7 dôvodov, prečo jesť liči: Táto lahôdka uzdraví i tvoje telo!

7 dôvodov, prečo jesť liči: Táto lahôdka uzdraví i tvoje telo!

Liči je šťavnaté ovocie so sladkou dužinou a jeho domovinou je Ázia. Z tohto ovocia, ktoré nesie názov dvojslivka čínska, sa konzumuje práve belavá až ružovkastá dužina, uprostred ktorej je ukrytá kôstka. Dužina je obalená v škrupinovitom puzdre, ktoré má spravidla žltkasté, zelené až červenkasté sfarbenie. Hoci ide o exotické ovocie, v našich obchodoch je dobre dostupné, a to najmä v zimnom období. Aké živiny tieto chutné plody obsahujú a aké majú účinky na naše zdravie? V článku sa dozviete, prečo jesť liči pravidelne!

1. Je plné vitamínov a minerálov

Liči je v prvom rade ovocím, ktoré je plné výživných a dôležitých látok. V menšom množstve je zdrojom bielkovín a taktiež sacharidov. Telu doplní aj niektoré vitamíny skupiny B a tiež vitamíny C, E a K. Z minerálnych látok sa v chutnej dužine liči ukrýva draslík, fosfor, horčík a v malej dávke i železo či zinok.

Odporúčame: Pravidlá používania umývačky riadu: Na toto určite pozor!

imunita

Zdroj: Shutterstock®

2. Podporuje imunitu

Ako sme spomenuli vyššie, liči je zdrojom vitamínu C. A obsahuje ho v skutočne vysokom množstve, konkrétne cez 70 mg na 100 gramov ovocia. Liči tak dokáže v pozitívnom smere ovplyvňovať imunitný systém človeka. Toto ovocie môže byť nápomocné pri liečbe infekčných ochorení. Pomáha predchádzať chrípke i nachladnutiu. Pôsobí tiež antisepticky a detoxikačne a vďaka vysokému podielu antioxidantov chráni bunky pred voľnými radikálmi.

3. Má nízky podiel kalórií

Liči je z okolo 80 percent tvorené len vodou. Stogramová porcia tohto chutného ovocia obsahuje len okolo 60 kalórií. Toto ovocie má navyše len zanedbateľný obsah tukov a žiaden cholesterol. Liči tak predstavuje skvelú desiatu a zdroj energie aj počas redukčných diét. Jeho výhodou je, že tiež podporuje metabolizmus. Kedže je veľmi šťavnaté, zabezpečuje i hydratáciu organizmu.

trávenie

Zdroj: Shutterstock®

4. Podporuje trávenie

Liči má pozitívny vplyv aj na proces trávenia. Je zdrojom vlákniny, ktorá blahodarne pôsobí na pohyby čriev a uľahčuje priechod potravy cez túto časť tráviaceho traktu. Taktiež zlepšuje vylučovanie tráviacich štiav. Prečisťuje hrubé črevo a podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Okrem toho rovnako podporuje chuť do jedla a môže pomôcť pri problémoch s nechutenstvom.

5. Znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení

Pravidelnou konzumáciou liči je tiež možné prispieť k zníženiu rizika zákerných a vážnych kardiovaskulárnych ochorení. Toto ovocie totiž v sebe ukrýva vyvážené hladiny draslíka a sodíka a prispieva tak k dobrej úrovni krvného tlaku. Liči tiež pomáha znižovať hladiny zlého cholesterolu. Stará sa o dobrý stav ciev a tiež zlepšuje celkovú cirkuláciu krvi, čím prispieva k správnemu okysličovaniu orgánov a buniek.

stres

Zdroj: Shutterstock®

6. Upokojuje nervový systém

Liči ďalej upokojujúco pôsobí aj na nervový systém človeka. Napomáha eliminovať stres a napätie. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a vitamínov skupiny B celkovo prispieva k zlepšeniu funkcií nervového systému. Okrem toho má močopudné účinky a prispieva k regulácii hladiny vody v tele. Taktiež pomáha prečisťovať močové cesty a obličky.

7. Podporuje dobrý stav pokožky, nechtov a vlasov

Vďaka svojmu zloženiu, plnému dôležitých bielkovín, vitamínov aj minerálov, má liči pozívny vplyv na kvalitu pokožky, vlasov a nechtov. Kedže má vysoký podiel vody, napomáha udržiavať pokožku tela hydratovanú. Taktiež podporuje jej pružnosť a hojenie rán. Liči podporuje rast vlasov a navracia im lesk.

Pozri aj: Aké sú účinky včelích produktov? Pozri sa na ich zázračnú silu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 23.12.19 07:08

ĽŠ
karma
100.00

V zimnom období, keď je u nás dostupné, si rady s dcérkou vychutnávame.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 23.12.19 10:13

MC
karma
109.00

každé ovocie prináša benefity.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 23.12.19 12:43

SK
karma
114.00

Tak toto ovocie vyzerá zázračne, tak ho musím už konečne ochutnať....

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 25.12.19 11:36

DB
karma
117.00

také malé ovocie a koľko má benefitov :-)

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 26.12.19 23:27

karma
109.00

Liči som už ochutnala a veľmi mi chutilo.Určite si ho kúpim zase.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní