Zaujímavosti o ľudskom tele, ktoré vás šokujú – 1. časť

Zaujímavosti o ľudskom tele, ktoré vás šokujú – 1. časť

Stavba každého ľudského tela je úplne rovnaká. No keďže príroda je mocná čarodejka, tak každému do vienka nadelila niečo iné. Rôzne pohlavie, rôzna farba očí, vlasov a pleti, niekto je vyšší niekto je zas nižší, iní sú zase objemnejší a niektorí útlejší. No čo už, nik z nás si nevyberie.

Samotné ľudské telo je studnicou poznania. Nikto ho dokonale nepozná, no čo-to sa o ňom snažíme zistiť. Poctivým skúmaním ľudského tela sa vedcom podarilo zistiť zopár faktov, ktoré sú zaujímavé a možno ste o nich ani nevedeli. Dnes vám prinášame prvý diel o týchto faktoch

Odporúčame tiež: Vysnená postavička aj pre tie, ktoré fitko obchádzajú

Zaujímavosti o ľudskom tele – 1. časť

Zdroj: Shutterstock®

1. Ráno ste o 1 cm vyšší ako poobede

Vedeli ste, že najvyšší ste ráno po prebudení? Tento úžasný jav si môžeme vysvetliť podľa faktu, ktorý tvrdí, že počas dňa sa naše chrupavky v kolenách sťahujú v dôsledku čoho sme o 1 cm nižší. A keďže v noci sa úplne uvoľníme a nerobíme nič, tak naše chrupavky sa vrátia do pôvodného stavu. Preto sa merajte vždy ráno, aby ste boli čo najvyšší smiley.

2. Kýchnutie je rýchlejšie ako auto

Ďalším zaujímavým faktom je kýchnutie. V skutočnosti je kýchnutie rýchlejšie ako auto. Väčšinou pri naštartovaní auta dosiahnete rýchlosť z 0 na 100 km/h za cca 8 sekúnd (závisí od auta). Kýchnutie je o celé 3 sekundy rýchlejšie ako auto. Preto kýchnutie nikdy nezadržiavajte.

Odporúčame tiež: Prvýkrát vo fitness centre? Ukážeme ako na to!

Zaujímavosti o ľudskom tele – 1. časť

Zdroj: Shutterstock®

3. Polovicu DNA zdieľame s banánmi

Pri tomto fakte sa človek naozaj pozastaví. O tom, že máme podobnú DNA ako šimpanzy každý dobre vie. S nimi zdieľame 98 % našej DNA. 80 % našej DNA je podobná ako DNA kráv a 75 % je podobných ako u myší. U banánov naše DNA je na 50 % podobné. Teda môžeme konštatovať, že sa až tak veľmi neodlišujeme od iných vecí, ako si myslíme.

4. Lízanie poštových známok zvyšuje príjem kalórií

Už viem, prečo sa na pošte známky neoblizujú. Každé obliznutie poštovej známky nám pridáva na kalóriách. Je to síce veľmi malé množstvo, no ak by ste mali rozposlať veľké množstvo pozvánok, tak to by už spravilo svoje. 

Odporúčame tiež: Za nedostatkom energie môže byť aj chronický únavový syndróm

Zaujímavosti o ľudskom tele – 1. časť

Zdroj: Shutterstock®

5. Počas života "zhodíme" 18 kg kože

Možno to teraz vyznie, že sa zvliekame z kože ako hady, ale v podstate áno. Počas života zo seba "zhodíme" 18 kg kože. No nie je to také badateľné ako u tohto plaza. Dobrou správou však je, že ľudská koža sa obnovuje každý mesiac.

Odporúčame tiež: Šesť dôvodov, prečo začať s cvičením jogy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 20.09.16 21:04

SK
karma
114.00

veľmi zaujímavé poznatky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní