Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním
  • 28.01.2015
  • Lucia Hausknechtová

 
 
Je veľkým zdrojom vlákniny a naše staré mamy z nej pravidelne varili kaše či polievky. Šošovica patrí medzi najstaršie plodiny na zemi a poznajú ju na celom svete. V slovenských kuchyniach sa bohužiaľ nevyskytuje až tak často a jedlá z nej sa objavujú skôr výnimočne.
 
Šošovica vo svojich drobných zrnkách ukrýva mnoho dôležitých látok pre náš organizmus. Obsahuje veľa rozpustnej i nerozpustnej vlákniny. Tá pomáha znižovať škodlivý cholesterol a pôsobí preventívne proti rakovine. Je vynikajúcim zdrojom draslíka a odporúča sa ju konzumovať najmä v období menštruácie.
 
 

Odporúčame prečítať: Doprajte si kvalitné mäso, vieme ktoré to je

šošovica

Zdroj: Shutterstock®

Veľký zdroj železa
 
Veľkým prekvapením pre mnohých bude aj jej vysoký obsah železa. Na 100 g ho obsahuje až 9 mg, čo je v porovnaní napríklad s takým mäsom oveľa viac. Okrem železa obsahuje aj látky, ktoré sa podieľajú na tvorbe červených krviniek ako meď či kyselina listová.
 
Pomáha pri rôznych chorobách ako cukrovka či rednutie kostí a pozitívne ovplyvňuje imunitný systém. Pri problémoch s pleťou alebo lámavosťou vlasov a nechtov by ste mali nepochybne siahnuť práve po tejto vynikajúcej strukovine.
 
 

Odporúčame prečítať: Čím nahradiť kravské mlieko?

šošovica

Zdroj: Shutterstock®

Červená šošovica
 
Okrem známej hnedej šošovice nájdete na trhu aj jej červenú odrodu. Tá je zbavená šupiek, čo zapríčiňuje jej sfarbenie a zároveň pomáha lepšej stráviteľnosti. Ak ste mali problém s nadúvaním, tak práve červená šošovica je riešením. Pozitívom tiež je, že ju pred varením nemusíte namáčať do vody a varí sa omnoho kratšie ako typická hnedá šošovica. Šošovicu môžete pridávať do rôznych jedál, či už prívarkov, šalátov alebo polievok.
 
Rýchlu a jednoduchú polievku zo šošovice pripravíme napríklad takto:
Cibuľu nasekáme najemno a na oleji ju v hrnci opražíme. Pridáme šošovicu, zalejeme vodou a trochou mlieka. Necháme variť, kým šošovica nezmäkne. Nakoniec pridáme cesnak, soľ a korenie.
 
 

Odporúčame prečítať: S čím nám pomôže rybí olej?

šošovicová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Martina Zahoranová 28.01.15 16:39

MZ
karma
92.00

šošovicu máme doma na tanieri tak 3-4 krát do roka ale určite ju zaradíme častejšie

  • 0
Odpovedať

anka - fb anka all saga saganová 28.01.15 19:38

A-FAASS
karma
-1.00

musime častejšie variť šošovicu ked je taká - zdrava

  • 0
Odpovedať

Ľubica Zámečníková 26.12.15 23:27

ĽZ
karma
-1.00

Vianočná šošovicová omáčka sa zjedla :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 17.05.16 18:36

SK
karma
114.00

veru, davno som nevarila sosovicku

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 18.05.16 20:00

AK
karma
100.00

šošovicu mám rada

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 26.12.16 18:03

AK
karma
100.00

šošovica je zdravá

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní