Ako využiť púpavové listy? Týchto 5 skvelých spôsobov musíš poznať!

Ako využiť púpavové listy? Týchto 5 skvelých spôsobov musíš poznať!

Vieme, že púpava lekárska nie je ani zďaleka len obyčajnou burinou, ktorá rastie na každom rohu. Ide o liečivú bylinku, ktorej liečivé vlastnosti si cenili už naši predkovia. Na liečebné účely sa pritom už od nepamäti využívajú rôzne časti rastliny. Tradične sa na prípravu sušenej drogy využíva koreň, z ktorého je možné pripraviť čaj s mnohými účinkami na ľudské zdravie. Z kvetov sa pripravuje jedinečný púpavový med či púpavový sirup.

Vedeli ste však o tom, že využívať môžeme i listy rastliny? Možno vás to prekvapí, no púpavové listy sú skutočne výživné a obsahujú množstvo cenných látok. Sú bohaté na dôležitý vitamín C aj niektoré vitamíny skupiny B, taktiež mnohé minerály. Mladé listy púpavy majú dokonca viac železa ako špenát. Obsahujú tiež fosfor, vápnik, horčiny a mnohé ďalšie látky. Púpavové listy podporujú prečistenie organizmu aj činnosť tráviacich orgánov. A ako ich využiť?

Odporúčame: Pozor, útočí štíhla obezita: Zisti, či sa tento fenomén týka aj teba!

púpavový šalát

Zdroj: Shutterstock®

1. Svieži šalát

Mladé púpavové listy je vhodné zbierať hneď začiatkom jari. Nezabudnite zbierať vždy v čistom prostredí, najlepšie ďalej od osídlených oblastí. Čerstvé púpavové listy sú pritom skvelou ingredienciou do osviežujúcich zeleninových či zeleninovo-ovocných šalátov. Majú mierne horkastú až korenistú chuť. Nahradia alebo doplnia špenát, rukolu, listový šalát či inú listovú zeleninu. Púpavové listy neváhajte kombinovať s obľúbenými druhmi zeleniny, syrmi i domácim dresingom. Chutný šalát môžete použiť ako prílohu k mäsu. Takýmto šalátikom potešíte vašu pečeň.

2. Čaj z púpavových listov

Odvar na vnútorné použitie sa nepripravuje len z koreňa, ale aj z listov, čerstvých či sušených. Listy je vhodné sušiť v tenkých vrstvách a dôkladne uskladniť. Na prípravu čaju môžete použiť lyžičku sušenej drogy alebo menšiu hrsť čerstvých listov na pohár vriacej vody. Takýto púpavový čaj je vhodné užívať počas 4 až 6 týždňov na prečistenie tela od toxínov a povzbudenie trávenia. Podporuje činnosť pečene, žlčníka i sleziny. 

púpavové smoothie

Zdroj: Shutterstock®

3. Zdravý smoothie nápoj

Púpavové listy môžete použiť aj na prípravu ďalšieho nápoja, a to prečisťujúceho smoothie nápoja plného živín, ktorý priaznivo zapôsobí na pečeň i trávenie. Vyskúšajte kombináciu s baby špenátom, banánom a jablkom. Pridajte trochu vody a všetko dôkladne rozmixujte. Doprajte si tento chutný zelený kokteil s jedinečnou chuťou, ktorý vám navyše pomôže očistiť telo.

4. Netradičné pesto z listov púpavy

Možno vás to prekvapí, no tak obľúbené pesto si môžete pripraviť aj z púpavových listov. Budete potrebovať asi 4 hrste mladých listov púpavy, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 6 PL olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 50 g nastrúhaného parmezánu a okolo 50 g orechov, napríklad vlašských či píniových. V mixéri všetko dôkladne rozmixujte. Môžete dochutiť soľou i korením. Zdravé púpavové pesto je ideálne natrieť na chrumkavé pečivo či pridať k cestovinám. 

púpavové listy

Zdroj: Shutterstock®

5. Púpavový ocot

Nakoniec máme pre vás ešte tip, ako použiť púpavové listy zvonka a podporiť tak nimi krásu vlasov. Do fľaše s vínnym octom pridajte okolo 15 až 20 púpavových listov. Vhodné je pridať aj zopár kvetov, aspoň 4 až 5. Fľašu uzatvorte a odložte na slnečné miesto. Takto nechajte púpavu lúhovať asi 10 dní. Pravidelne fľašu pretrepte. Potom ocot sceďte a prelejte do čistej nádobky. Zriedený s vodou ho môžete používať na oplachovanie umytých vlasov. Pomôže to upokojiť pokožku hlavy. Ideálne je to vyskúšať pri často sa mastiacich vlasoch. Taktiež je ho možné pridávať do kúpeľa ako tonikum. 

Možno sa vám tomu nebude chcieť veriť, ale z púpavových listov sa dá pripraviť naozaj veľké množstvo jedál. Základom sú mladé púpavové listy, ktoré majú jemnejšiu chuť. No ani tie staršie nie sú na zahodenie, len sú horkejšie. Listy si neváhajte pridať do všetkých tých jedál, kam by ste si za iných okolností pridali inú listovú zeleninu alebo medvedí cesnak. Pokojne ich môžete podusiť a zamiešať do cestovín alebo ryže. 

Pozri aj: Metalické módne trendy: Neboj sa ich, podľahli im aj celebrity!

Naposledy aktualizovaný článok: 4.5.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Mária Chromíková 16.04.20 11:12

MC
karma
109.00

Púpavová sezóna je plnom prúde.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 17.04.20 22:16

karma
109.00

Super recepty.O púpavovom octe som netušila.Medík mám už uvarený.A už si púpavu aj suším na čaj.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 22.04.20 19:20

KS
karma
133.00

Ďakujem za super recepty, určite vyskúšam :-) Doteraz som využívala iba samotné kvety na prípravu medu alebo sirupu :-)

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 23.04.20 16:50

karma
106.00

Veľmi dobrý článok. U nás je púpavu kompletne využitá od kvetu až po koreň. Veľmi mám rada koreň vysušený a podrvený, ako koreninu do jedál a dokonca ho zvyknem pridať aj do kávy, ktorú varím a vďaka nemu má úžasne medovú chuť.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 28.04.20 21:59

JK
karma
100.00

Určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 03.05.20 18:34

karma
106.00

Púpavový med už roky varím pre manžela do čaju, ale mne nechutí. Púpavový čaj z listov vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 05.05.22 06:45

ĽŠ
karma
100.00

Stojí za vyskúšanie.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 09.05.22 09:51

AK
karma
100.00

Na púpavový čaj z čerstvej púpavy nedám dopustiť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní