Ako rozoznať kvalitný burčiak a spoznať jeho účinky na organizmus?

Ako rozoznať kvalitný burčiak a spoznať jeho účinky na organizmus?
  • 04.10.2017
  • Nikola Benkovská

  • 57
  • 8

Sezóna burčiakov sa už začala. Neodmysliteľný nápoj vinárov, ktorý tvorí medzník medzi zberom hrozna a výrobou mladého vína. Staré ľudové porekadlo hovorí, že burčiak čistí krv, ale špiní nohavice. My sa však odradiť nedáme! Burčiak nesmie chýbať na žiadnom jesennom vinobraní. Tento sladký a voňavý nápoj, ktorý vzniká skvasením šťavy z mladého hrozna, môže v určitom množstve liečiť. Aké sú jeho účinky na ľudský organizmus? Dá nám niečo viac ako len zrýchlený krok? A ako spoznáme ten „pravý“ burčiak?

Kvalitný burčiak

Obsahuje iba malé množstvo alkoholu (maximálne 4 až 5 percent). Ak si chceš vychutnať jeho skvelú chuť a na druhý deň nezápasiť so zdravotnými ťažkosťami, siahni po pohári naozaj kvalitného burčiaku a pi s mierou. Burčiak je najlepšie spotrebovať hneď v daný deň. Ak to nie je možné, odlož ho do chladničky, avšak viečko neuťahuj úplne. Kvasením vzniká oxid uhličitý, ktorý musí mať možnosť úniku, inak môže fľaša vybuchnúť.

Pozri aj: Dehydratácia: Rozpoznaj s.o.s signály tela, ktoré ťa varujú vopred!

fermentované víno

Zdroj: Shutterstock®

Ako spoznať kvalitný burčiak?

  • svetlá mliečno-žltá farba s jemným kalom, nemal by byť tmavý ani hustý
  • príjemná ovocná aróma s miernou vôňou kvasiniek
  • nemal by byť príliš sladký
  • nemal by byť hnedý so sedimentom na dne fľaše – znamená to, že nebol odkalený, alebo bol zriedený jablčným muštom. Problém tmavého a neodkaleného burčiaku je v tom, že obsahuje zvyšky rôznych nečistôt a plesní.
  • veľmi svetlý burčiak môže indikovať riedenie vodou

Odporúčame: Najčastejšie chyby v líčení obočia: Čomu sa vyhnúť?

červený burčiak

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú zdraviu prospešné účinky burčiaku?

  • veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B
  • množstvo minerálov a ovocných cukrov
  • železo, zinok
  • priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť
  • zlepšuje činnosť srdca
  • pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu
  • červený burčiak obsahuje antioxidant resveratrol, ktorého priaznivé účinky na srdcovo-cievny systém boli vedecky dokázané
  • pre diabetikov je burčiak nevhodný
kvasený mušt

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na negatívne účinky

Počas výroby sa do burčiaka môže dostať množstvo nečistôt a prímesí, ktoré vyvolávajú zdravotné problémy. Najmä amatérsky vyrobený burčiak často vzniká v zlých hygienických podmienkach. Známy „hlavybôľ“ môžu mať na svedomí rôzne nečistoty, ktoré burčiak, na rozdiel od zrelého vína, obsahuje. V burčiaku sa vyskytujú látky, ktoré môžu u niektorých citlivejších ľudí vyvolať rozšírenie ciev. To spôsobí bolesť hlavy, prípadne opuch mozgu.

Svoj podiel na bolestiach hlavy má aj veľký obsah fruktózy, ktorá sa v burčiaku nachádza. Okrem bolesti hlavy sa môžu ozvať vnútorné hemoroidy a v riedkej stolici môžete nájsť aj krv. Menej sa vie, že pri kvasení muštu vzniká okrem iného aj oxid uhoľnatý, ktorého koncentrácia v uzavretých miestnostiach môže viesť až k stavu bezvedomia, a v prípade nedostatku kyslíka dochádza občas, žiaľ, k tragédiám. Preto je nevyhnutné piť burčiak s mierou a pri konzumácii si byť vedomý i jeho negatívnej stránky.

Zaujme ťa: Glitrovaný jazyk: Najšialenejší beauty trend, aký tu kedy bol!

ako si pripraviť burčiak

Zdroj: Shutterstock®

Ako si vyrobiť vlastný burčiak?

  1. Najprv je potrebné hrozno obrať zo strapca, pomlieť a potom vylisovať a odkaliť. Použi preš na hrozno. Namiesto prešu môžeš použiť aj veľký hrniec, v ktorom hrozno roztlačíš. Takto vylisovaný mušt prelej cez gázu do inej nádoby.
  2. Po vylisovaní je vhodné mušt odkaliť, čiže nechať na dne nádoby usadiť kaly z hrozna – napríklad z postrekov. Odkalenie trvá približne jeden deň. Čistý odkalený mušt pomocou hadičky odčerpáš do inej nádoby, ktorú je predtým potrebné vysíriť. Počítaj s tým, že stratíš približne ďalších desať až pätnásť percent z obsahu muštu.
  3. Kvasnú nádobu naplníš muštom do troch štvrtín, aby nevykypel. Kvasenie sa môže začať. Na urýchlenie kvasenia môžete do muštu pridať aktívne kvasinky.  Ale pozor, na každý druh vína sú iné kvasinky. Odporúčaná dávka je dvadsať až štyridsať gramov na sto litrov. Kvasinky je vhodné rozkvasiť a naštartovať v troche teplej vody a muštu.
  4. Mušt pripravený na kvasenie by nemal byť skladovaný vo veľmi chladných priestoroch, aby sa nezastavilo kvasenie. Ideálna teplota v pivnici je okolo osemnásť stupňov Celzia. Pozor, čím vyššia teplota, tým rýchlejšie kvasenie.
     

Vyskúšaj: Vylievaš nálev z kyslých uhoriek? Nerob to, takto ho využiješ lepšie!


  • 57
  • 8
Návrat hore
Autor článku

8 komentárov

Viki Labonová 04.10.17 09:57

VL
karma
-1.00

milujem jarmoky a k nim neodmysliteľne patrí dobrý burčiak

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 04.10.17 13:09

KK
karma
89.00

k jeseni patrí aj zber hrozna a burčiak

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 04.10.17 16:11

TK
karma
104.00

nikdy som nemal rád tento typ nápojov

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 04.10.17 17:41

MC
karma
115.00

trochu kvalitného burčiaku k dobré upečenej kačici nezaškodí.

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 04.10.17 19:28

karma
107.00

přidám se k milovníkům burčáku

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 04.10.17 22:05

MM
karma
121.00

burčiak nemusím

  • 0
Odpovedať

Lucia Valková 05.10.17 06:15

LV
karma
119.00

Máme ho radi..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 13.12.17 08:31

SK
karma
119.00

ja vždy ochutnám len trošičku

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

SÚŤAŽE

Súťaž o 2 knihy z originálnej edície Jane Austenovej s filmom EMMA

  • 3
  • 2
  • 24.06.2020
SÚŤAŽE

Vyhraj 5x Eucerin Krémový gél na opaľovanie Dry Touch Oil Control SPF 30

  • 54
  • 0
  • 14.07.2020
SÚŤAŽE

Vyhraj 3x toaletnú vodu Lanvin Modern Princess Blooming

  • 49
  • 8
  • 19.05.2020
TOPlist