Ako rozpoznať dehydratáciu organizmu? Tento trik ti to prezradí!

Ako rozpoznať dehydratáciu organizmu? Tento trik ti to prezradí!

K dehydratácii organizmu dochádza vtedy, keď vaše telo spotrebuje väčšie množstvo vody, než prijme. Voda a ostatné tekutiny sú potrebné na vykonávanie bežných funkcií organizmu, preto, ak dôjde k strate telu potrebnej vody, nastane jeho dehydratácia.

Dokonca platí, že ktokoľvek môže byť dehydratovaný, bez ohľadu na vek, či pohlavie. Vo všeobecnosti však platí, že dehydratácia je obzvlášť nebezpečná a najčastejšie sa prejavuje u detí alebo u starších ľudí. U detí je príčinou dehydratácie hlavne hnačka alebo vracanie. U starších ľudí sa pod dehydratáciu organizmu podpisuje hlavne užívanie liekov.

A aby sme neostali len u detí a starších ľudí, tak dehydratácia organizmu sa môže prejaviť u kohokoľvek – hlavne počas horúcich dní a v dôsledku nedostatočného pitného režimu. Vedeli ste, že dehydratáciu organizmu môžete jednoducho zvrátiť? Stačí telu doplniť potrebné množstvo tekutín a všetko sa vráti do normálu. Avšak, v prípade závažnej dehydratácie je potrebné vyhľadať lekársku starostlivosť.

Pozri aj: Nutričná podvýživa: Zisti, čo všetko má na svedomí

dehydratácia

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky dehydratácie organizmu

Smäd nie je vždy tým najlepším ukazovateľom! Práve naopak, mnoho ľudí, ktorí trpia dehydratáciou, smäd vôbec nepociťujú. Práve preto je potrebné dodržiavať stály pitný režim, vďaka ktorému k dehydratácii vôbec nedôjde.

Príznaky dehydratácie u detí:

  • sucho v ústach
  • žiadne slzy pri plači
  • suchá plienka počas troch hodín
  • podráždenosť

Príznaky dehydratácie u dospelých:

  • extrémny smäd
  • menej časte močenie
  • únava
  • závrate
trik na signalizovanie dehydratácie

Zdroj: Shutterstock®

Ako jednoducho rozoznať dehydratáciu?

Samozrejme, tieto príznaky nespozorujete hneď. Prejavujú sa až s odstupom času. Práve preto častokrát človek dehydratáciu nespozná. Udeje sa tak, až keď je neskoro a je potrebné vyhľadať odbornú pomoc lekárov. Z tohto dôvodu vám prezradíme veľmi jednoduchý trik, vďaka ktorému dehydratáciu rozpoznáte včas a hlavne, v lete sa vám určite zíde.  

Keďže sa dehydratácia prejavuje aj na pokožke, tak ju rozpoznáte tak, že si natiahnete pokožku na chrbte ruky. Ak sa pokožka po jej uvoľnení vráti hneď do pôvodného stavu, tak je všetko v poriadku. V prípade, že k tomu nedôjde a pokožka ostane „zošuverená“ alebo pokrčená a pod., tak sa hneď napite.

Mimochodom energetické nápoje ani káva sa do pitného režimu nepočítajú. Ako všetci vieme, káva má odvodňujúce účinky, čím môžeme povedať, že podporuje dehydratáciu organizmu. Preto stavte skôr na čistú vodu, zelený čaj alebo iný nesladený nápoj. Ak pociťujete nevoľnosť a máte pocit, že je vaše telo dehydratované, tak vám odporúčame minerálne vody, ktoré telu doplnia aj potrebné minerály.

Odporúčame: Vanilková pohroma: Neuveríš, prečo zdražela pravá vanilka?!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 22.05.18 21:04

karma
109.00

Snažím sa piť aj ked nie som smädná...

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní