Zrelé, s príjemnou chuťou a zamatovým povrchom alebo s intenzívnejším odtieňom po vyschnutí? Ktorej verzii dávate prednosť? Tak alebo onak, marhule sú chutné za každých okolností, dokonca aj zavárané.
Chutné ovocie je vynikajúcim doplnkom akéhokoľvek ovocného šalátu alebo lahodného ovocného koláča. V sušenej forme sú vynikajúcim doplnkom orechovej zmesi alebo sušeného ovocia.
Podľa mnohých odborníkov, marhule pochádzajú z Číny, avšak v súčasnosti sa pestujú po celom svete, dokonca aj na Slovensku. Sú plné vitamínov, živín a môžu poskytnúť mnohé zdravotné výhody. Majú širokú škálu využitia v akejkoľvek forme.
Keďže je momentálne sezóna tohto lahodného ovocia, môžeme si ho kúpiť na každom trhu alebo si ho priniesť domov priamo zo supermarketov. No to nie je všetko. Marhule si môžeme nazberať aj samy.
Ak nemáte vlastnú záhradu so zasadenou marhuľou, potom môžete vyskúšať samozber tohto sezónneho ovocia. Na Slovensku máme niekoľko takýchto ovocných sadov, kde si môžete prísť naoberať ovocie priamo zo stromu, čím máte zaručenú úplnú čerstvosť.
Marhule sú pomerne nenáročné na pestovanie, avšak sú teplomilné, preto takéto samozberné miesta môžete nájsť najmä v južnejších regiónoch.
Prečítaj aj: Lymská borelióza: Rozpoznajte jej príznaky včas!
Samozber marhúľ Dulovce
V dedinke Dulovce, ktorú nájdeme kúsok od Hurbanova, sa začal samozber marhúľ v polke júna. Marhule je možné zbierať v čase od 8:00 do 18:00. Cena marhúľ je 4,90 € za 1 kg. Aktuálne informácie nájdete na ich FB stránke aj na ich webovej stránke.
Marhule Plantex Borovce
V tomto roku zatiaľ samozber marhúľ v tomto sade neprebieha z dôvodu ich nedostatku. Marhule si však môžete zakúpiť už naoberané, a to v predajni. Aktuálne informácie nájdete na ich FB stránke, ako aj stránke www.plantex.sk.
Veľké Ostratice
Marhule ponúka aj Bioplant Ostratice. Pre informácie ohľadom samozberu odporúčame sledovať ich FB stránku, kde sa dozviete kedy samozber spustia alebo aké sú možnosti kúpy marhúľ v tomto sade. Cena za 1 kg marhúľ bude okolo 3 - 4 € v závislosti od kvality.
Recept na domáci marhuľový džem:
Čo s nazbieranými marhuľami? Marhule majú veľké množstvo využití. Pochutnať si môžete na lahodnej čerstvej bublanine, kysnutom marhuľovom koláči aj marhuľovom koláči s posýpkou.
Okrem toho, väčšina gazdiniek spracováva marhule do kompótov alebo im dávajú podobu chutných sladkých džemov.
Každá z nás má svoj recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. U nás už od môjho detstva vyrábame marhuľový džem nasledovne – 2 kg marhúľ umyjeme, odkôstkujeme a necháme rozvariť. Rozvarené marhule následne vymixujeme dohladka. Následne pridáme 1,80 kg cukru a necháme variť dovtedy, kým nevznikne hustý džem.
Nalejeme do fliaš, necháme vychladnúť a následne si pochutnávame na chutnom chlebíku s maslom a džemom.
Prečítaj aj: Profík vo Photoshope baví celý svet. Pozor, hrozí záchvat smiechu!
Recept na marhuľový kompót:
V detstve a občas aj teraz nám mamka pripravovala aj marhuľový kompót, na ktorom sme si pochutnávali ako na chutnej prílohe k obedu.
Najprv si pripravte sladký nálev z 1½ litra vody a 1 kg cukru. Sirup dajte na oheň a varte dovtedy, kým sa cukor úplne neroztopí. Následne sirup nechajte úplne vychladnúť. Medzitým si marhule odkôstkujte, umyte a poukladajte do zaváraninových fliaš.
Ak je sirup vychladnutý, tak ním zalejte marhule. Fľaše uzatvorte viečkom a kompót sterilizujte 8 minút (počítajte od doby, kedy voda v zaváracom hrnci začne vrieť).
Prečítaj aj: Majstrovské líčenie očí: 15-ročné dievča vytvára umelecké diela
Bohatý zdroj vlákniny
Či už konzumujete sušené alebo čerstvé marhule, v takmer akejkoľvek forme sú skvelým zdrojom vlákniny. Nakoľko marhule obsahujú vitamín A, tiež známy ako retinol, ktorý je ľahko rozpustný v tukoch, ovocie je tak ľahko stráviteľné. Obsiahnuté živiny sú tak absorbované do obežného systému, čo v konečnom dôsledku podporuje trávenie.
Môžeme povedať, že ovocie chráni pred gastrointestinálnymi problémami tým, že dochádza k pravidelnému čisteniu čriev vďaka vláknine.
Marhule sú ideálne pre pokožku
Marhule obsahujú veľké množstvo vitamínov a antioxidantov. Z nich by sme mohli spomenúť vitamín C a A, ktoré pomáhajú spomaľovať proces starnutia pokožky. Vyzerať mlado aj v staršom veku? Nie je to nemožné! Zaraďte do svojho jedálnička marhule a vaša pokožka bude žiariť šťastím.
Pozri aj: Cirok: Zdravá a bezlepková obilnina
Posilňujú kosti
Vápnik je potrebný pri formovaní a vývoji kostí a keďže marhule ho obsahujú pomerne dosť, tak sú ideálne nielen pre deti a ich správny vývoj, ale aj pre ženy. Prečo práve pre nás?
Pretože sme najviac náchylné na rednutie kostí (hlavne v období menopauzy), z dôvodu čoho sa prejavuje osteoporóza. Kosti sa v dôsledku nedostatku vápnika stávajú krehkými a často sa lámu.
Pozri aj: Lopúch nie je burina. Zistite, čo dokáže!
Aktualizovaný článok: 25.6.2023