Samozber marhúľ: Kde na Slovensku nájdete najchutnejšie marhule?

Samozber marhúľ: Kde na Slovensku nájdete najchutnejšie marhule?

  • 65
  • 8

Zrelé, s príjemnou chuťou a zamatovým povrchom alebo s intenzívnejším odtieňom po vyschnutí? Ktorej verzii dávate prednosť? Tak alebo onak, marhule sú chutné za každých okolností, dokonca aj zavárané. Chutné ovocie je vynikajúcim doplnkom akéhokoľvek ovocného šalátu alebo lahodného ovocného koláča. V sušenej forme sú vynikajúcim doplnkom orechovej zmesi alebo sušeného ovocia.  

Podľa mnohých odborníkov, marhule pochádzajú z Číny, avšak v súčasnosti sa pestujú po celom svete, dokonca aj na Slovensku. Sú plné vitamínov, živín a môžu poskytnúť mnohé zdravotné výhody. Majú širokú škálu využitia v akejkoľvek forme. 

Prečítaj aj: Už žiadne diéty po 35-ke! Vyskúšajte zrýchliť váš metabolizmus

Mahule

Zdroj: Shutterstock®

Keďže je momentálne sezóna tohto lahodného ovocia, môžeme si ho kúpiť na každom trhu alebo si ho priniesť domov priamo zo supermarketov. No to nie je všetko. Marhule si môžeme nazberať aj samy. Ak nemáte vlastnú záhradu so zasadenou marhuľou, potom môžete vyskúšať samozber tohto sezónneho ovocia. Na Slovensku máme niekoľko takýchto ovocných sadov, kde si môžete prísť naoberať ovocie priamo zo stromu, čím máte zaručenú úplnú čerstvosť.

Marhule sú pomerne nenáročné na pestovanie, avšak sú teplomilné, preto takéto samozberné miesta môžete nájsť najmä v južnejších regiónoch. 

Prečítaj aj: Lymská borelióza: Rozpoznajte jej príznaky včas!

Marhule na strome

Zdroj: Shutterstock®

Dulovce - v sadoch pestujú niekoľko odrôd marhúľ, ako sú Sylvercot, Orangered, Goldrich, Kioto, Bergarouge. Samozber sa začína 22. júna, od pondelka až do nedele od 8:00 do 18:00 hodiny. Ovocie pestujú v súlade s medzinárodne uznávanými štandardmi venované dobrým praktikám v poľnohospodárstve. GLOBALGAP certifikácia dáva záruku, že potraviny dosahujú akceptovateľnú úroveň bezpečnosti a kvality a že boli produkované prijateľne rešpektujúc zdravie, bezpečnosť pracovníkov a tiež životné prostredie.

Tomášov – rodinná farma Šataník: Ak patríte k milovníkom sladkých, šťavnatých, mierne kyselkavých marhúľ, tak táto farma vám ponúka maďarskú odrodu. Sú chutné, šťavnaté, pripravené na spracovanie. Čo je v tomto prípade pre niekoho výhodou, je to, že vám marhule privezú priamo k vám domov.

Sedliská – pod hradom Čičva: Ovocná sezóna sa v tejto dedinke začína zberom jahôd. Samozber je tiež praktizovaný aj na iných druhoch ovocia, medzi ktoré sú zaradené aj marhule. Záujemcovia si môžu prísť marhule nazbierať počas pracovných dní, ale aj počas víkendov. Pestujú tu kvalitné a zdravé ovocie, tradičným spôsobom s minimálnym množstvom chémie.

Okrem väčších producentov sezónneho ovocia ako sú Dulovce, môžete naraziť aj na menších producentov, respektíve súkromných pestovateľov. Tí síce neponúkajú možnosť prísť si ovocie nazbierať, ale ponúkajú ho na predaj za celkom výhodné ceny. Menšie farmičky nájdete napríklad aj vo Veľkých Kostoľanoch, Seredi, Pribete a podobne.

Čo s nazbieranými marhuľami? Marhule majú veľké množstvo využití. Pochutnať si môžete na lahodnej čerstvej bublanine, kysnutom marhuľovom koláči, marhuľovom koláči s posýpkou... Okrem toho, väčšina gazdiniek spracováva marhule do kompótov alebo im dávajú podobu chutných sladkých džemov. 

Marhuľový džem

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pixabay.com

Recept na domáci marhuľový džem:

Každá z nás má svoj recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. U nás už od môjho detstva vyrábame marhuľový džem nasledovne – 2 kg marhúľ umyjeme a odkôstkujeme a necháme rozvariť. Rozvarené marhule následne vymixujeme dohladka. Následne pridáme 1,80 kg cukru a necháme variť dovtedy, kým nevznikne hustý džem. Nalejeme do fliaš, necháme vychladnúť a následne si pochutnávame na chutnom chlebíku s maslom a džemom.  

Prečítaj aj: Profík vo Photoshope baví celý svet. Pozor, hrozí záchvat smiechu!

Marhuľový kompót

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Recept na marhuľový kompót:

V detstve a občas aj teraz nám mamka pripravovala aj marhuľový kompót, na ktorom sme si pochutnávali ako na chutnej prílohe k obedu. Najprv si pripravte sladký nálev z 1½ litra vody a 1 kg cukru. Sirup dajte na oheň a varte dovtedy, kým sa cukor úplne neroztopí. Následne sirup nechajte úplne vychladnúť. Medzitým si marhule odkôstkujte, umyte a poukladajte do zaváraninových fliaš. Ak je sirup vychladnutý, tak ním zalejte marhule. Fľaše uzatvorte viečkom a kompót sterilizujte 8 minút (počítajte od doby, kedy voda v zaváracom hrnci začne vrieť). 

Prečítaj aj: Majstrovské líčenie očí: 15-ročné dievča vytvára umelecké diela

Nielen chutné, ale aj zdravé ovocie

Bohatý zdroj vlákniny

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pixabay.com

Bohatý zdroj vlákniny

Či už konzumujete sušené alebo čerstvé marhule, v takmer akejkoľvek forme sú skvelým zdrojom vlákniny. Nakoľko marhule obsahujú vitamín A, tiež známy ako retinol, ktorý je ľahko rozpustný v tukoch, ovocie je tak ľahko stráviteľné. Obsiahnuté živiny sú tak absorbované do obežného systému, čo v konečnom dôsledku podporuje trávenie. Môžeme povedať, že ovocie chráni pred gastrointestinálnymi problémami tým, že dochádza k pravidelnému čisteniu čriev vďaka vláknine. 

Pozri aj: Nekompromisný prieskum: Ako vyzerá ideálna ženská postava?

Marhule sú ideálne pre pokožku

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pixabay.com

Marhule sú ideálne pre pokožku

Marhule obsahujú veľké množstvo vitamínov a antioxidantov. Z nich by sme mohli spomenúť vitamín C a A, ktoré pomáhajú spomaľovať proces starnutia pokožky. Vyzerať mlado aj v staršom veku? Nie je to nemožné! Zaraďte do svojho jedálnička marhule a vaša pokožka bude žiariť šťastím. 

Pozri aj: Cirok: Zdravá a bezlepková obilnina

Posilňujú kostí

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pixabay.com

Posilňujú kosti

Vápnik je potrebný pri formovaní a vývoji kostí a keďže marhule ho obsahujú pomerne dosť, tak sú ideálne nielen pre deti a ich správny vývoj, ale aj pre ženy. Prečo práve pre nás? Pretože sme najviac náchylné na rednutie kostí (hlavne v období menopauzy), z dôvodu čoho sa prejavuje osteoporóza. Kosti sa v dôsledku nedostatku vápnika stávajú krehkými a často sa lámu. 

Pozri aj: Lopúch nie je burina. Zistite, čo dokáže!


  • 65
  • 8
Návrat hore
Autor článku

8 komentárov

Lucia Valková 25.07.17 07:42

LV
karma
129.00

Dobre vedieť.Marhule som už zavarila aj džem mám urobený,dokonca som skúsila marhuľovú masku..

  • 2
Odpovedať

Zuzana Úradníková 25.07.17 20:08

karma
74.00

Marhule zbožňujem a rada z nich robim dzemy :)

  • 2
Odpovedať

Mária Chromíková 25.07.17 20:12

MC
karma
116.00

Aj ja mám už marhuľové džemy aj kompóty zavarené a pripravené ku konzumácii.

  • 2
Odpovedať

Milka Damašková 25.07.17 23:21

MD
karma
124.00

Moje obľúbené ovocie :) Najviac mi chutí také aké je ..

  • 3
Odpovedať

Monika Červinková 16.08.17 21:16

karma
87.00

Tento rok sme prvýkrát robili džem z marhúľ a lepší som asi nejedla :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 22.08.17 14:44

SK
karma
86.00

marhuľový džemík máme najradšej..... ale len domáci

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 24.10.17 21:59

JK
karma
100.00

Mám rada marhule mňam

  • 0
Odpovedať

Andrea Hrtúsová 10.06.19 15:57

AH
karma
113.00

Marhule mám veľmi rada, netušila som, že sú zdrojom vápnika. Ďakujem za recepty. Zídu sa

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Pleťová kozmetika

VIDEOTEST: Nový prírodný rad starostlivosti o pleť Nivea Naturally Good

  • 104
  • 2
  • 15.06.2020
Pleťová kozmetika

TEST: NIVEA – Expertný čistiaci pleťový gél s MicellAIR komplexom

  • 50
  • 7
  • 30.05.2020
Pleťová kozmetika

TEST: Nový rad prírodnej kozmetiky Nivea Naturally Good

  • 84
  • 1
  • 18.06.2020
TOPlist