Mrkva je veľmi zdravá zelenina plná vitamínov a minerálov. Veľa ľudí ju má zaradenú do kategórie polievkovej zeleniny a čerstvú ju konzumuje málokto.
Z mrkvy sa však vyrába aj jeden úžasný nápoj, ktorý v sebe skrýva množstvo benefitov pre zdravie človeka. Hovoríme o kvalitnej mrkvovej šťave, ktorá predstavuje ideálnu formu zdroja viacerých telu prospešných látok. Tento nápoj, okrem iného, podporuje imunitný systém aj znižuje vysoký krvný tlak. Prečítajte si, čo všetko dokáže poskytnúť nášmu telu mrkvová šťava!
Čo vieme o mrkve?
Mrkva obyčajná je dvojročná rastlina z čeľade mrkvovité. Je to poľnohospodárska kultúrna plodina, ktorá sa vyskytuje najmä v Európe a Severnej Amerike, no pestujú ju už takmer na celom svete. Pravdepodobne však pochádza z južnej Ázie, kde ešte prežíva ako divo rastúca rastlina. Pre mrkvu obyčajnú sú charakteristické silno strihané listy, ktoré majú veľmi príjemnú arómu a jej oranžový až červený koreň určený na konzumáciu. Rôzne vo svete môžeme objaviť korene mrkvy aj žltej, či dokonca bielej alebo čiernej farby.
Podzemná časť rastliny má typický kužeľovitý tvar, ktorý môže byť skrútený. Mrkva je zdrojom mnohým minerálnych látok, stopových prvkov a vitamínov. Bohatá je najmä na betakarotén, ktorý v tele pôsobí ako antioxidant. Patrí medzi druhy zeleniny, ktoré sa až tak často nekonzumujú surové. Varená forma však zabezpečuje, že karotény v mrkve sa do celého ľudského organizmu oveľa ľahšie vstrebávajú.
Bude ťa zaujímať
Na telo má šťava tieto účinky
Zistili sme, že varená mrkva má v niečom navrch oproti surovej. No i poctivo pripravená kvalitná mrkvová šťava má svoje neprekonateľné výhody. Predstavte si totiž, že zopár deci mrkvovej šťavy vám doplní telu prospešné látku z niekoľkých kusov tejto zeleniny. Vypiť pohár chutného nápoja sa zdá byť teda oveľa ľahšie. Šťava vám pritom zabezpečí prísun dôležitej vlákniny, omega 3 a 6 mastných kyselín, luteínu a kyseliny listovej aj pantoténovej. Je zdrojom vitamínu A, C, K i E a minerálnych látok, najmä železa, draslíka, horčíka, zinku, vápnika či fosforu.
Pitie kvalitnej mrkvovej šťavy zabezpečí silnú podporu obranyschopnosti. Pre odolnejší imunitný systém vám pritom stačia 2 deci nápoja denne. Šťava z mrkvy je prevenciou proti rozšíreným civilizačným a kardiovaskulárnym ochoreniam či chrípke. Chráni bunky pred voľnými radikálmi a detoxikuje telo od škodlivín. Taktiež znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol. Pozitívny vplyv má na pokožku, obličky aj tráviacu sústavu. Podporuje metabolizmus a pravidelné vyprázdňovanie. Mrkvovú šťavu je ideálne konzumovať ráno nalačno, pretože je vtedy pre telo najľahšie stráviteľná.
Bude ťa zaujímať
Pripravte si vlastnú šťavu
Ak hľadáte mrkvovú šťavu v obchode, dávajte pozor na to, aby mala čo najmenší obsah pridaného cukru. Stále však môže obsahovať i konzervačné či ďalšie nevhodné látky. Ideálne je preto si pripraviť čerstvú domácu mrkvovú šťavu s menším množstvom cukru, pričom budete presne poznať jej zloženie. Na domácu šťavu z mrkvy budete potrebovať 0,5 kg oranžovej zeleniny, 1 pomaranč, 250 g cukru, 10 g kyseliny citrónovej a 1,5 litra vody. Mrkvu umyte, očistite, nakrájajte na menšie kúsky, vhoďte do hrnca s vodou a dajte variť približne na 20 minút Potom si ošúpte pomaranč a umyte ho pod teplou tečúcou vodou.
Následne ho nakrájajte na niekoľko častí a pridajte variť k mrkve na ďalších 20 minút. Po dovarení celú zmes rozmixujte na jednotnú hmotu tyčovým mixérom. V druhom hrnci si ešte musíte pripraviť sirup z vody, kyseliny citrónovej a cukru, ideálne trstinového. Ak začne hustnúť, pridajte ho do mrkvy. Na záver všetko spolu ešte raz vymixujte a môžete podávať. V chladničke vám táto mrkvová šťava vydrží 5 dní. Na dlhodobé uskladnenie ju nezabudnite sterilizovať.
TIP: Ideálnou kombináciou je aj mrkva a jablko. Preto pri príprave domácej mrkvovej šťavy vyskúšajte použiť aj chutné zdravé jablká. Experimentovať môžete dokonca aj so zázvorom.