Ako prospieva čakanka nášmu zdraviu?

Ako prospieva čakanka nášmu zdraviu?
  • 24.03.2016
  • Lucia Hausknechtová

Čakanka sa v slovenských kuchyniach objavuje veľmi málo aj napriek jej veľkému obsahu zdraviu prospešných látok a skvelej chuti.

Dokáže vám znížiť vysoký krvný tlak a pomôcť pri problémoch s trávením. Hodí sa nielen do studenej kuchyne v podobe zeleninových šalátov, ale aj do polievok či zapekaných jedál. 

Ako si vypestovať čakanku?

V obchodoch najčastejšie nájdete čakanku listovú, ktorá je typická svojimi žltozelenými listami. Okrem nej si však môžete pochutnať na čakanke kučeravej vynikajúcej do zeleninových šalátov alebo čakanke hlávkovej červenej, ktorá svojimi listami spestrí každé jedlo.

Z hľadiska pestovania patrí čakanka listová medzi menej náročné rastliny. Ideálne je zasiať semená až neskôr na jar, pretože je citlivá na nízke teploty. Vysievame do riadkov vzdialených približne 30 cm do hĺbky 1 cm. Po dvoch týždňoch sa objavia prvé rastlinky. 

Odporúčame prečítať: Sú bio výrobky naozaj zdravé?

Ako prospieva čakanka nášmu zdraviu?

Zdroj: Shutterstock®

Detoxikačné účinky čakanky

Čakanka je rovnako ako iné druhy listovej zeleniny bohatá na vitamíny a minerály, najmä na kyselinu listovú, vitamíny A, K, fosfor, vápnik a horčík. Okrem toho, táto zelenina obsahuje aj veľké množstvo vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie, zabraňuje zápche a chráni pred rakovinou hrubého čreva.

Zaradiť čakanku do svojho jedálnička sa oplatí, pretože pri pravidelnej konzumácií znižuje hladinu cholesterolu v krvi, upravuje vysoký krvný tlak a „detoxikuje“ črevá. Čakanka tiež podporuje správnu funkciu pečene a žlčníka.

Odporúčame prečítať: Ako úspešne bojovať proti jarnej únave?

Ako prospieva čakanka nášmu zdraviu?

Zdroj: Shutterstock®

Recept na dusenú čakanku

Suroviny:

  • 5 hlavičiek čakanky
  • 150 ml kuracieho vývaru
  • 2 čajové lyžičky estragónového octu
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 čajová lyžička hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica sladkej smotany

Príprava:

Ako prvé roztopíme v panvici maslo a opečieme na ňom čakanku z každej strany. Potom pridáme ocot, hnedý cukor a postupne prilievame vývar. Necháme pod pokrývkou dusiť a po 20 minútach pridáme smotanu. Necháme ešte 2 minúty na ohni a môžeme podávať.

Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Ako prospieva čakanka nášmu zdraviu?

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: http://www.shutterstock.com/

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Martina Zahoranová 24.03.16 13:31

MZ
karma
92.00

čakanku som myslím si ešte ani nejedla ale rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 24.03.16 20:40

SK
karma
114.00

recept vyzera dobre, budem musiet aj ja nieco vyskusat z tejto cakanky

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 06.04.16 20:19

karma
93.00

nedávno som ju jedla prvý x, chutila mi :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní