Vieš, ktoré potraviny sú vhodné na grilovanie? Prezradíme tiež, čomu sa pri grilovaní vyhnúť

Vieš, ktoré potraviny sú vhodné na grilovanie? Prezradíme tiež, čomu sa pri grilovaní vyhnúť

Aj vy patríte k ľuďom, ktorí považujú grilovanie za jednu zo zásadných letných rozkoší? Ugrilované mäso či zelenina a k tomu vychladené nápoje k letu jednoducho patria. Okrem toho sa pri grile väčšinou stretáva rodina a priatelia, takže ide aj o milú a s príjemnými chuťami spojenú spoločenskú udalosť. A aby ste si grilovaciu sezónu užili ešte viac, inšpirujte sa tipmi z nasledujúceho článku.

Základná výbava

Na dobrú grilovačku potrebujete okrem kvalitného grilu, ktorý necháte pred prvým grilovaním dobre vypáliť, aby ste sa vyhli lepeniu grilovaných surovín na rošt, aj podpaľovač a palivo. K tomu treba prichystať aj ochranné rukavice a nezabudnite ani na kliešte, ktoré budete potrebovať na obracanie pochúťok na grile. Okrem toho oceníte aj pár dobre nabrúsených nožov. K ďalším pomocníkom patria aj: kutáč, lopata, kefa na rošt, štetec na potieranie mäsa, grilovacie ihlice na špízy. Všetko si pred grilovaním nachystajte, aby ste nemuseli odbiehať.

Ešte pred tým, než poukladáte potraviny na gril, odsledujte, či je dobre rozpálený – správne by to mala byť teplota nad 200 °C. Položenie surovín na gril s nepostačujúcou teplotou býva častou chybou začiatočníkov. Dobre rozpálený gril vám zabezpečí šťavnaté pokrmy, keďže povrch potravín sa hneď stiahne a šťava nevytečie von.

Pozri aj: Zdravie podľa ročného obdobia: Nevídané, ako dátum narodenia ovplyvňuje celý tvoj život!

grilovanie

Zdroj: Shutterstock®

Čo pripravovať na grile?

Samozrejme, že okrem spomínaného zohrávajú suroviny na grilovanie kľúčovú úlohu. Či už ste mäsožravci, alebo vegáni – s tým, čo dať na gril, by ste nemali mať problém. I keď sa hovorí, že na grilovanie je najideálnejšie hovädzie mäso, a to najmä roštenka (to si však vyžaduje už zručnejších grilmajstrov), pochutnáte si istotne aj na kuracom, bravčovom či jahňacom mäse a vhodné je určite aj mleté mäso. Pri bravčovom mäse dajte prednosť najmä mastnejším kúskom, ako je krkovička, pliecko či rebrá.

Zo zeleniny sa na grilovanie hodí najmä kukurica, cukina, paradajky či papriky. A ak ste to ešte neskúsili, určite zvážte aj grilovanie ovocia, napríklad ananásu, broskýň, pomarančov, čerstvých fíg, ktoré potom môžete podávať so zmrzlinou.

čo grilovať

Zdroj: Shutterstock®

Špeciálna kategória – ryby

Čo sa rýb týka, na grilovanie si vyberajte radšej tie druhy, ktoré majú pevnejšie mäso, ako je napríklad tuniak, losos, pstruh. Ryby s jemnejším mäsom radšej pripravujte obalené v alobale. Z rýb by ste mohli vyskúšať aj takú lahôdku, akou je makrela plnená bylinkami. Robotu si pri grilovaní rýb uľahčíte využitím špeciálnych grilovacích mriežok určených priamo na ne. Ak máte chuť na plody mora, na grilovanie sa prednostne používajú čerstvé a nie mrazené. Vynikajúce sú v kombinácii s limetkou a čili paprikou.

Vybrali sme: Ako využiť cukor v domácnosti? Nie, nie je len na sladenie!

grilované ryby

Zdroj: Shutterstock®

Čomu sa pri grilovaní vyhnúť?

  • Mäso pri grilovaní neprepichujte, aby ste ho nezbavili šťavnatosti. Okrem toho by vytekajúca šťava gril len zbytočne znečistila.
  • Vyhýbajte sa grilovaniu veľkých kusov mäsa. Zbytočne by ste predlžovali čas grilovania. Ideálna je zhruba dvojcentimetrová hrúbka grilovaných kúskov.
  • Bylinky, ktorými dochucujete grilované pokrmy, sa nesmú na grile spáliť a nemali by ste to preháňať ani s ich kombinovaním. Ideálne je zostať pri jednom druhu bylinky. Pridávajte ich do oleja a marinád, v ktorých nechávate mäso odležať, alebo nimi mäso pred grilovaním naplňte.
  • Nedávajte na gril mrazené potraviny a aj z chladničky vyberte potraviny na grilovanie aspoň hodinu pred začiatkom ich tepelnej úpravy.
  • Aj keď vám už tečú slinky, nechajte ugrilované mäso ešte 5 – 10 minút odstáť, kým si k nemu dodáte prílohu a s chuťou sa do neho pustíte. Mäso bude po tomto „oddychu“ mimo grilu šťavnatejšie, lebo šťava sa v ňom znova rovnomerne „roztiahne“.
  • Pri čistení grilu nepoužívajte agresívne saponáty, ale radšej zvoľte jemnú kefku. Úplné odstránenie povlaku by znamenalo to, že sa vám bude pri ďalšom grilovaní mäso pripaľovať.
letné grilovanie

Zdroj: Shutterstock®

A čo je na grilovaní to naj?

Na grile sa s malými výnimkami dá pripraviť naozaj akákoľvek zelenina či mäso, takže každý si príde na svoje. Hovorí sa, že v kuchyni by sa mala pohybovať len jedna kuchárka, lebo dve už znamenajú pohromu. Pri grile je to však naopak – čím viac kuchárov, tým lepšie. Každý si môže na gril pridať svoju špecialitu a porciu si upraviť podľa vlastnej chuti.

Inšpiruj sa: Uhorková voda: 7 dôvodov, prečo ju zaradiť do pitného režimu

- Anketa

UŽ STE SI TOTO LETO STIHLI NIEČO DOBRÉ VONKU UGRILOVAŤ?

Odpovedalo 21 ľudí  

Áno
81%
Nie
19%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Marika Michálková 24.07.19 19:17

MM
karma
107.00

zaujímavý nápad, ovocie som ešte neskúšala grilovať , pomaranč alebo marhule môžu byť fajn

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 24.07.19 19:21

MM
karma
100.00

to ovocie, neviem, neviem, u nás by asi nemalo úspech

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 24.07.19 22:10

IM
karma
100.00

ovocie asi nie neviem to radšej prirodzene tak ako je

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 25.07.19 08:12

AS
karma
108.00

grilovaná zeleninka a kukurica = môže byť

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní