Ako si poradiť s prejedaním počas vianočných sviatkov?

Ako si poradiť s prejedaním počas vianočných sviatkov?

Koľko môžeme jesť? Koľko toho unesie náš žalúdok? Každý z nás pozná tú svoju únosnú mieru, kedy sa cíti sýty, ale nie prejedený. Všetci máme svoju vnútornú klapku, ktorá nám dá pocítiť, že sme preplnení. Ale hlavne v období sviatkov sa stáva, že táto klapka akosi nefunguje správne.

Žalúdok dospelého človeka môže bez problémov udržať asi jeden liter jedla a pitia. Čokoľvek navyše začína vytvárať pocit prejedenia, čo je v konečnom dôsledku nepríjemné. Prečo sa vlastne v období sviatkov prejedáme a zaťažujeme organizmus? Ako si poradiť s prejedaním počas sviatkov?

Pozri aj: Účinní odborníci v boji s prechladnutím: Používaš ich aj ty?

vyjedanie chladničky

Zdroj: Shutterstock®

Pocit plnosti – kedy k nemu dochádza?

Žalúdok sa dokáže rozťahovať a sťahovať podľa potreby. Samozrejme, na tom je založená diéta – cieľom je stiahnuť žalúdok a konzumovať tak menšie množstvo potravín. V prípade konzumácie nadmerného množstva potravín dochádza k rozťahovaniu žalúdka, ktorý tak stláča okolité orgány – vrátane pečene, bránice a pľúc. Práve to je ten dôvod, prečo sa cítite nepohodlne a takpovediac máme pocit, že praskneme. 

vianočná pohoda

Zdroj: Shutterstock®

Prečo sa prejedáme počas sviatkov?

Ak sa zamyslíme, tak odpoveď je jednoduchá – pretože nie sme v strese. Pýtate sa, ako súvisí stres s prejedaním sa? Počas bežného pracovného dňa sa stále niekam ponáhľame, v dôsledku čoho častokrát nemáme čas na poriadne raňajky, a, bohužiaľ, v návale práce do seba „hodíme" obed, aby sme všetky pracovné povinnosti stihli v stanovenom čase. Stres, pracovné vypätie – to všetko počas sviatkov nehrozí. Užívame si chvíľky s rodinou, relaxujeme, a hlavne, vychutnávame si jedlo, ktoré nám takto chutí oveľa viac. Z toho dôvodu sa môžeme začať prejedať, v tom najhoršom prípade môže prejedanie viesť k žlčníkovému záchvatu a pobytu v nemocnici. 

Dt. Theiss Schwedenbitter

Zdroj: Shutterstock®

Prvá pomoc pri pocite plnosti

Máte pocit, že prasknete? Nevládzete sa pohnúť z gauča a ísť na prechádzku, ktorá by vám len a len prospela? Tak si to namierte aspoň do kuchyne a vyskúšajte sódu bikarbónu. Sóda je považovaná za všestranného pomocníka, ktorý má uplatnenie aj pri žalúdočných problémoch. V tomto prípade stačí rozmiešať lyžičku sódy v pohári vody a vypiť. Avšak majte na pamäti, že všetkého veľa škodí. A rovnako to platí aj v prípade sódy. Nedávne štúdie preukázali, že takáto častá konzumácia sódy môže z dlhodobého hľadiska poškodiť vnútorné orgány – hlavne pažerák.

Preto si radšej pred Vianocami zadovážte bylinný prípravok Schwedenbitter od Dr. Theiss-a. Je to výživový doplnok s obsahom Angeliky lekárskej. Angelika lekárska stimuluje trávenie a prispieva k správne činnosti tráviaceho traktu. 

Neprehliadni: Starostlivosť o pleť v zime: 5 krokov, ktoré sú alfou a omegou!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Soňa Kelemenová 22.12.17 08:13

SK
karma
86.00

ako niekto môže jesť pri televízori a ešte k tomu poležiačky? Nechápem to... o potom sa sťažujú že priberajú... keď nemajú jedno na tanieri, tak ani nevedia, že koľko toho zjedli.... a potom vyzerajú ako na obrázku.... akým príkladom idú niektorý rodičia? Však ich deti budú robiť presne to isté čo vidia od nich.... u nás platilo, že jesť sa má v kuchyni pri stole..... v obývačke pri televízory maximálne nejaký zákusok na malom tanieriku.... nič viac....treba jesť častejšie a malé porcie, to platí aj o vianočných sviatkoch.... neplatí, že keď prídem na návštevu a chutia mi zákusky, tak ich zjem za celý tanier.... treba sa vedieť kontrolovať.... a prvú potom, nebudete nikdy potrebovať... ak už k tomu príde, prejdem sa na čerstvom vzduchu a plnosť v žalúdku je preč..

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 22.12.17 09:03

SK
karma
114.00

...a preto som napiekla iba medovníčkyzo špaldovej múky bez cukru iba s medom, koláčiky s ovsenými vločkami...u nás na stole bude viacej ovocia a orieškov ako zákuskov, tie veľmi nemusíme, teším sa aj na prechádzky a turistiku, vždy na Štefana ideme veľká partia na celý deň do hôr, kde si opekáme a obdivujeme prírodu, je nám veselo, sme spolu a nerozmýšľame od nudy, do čoho zasa "dzobneme"...

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 22.12.17 09:28

AB
karma
100.00

obžerstvo počas Vianoc je také typické :-D

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 22.12.17 12:38

karma
113.00

už se obžerstvu vyhýbám a přesto mi bývá těžko

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 22.12.17 13:15

KK
karma
105.00

nepamätám si keď som bola dieťa, že by sme sa doma cez sviatky prejedali, ani na Vianoce a ani na Veľkú noc a nefunguje to u nám ani teraz, jem tak ako vždy a na sviatky nakúpim akurát viac chleba do mrazáku a mlieko

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 22.12.17 14:31

ĽŠ
karma
100.00

Presne tak, každý z nás pozná tú svoju únosnú mieru, ak nie, žiaľ, negatívny výsledok na seba nenechá čakať...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.12.17 15:43

MM
karma
100.00

prejedanie, to je ako hľadanie náhradnej činnosti, treba aj voľný čas využiť zmysluplne

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 22.12.17 16:50

MD
karma
132.00

Naučila som sa, že na Vianoce mám jesť s mierou-inak sa mi to vypomstí. Vždy som mala dosť problematický žalúdok, stačí že pomiešam slané a sladké a týždeň mám o zábavu postarané. Preto si počas osláv a cez sviatky nakladám rozumne, po štedrej večeri si nedávam ani koláče, veď tie môžu počkať kým mi pretrávi..

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 22.12.17 19:12

PV
karma
113.00

Ja s tým vôbec nemám problém.. Dám si kapustnicu s bobaľkami a som plná .. O hodinku dáme šalát s rybou a hotovo .. Trocha počkať medzi jedlami ,nie veľa si nabrať ,len koľko zvládnem ..Ved ostane aj na dalšie dni .. Stačí z každého trochu a ved sviatky nie sú o prejedaní sa.. Ale o tom ,že sme rodina spolu , o radosti , láske ..

  • 0
Odpovedať

Jan Cestr 23.12.17 18:04

JC
karma
-1.00

Mě dal začátkem týdne žaludek jasnou stopku, tudíž přejídání u mne letos nehtozí :(

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní