Samozber marhúľ 2019: Tie najlepšie odrody zo Slovenska si nazbieraš len v sade!

Samozber marhúľ 2019: Tie najlepšie odrody zo Slovenska si nazbieraš len v sade!

Každý rok čakáme, kým začne to práve letné obdobie, ktoré okrem vysokých teplôt prináša aj možnosť nazbierať si čerstvé ovocie priamo zo sadu. Po tom, čo nám končí samozber jahôd a dokonca aj samozber hrachu, tak prichádza na rad samozber marhúľ.

Marhule sú častokrát označované aj ako „vajíčka, ktoré znáša slnko“, sú plné vitamínov a ďalších prospešných látok. No čo je najlepšie, tak toto ovocie si môžeme vypestovať aj na Slovensku. Preto sme sa pozreli na sady v našej krajine, ktoré ponúkajú možnosť nazbierať si toto chutné ovocie, ktoré si radi pridávame do koláčov, robievame si z neho marhuľový džem alebo sa do nich s nadšením zahryzneme a vychutnávame sladkú chuť.

Aj keď sme si minulý rok mohli marhule nazbierať už oveľa skôr, ovocinári tvrdia, že tento rok sú marhule oveľa lepšie. Slnko im prialo, preto sú šťavnaté, sladké, aromatické – jednoducho také, aké majú byť – po chuti pre každého. Kam teda na marhule?

Odporúčame: 5 tipov skúseného farmára, ako si vybrať melón: Odteraz už zlý nekúpiš!

kde si na Slovensku nazbierať marhule

Zdroj: Shutterstock®

Samozber marhúľ – DULOVCE (1,80 € za 1 kg)

Jediné miesto, kde samozber marhúľ začal už 22. júna. Dedinka Dulovce sa nachádza kúsok od Hurbanova. V sade pestujú rôzne odrody marhúľ: Sylvercot, Orangered, Goldrich, Kioto a Bergarouge. Takže si naozaj máte z čoho vyberať. Je teda len na vás, či siahnete po šťavnatých Sylvercot alebo väčších Kioto.

Cena za 1 kg marhúľ pri samozbere vás vyjde na 1,80 €. V prípade, ak sa nechcete zapotiť, môžete si nechať marhule nazbierať. V takom prípade vás cena za 1 kg už nazbieraných marhúľ vyjde na 2,50 €.

Samozber prebieha každý deň, a to aj počas víkendov, v čase od 7:00 do 18:00. Na ich fb stránke si overte, či samozber prebieha aj v deň, ktorý si naplánujete.

Samozber marhúľ – BOROVCE (1,79 € za 1 kg)

So samozberom marhúľ sa v Borovciach, respektíve vo Veselom pri Piešťanoch, neponáhľajú. Svojim zákazníkom chcú ponúknuť len to najlepšie z najlepšieho, no a v tomto prípade to sú chutné, šťavnaté a hlavne poriadne dozreté marhule odrôd – Bergarouge, Bergeval, Bhart, Frisson, Goldrich, Spring Blush, Tsunami.

Ak sa rozhodnete pre samozber v tomto ovocnom sade, tak za 1 kg marhúľ zaplatíte 1,79 €. Pri odbere vo väčšom množstve, čo znamená nad 30 kg, vás cena marhúľ vyjde na 1,49 € za 1 kg. Ak sa pre samozber rozhodnete, tak si overte na ich fb stránke, či už bola tohtoročná sezóna zahájená.

Samozber marhúľ - PD Čachtice (1 € za 1 kg)

Samozber marhúľ v Čachticiach bol zahájený 4. júla. Takže, ak sa tam vyberiete tento týždeň, ešte budete mať istotu, že marhule neboli vyzbierané :D. V Čachticiach ponúkajú marhule za najvýhodnejšiu cenu – za 1 kilogram marhúľ zaplatíte len 1 €. V prípade, že sa rozhodnete kúpiť si už nazbierané marhule, tak v podnikovej predajni na vás zasvieti cena 1,50 € za 1 kilogram.

Samozber prebieha od 7:00 do 17:00 počas týždňa a od 7:00 do 12:00 v sobotu. Vyberte sa teda prevetrať a užiť si chvíľku na slniečku. Nemusíme hovoriť, že sladkosť a šťavnatosť marhúľ vás určite neprekvapí. Viac na ich fb stránke!

prečo konzumovať marhule

Zdroj: Shutterstock®

Marhule z Tomášová a Veľkých Ostratíc

V dnešnej uponáhľanej dobe si nie každý dokáže nájsť čas na samozber. No niekedy nám to ani náš zdravotný stav nedovoľuje. Preto je niekedy jednoduchšie, zakúpiť si už nazbierané marhule. Z rodinnej farmy Šataník (medzi obcami Malinovo a Tomášov) si môžete objednať 5 kilogramovú debničku marhúľ maďarskej odrody za 20 €.

V Ostraticiach (medzi Partizánskym a Bánovcami nad Bebravou) pestujú 2 odrody marhúľ – Goldrich a Bergeron. Bohužiaľ, samozber v tomto sade nie je možný. Marhule si však viete zakúpiť v podnikovej predajni. 1 kg marhúľ vás v tomto prípade vyjde na 2,50 €.  

čo obsahujú marhule

Zdroj: Shutterstock®

Prečo si marhule zamilujete?

Sú sladké, dužinaté, šťavnaté a hlavne chutné – preto ich milujeme všetci. Okrem toho, ako sme už v úvode spomínali, marhule obsahujú veľké množstvo telu prospešných látok. V prvom rade to je vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém. Betakarotén svojimi antioxidačnými účinkami pôsobí ako prevencia pred nádorovými ochoreniami.

Vyšším obsahom vlákniny by si mali vyslúžiť čestné miesto u tých, ktorí majú problémy so zápchou. Vo väčšom množstve by ich mali konzumovať aj tí, ktorí majú problémy s krvným tlakom, cholesterolom, stresom a častou únavou. Marhule totižto obsahujú draslík, kremík, vitamín B a ďalšie karotenoidy, ktoré majú pozitívny vplyv na mnohé zdravotné problémy.

- Anketa

CHODIEVATE NA SAMOZBER MARHÚĽ?

Odpovedalo 70 ľudí  

ÁNO – každý rok
9%
NIE – ešte som nikdy nebol/a
83%
Nemám na to čas
9%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní