Aké benefity prináša sójová múka? Zisti, či jej povedať áno!

Aké benefity prináša sójová múka? Zisti, či jej povedať áno!

Poznáte alebo vo svojej kuchyni aj využívate rozličné múky zo strukovín? Tieto druhy múk ponúkajú skutočne mnoho benefitov. Sú spravidla vhodné napríklad na bezlepkové pečenie, charakteristické sú tiež vysokým podielom bielkovín, ale aj mnohých ďalších živín. Skvelou voľbou je napríklad cícerová múka, skúsiť to však môžete aj s múkou z červenej šošovice, hrachu či podzemnice olejnej. V dnešnom článku sa konkrétne pozrieme na múku zo sójových bôbov. Ktoré živiny dokáže telu doplniť a ako ju používať v kuchyni?

Poznáte sójovú múku?

Najskôr zopár slov k samotnej sóji. Pojmom sója či sójové bôby sú označované semená rastliny sója fazuľová, latinsky Glycine max. Ide o významnú kultúrnu jednoročnú rastlinu, ktorú radíme do čeľade bôbovité. Radíme ju medzi najstaršie kultúrne plodiny. Jej pôvod možno hľadať v Číne, do Európy či Ameriky sa dostala v 18. storočí. Dnes je pestovaná v teplejších oblastiach naprieč celým svetom. Významnými producentmi sú Spojené štáty americké, Brazília či Austrália. Sója je pestovaná pre svoje plody, ktorými sú asi 7 centimetrov dlhé struky. V nich sa ukrývajú obvykle oválne semená, pri niektorých kultivaroch mierne sploštené a pretiahnuté.

Sója si našla široké uplatnenie. V prvom rade predstavuje krmivo pre poľnohospodárske zvieratá, no rovnako sa využíva v potravinárstve ako potravina či surovina. Je ju možné konzumovať podobne ako iné druhy strukovín, no rovnako sú samotné semená používané na výrobu ďalších produktov a potravín. Ide napríklad o sójové mlieko, tofu aj tempeh, sójový olej, známu sójovú omáčku, taktiež spomínanú sójovú múku. Tá sa pripravuje drvením, prípadne ďalším šetrným spracovaním sójových bôbov. 

Pozri aj: Pozor, obilnina nie len pre pivárov! Vieš, prečo jesť jačmeň?

sójové bôby

Zdroj: Shutterstock®

Čo múka zo sójových bôbov obsahuje?

Sójová múka je skutočne nutrične bohatá. Obsahuje mnoho živín potrebných pre správnu funkciu organizmu. Tento druh múky je charakteristický najmä vysokým obsahom bielkovín. Približne 30 až 40 % múky zo sójových bôbov tvoria práve proteíny. Veľkou výhodou samotnej sóji je obsah všetkých esenciálnych aminokyselín, ktoré si naše telo nevie vytvoriť, a tak ich musí prijímať práve stravou. Okrem toho v múke zo sóje nájdeme aj sacharidy, značné množstvo vlákniny a s ohľadom na konkrétny druh múky aj rozličný podiel tukov. V spomenutej múke tiež nájdeme viaceré vitamíny skupiny B, napríklad tiamín (B1) či niacín (B3), okrem toho aj vápnik, draslík, horčík i lecitín.

Rozličné sójové produkty sú tiež známe obsahom fytoestrogénov, čo sú rastlinné látky, podobne pôsobiace ako ľudské estrogény. Sójová múka je vítanou súčasťou stravy vegetariánov či vegánov, keďže ju radíme medzi najlepšie rastlinné zdroje bielkovín. Keďže je prirodzene bezlepková, môžu ju v kuchyni využívať aj osoby s intoleranciou lepku či celiakiou. Má nízky glykemický index, preto je vhodná aj pri diabete či redukcii váhy. Vďaka svojmu zloženiu má sójová múka priaznivý vplyv na činnosť nervového systému aj hladinu cholesterolu v krvi.

použitie sójovej múky

Zdroj: Shutterstock®

Ako ju používať?

Múka zo sójových bôbov je dobre dostupná hlavne na internete, v niektorých väčších supermarketoch či predajniach so zdravou výživou. V obchodoch je možné nájsť rozličné typy tejto múky, napríklad hladkú či hrubú sójovú múku, niektoré bývajú so zníženým obsahom tuku, iné úplne odtučnené. Taktiež je možné v obchodoch hľadať sójovú múku bez použitia GMO. A ako sójovú múku využiť v kuchyni? Túto múku je v prvom rade vhodné pridávať do rozličných vegetariánskych a vegánskych pokrmov na zvýšenie obsahu bielkovín v jedle. Sójová múka je vhodná na zdravé zahustenie pokrmov, napríklad polievok či omáčok. 

Taktiež je ju možné pridávať do bezgluténového, respektíve bezlepkového cesta pri pečení. Jej samotné použitie však nie je úplne vhodné, cesto by sa mohlo ťažko vypracovávať. Preto je ju vhodné kombinovať s inými druhmi múk, prípadne škrobom, ktorého má minimum. Použitím sójovej múky pri pečení je však možné predĺžiť trvanlivosť hotového pokrmu. Dokonca sa ju dá použiť ako náhradu vajec. Zmes 1 PL  sójovej múky a 2 PL vody vám v recepte nahradí jedno vajce. 

Pozri aj: Ľanové semienka sú TOP potravina! Je taká skvelá aj ľanová múka?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 31.03.21 06:25

ĽŠ
karma
100.00

Ako náhradu vajec som ešte neskúšala, vďaka za tip!

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 31.03.21 08:22

MR
karma
104.00

túto múku nepoznám

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 31.03.21 10:01

KK
karma
105.00

múky z rozličných strukovín som ešte neskúšala, ale už som o nich počula

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 06.04.21 13:01

ZS
karma
100.00

U nas v obchode najdem len pseničnu

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 08.04.21 20:56

BS
karma
100.00

Poznám sójové výrobky, vhodné ako náhrada mäsa, veľmi nám chutia.
So sójovou múkou nemám skúsenosti:))

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní