Ako podporiť vykašliavanie? Dýchacím cestám pomôžu listy tejto známej rastliny!

Ako podporiť vykašliavanie? Dýchacím cestám pomôžu listy tejto známej rastliny!

V prírode nájdeme množstvo bylín, ktoré majú blahodarný vplyv na respiračný systém človeka. Mnohé sú nápomocné v boji proti nepríjemnému kašľu či upchatým dutinám. Dokážu podporiť liečbu zápalu priedušiek či stlmiť teplotu. Ľudová medicína radí medzi byliny na dýchacie ťažkosti aj eukalyptus guľatoplodý. Na účinky tohto stromu s liečivými listami sa pozrieme i v nasledujúcom článku. Zistite, ako podporiť vykašliavanie či uvoľnenie upchaného nosa prírodnou cestou a skutočne účinne!

Poznáte eukalyptus?

Eukalyptus guľatoplodý je mohutný vždyzelený strom z čeľade myrtovité, ktorý je charakteristický svojím rýchlym rastom. Za jeho domovinu je považovaná najmä Austrália, ale taktiež i Malajzia. V súčasnosti sa však eukalypty vyskytujú na mnohých rozličných územiach, a to na púšťach aj v dažďových lesoch. Dnes sú najrozšírenejšie v Austrálii, kde tvoria väčšinový podiel lesov. Vyskytujú sú v Tasmánii, východnej časti Indonézie, v okolí Stredozemného mora, v Španielku aj Portugalsku.

Zaujímavosťou je, že známych je v súčasnej dobe viac ako 600 druhov eukalyptov. Veľmi rozšírený je napríklad eukalyptus kráľovský. Spomínaný eukalyptus guľatoplodý je charakteristický rozličnými typmi listov. Kým mladé rastliny majú oválne strieborné listy, druhým typom listov sú dlhé a zelené. Kvety tohto stromu sú spravidla zložené z väčšieho počtu tyčiniek, objavujú sa zvyčajne v jesenných mesiacoch a majú bielu, ružovú, žltkastú či dokonca až červenú farbu.

Zaujme ťa: Čo je fenylketonúria? Kedy ju môže dieťa zdediť a ako sa prejavuje?

účinky eukalyptu

Zdroj: Shutterstock®

Vplýva nielen na dýchacie cesty

Na liečebné účely sa priebežne počas celého roka zbierajú listy eukalyptu guľatoplodého. Tie v sebe ukrývajú najmä cenný eukalyptový olej. Spomínaný strom je známy hlavne svojimi blahodarnými účinkami na respiračný systém človeka. Droga má protizápalové, antibakteriálne aj antiseptické či dokonca antivírusové účinky. Eukalyptus môže byť nápomocný pri ochoreniach dýchacích ciest. Vhodné je jeho použitie pri liečbe zdravotných problémov, ako sú zápal priedušiek, pľúc či nosných dutín i nádcha. Podporuje vykašliavanie, odstraňuje pocit upchatých dutín a uľahčuje dýchanie.

Okrem toho pôsobí aj proti horúčke a rôznym druhom bolesti. Môže osožiť pri bolestiach hlavy a migréne či reumatických bolestiach. Eukalyptus vo všeobecnosti zlepšuje imunitu a vyrovnáva hladinu cukru v krvi. Blahodarný vplyv má i na psychiku človeka. Pomáha pri emocionálnom napätí, psychickej únave alebo slabej koncentrácii. Nakoniec podporuje i hojenie rán, potláča nespavosť a pomáha unavenému svalstvu.

použitie eukalyptu

Zdroj: Shutterstock®

Ako eukalyptom podporiť zdravie?

Eukalyptus môžete nájsť v lekárni, na internete či v predajniach so zdravými potravinami a sušenými bylinami vo viacerých formách. Známy je predovšetkým éterický olej z eukalyptu, ktorý sa predáva v menších tmavých sklenených fľaštičkách. Má takmer všestranné použitie. Na inhaláciu ho môžete použiť pri nádche, zápale nosných dutín či astme. Má osviežujúce účinky a môže pomôcť potlačiť stres. Pridaním kvapiek silice do vane si pripravíte relaxačný kúpeľ, ktorý povzbudí nervový systém a zlepší náladu. Eukalyptový olej tiež nájde uplatnenie pri uvoľňujúcej masáži.

Ak vás trápia boľavé kĺby či kožné zápaly alebo menšie popáleniny, zmiešajte 60 ml vody s približne 10 kvapkami silice a zmes vo forme obkladov nanášajte na postihnuté miesta. Nájsť je tiež možné sypané eukalyptové čaje, ktoré je možné podávať pri horúčkových stavoch a rôznych dýchacích ťažkostiach. V šálke zalejte sušenú drogu vriacou vodou, nechajte lúhovať 8 minút a sceďte. Pri akútnych stavoch sa užívajú 2 až 3 šálky denne.

Pozri aj: Najideálnejšie rastliny čistiace vzduch: Zabudni na drahé čističky vzduchu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 19.08.19 06:08

ĽŠ
karma
100.00

Skvelá rastlinka so všestranným využitím!

  • 0
Odpovedať

Jozef Varga 19.08.19 20:52

JV
karma
-1.00

Osobne mám veľmi dobré skúsenosti so Skorocelom kopijovitým. Správne by sa mal z neho navariť čaj, lenže ja som lenivý, takže som si zavše zroloval tak päť lístkov, dôkladne ich rozžúval a prehltol. Má takú nahorklú chuť. Ústa z vnútra som mal potom chvíľku ako umrtvené. Pre toho kto má problém s vykašliavaním, či s dýchacími cestami, môžem len odporúčať.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní