Ako podporiť zdravie dýchacích ciest? Zoznám sa s tým najlepším pomocníkom!

Ako podporiť zdravie dýchacích ciest? Zoznám sa s tým najlepším pomocníkom!

Niektoré bylinky sú skvelými pomocníkmi pri tráviacich ťažkostiach, iné si vedia poradiť s vysokým krvným tlakom či menštruačnými problémami. Ktorá bylinka sa však osvedčila pri ochoreniach dýchacieho ústrojenstva? Určite by sme mohli spomenúť viaceré, no dnes vám predstavíme jednu konkrétnu, možno menej známu rastlinku, ktorá je často vysádzaná ako okrasná rastlina. Reč je o yzope, ktorý je charakteristický krásnymi modrofialovými kvetmi. V nasledujúcom článku si túto bylinu predstavíme trošku viac, povieme si, aké má účinky a ako ju využiť pre zdravie.

Poznáte yzop?

Yzop lekársky, latinsky Hyssopus officinalis a ľudovo aj iburský koreň, je okrasná a liečivá rastlina, respektíve poloker z čeľade hluchavkovité. Jej domovinou je Stredomorie a stred Ázie. Dnes je okrem toho voľne rozšírený napríklad aj v oblastiach Čierneho mora, Indie či Severnej Ameriky. Na mnohých miestach je tiež priamo pestovaný. Uplatnenie našiel nielen v ľudovom liečiteľstve, ale aj gastronómii. Napríklad vo Francúzsku je často využívaný ako korenina na dochutenie pečeného mäsa, omáčok, plniek či zeleninových šalátov a dokonca je ingredienciou pri výrobe likérov.

Táto aromatická rastlina je tiež používaná ako prísada do voňavých zmesí, napríklad do kúpeľa. Yzop má rád slnečné stanovištia a ľahšiu vápenatú pôdu, ktorá nie je premokrená. Vysadiť si ho môžete i doma v záhradke, ide totiž o veľmi peknú okrasnú a medonosnú rastlinu. Dorastá do výšky okolo 20 až 60 centimetrov. Tento husto rozkonárený poloker je charakteristický modrofialovými rúrkovitými kvetmi, ktoré vytvárajú klasy, a to od júna do septembra. Na liečebné účely sa zbiera kvitnúca alebo pomaly odkvitajúca vňať, ktorá sa následne suší pri teplote do 35 °C. 

Odporúčame: Tri recepty na plnenú tortillu: Vďačné jedlo na raňajky aj na obed

účinky yzopu lekárskeho

Zdroj: Shutterstock®

Pomoc nielen pre dýchacie cesty

Yzop lekársky je na liečebné účely aj ako korenina využívaný pravdepodobne už od staroveku. Droga obsahuje horčiny, glykozidy, silice aj triesloviny. Pôsobí dezinfekčne a antibioticky. Najznámejší je vplyv yzopu na dýchacie ústrojenstvo. Stará sa totiž o zdravie a správnu funkciu dýchacích ciest a je veľmi nápomocný pri rozličných ťažkostiach a ochoreniach respiračného systému. Odstraňuje kašeľ či hlieny a je skvelou voľbou pri liečbe zápalu priedušiek alebo chrípky. Ukázal sa ako účinný pomocník pri záchvatoch prieduškovej astmy aj bolestiach hrdla.

Siahnuť po yzope sa oplatí aj pri zdanlivo obyčajnom nachladnutí. Pri použití vo forme kloktadla tlmí zápaly ústnej dutiny a hltana. Táto liečivá rastlina má okrem toho aj diuretické, respektíve močopudné účinky. Osoží tak i pri zápaloch močových ciest alebo obličiek či problémoch s nadmerným zadržiavaním vody v organizme. Okrem toho prispieva k dobrej funkcii tráviaceho traktu. Môže byť nápomocný pri kŕčoch či nadmernom, hlavne nočnom potení. 

použitie yzopu

Zdroj: Shutterstock®

Čaj alebo silicu?

Ak nemáte k dispozícii vlastné zásoby nasušeného yzopu lekárskeho, sušenú drogu zoženiete aj v lekárni, na internete či v špecializovaných predajniach so zdravými potravinami. Na prípravu veľmi chutného yzopového čaju vám postačí jedna čajová lyžička sušenej vňate na pohár vriacej vody. Zápar nechajte lúhovať asi 10 až 15 minút a po scedení ho oslaďte medom. Počas ochorenia si doprajte 2 až 3 šálky čaju z yzopu lekárskeho denne. Uvarte si ho, ak vás trápi suchý kašeľ alebo hlieny, bolesť hrdla či zápal močových ciest. V prípade prevencie si tento nápoj môžete pripraviť niekoľkokrát týždenne.

V lekárni či na internete je tiež dostupná silica z yzopu lekárskeho, ktorú je možné využiť na kloktanie či inhaláciu alebo do kúpeľa. Pomôže pri infekciách dýchacích ciest, hojení rán, kašli, nádche, astme, angíne či potení. Takýto prípravok je potrebné vždy používať podľa pokynov na obale či v príbalovom letáčiku. Vo všeobecnosti sa však na kloktanie používa roztok troch kvapiek yzopovej silice v 1 dcl vody. Takéto použitie sa odporúča najmä pri angíne. Pri nádche pridajte asi 5 kvapiek silice do jedného litra vriacej vody a inhalujte. Pri príprave relaxačného kúpeľa, ktorý navyše zatočí s nadmerným potením, pridajte do vody 8 až 10 kvapiek. Nakoniec môžete yzopovú silicu zriedenú s trochou vody alebo prírodného oleja použiť aj na ošetrenie pokožky. 

Pozri aj: Čo v domácnosti vyčistiť po chorobe? Je to hlavne týchto 9 vecí!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Chromíková 12.06.19 08:42

MC
karma
109.00

často ani nevieme ,čo nám rastie v záhrade.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 12.06.19 11:06

ĽŠ
karma
100.00

Yzop je naozaj skvelý pomocník, pestujem!

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 13.06.19 22:13

JK
karma
100.00

Yzop som zatial nemala no bylinky zberám a suším na čaj

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní