AKTUÁLNE: Koronavírus na Slovensku: Prvý potvrdený prípad v Bratislave!

AKTUÁLNE: Koronavírus na Slovensku: Prvý potvrdený prípad v Bratislave!

Zatiaľ, čo všetky krajiny okolo nás hlásili prvé prípady koronavírusu, my sme ako národ odolávali. No bohužiaľ, dnes premiér Peter Pellegrini potvrdil prvý prípad koronavírusu, oficiálne označovaného ako COVID-19, už aj u nás na Slovensku. Premiér však ubezpečuje, že nie je skutočný dôvod na paniku. Namiesto toho, aby ste sa náhlili do obchodu pre posledné konzervy, je potrebné dbať na správnu hygienu a posilňovanie imunitného systému.

Prvým pacientom na Slovensku je 52-ročný muž z okolia Bratislavy, u ktorého zrejme došlo k sekundárnemu prenosu vírusu, v dôsledku čoho nie je známy zdroj jeho nákazy. Pacient uviedol, že sa v posledných dňoch ani týždňoch nevrátil zo zahraničia, a teda zo žiadnej krajiny, v ktorej bol potvrdený koronavírus. Situáciu majú zatiaľ lekári pod kontrolou. Pacient preukazoval príznaky, ako je kašeľ a zvýšená teplota, čo sú príznaky bežnej chrípky. Jeho vzorka však bola dvakrát otestovaná, preto niet pochýb o tom, že jeho organizmus bojuje s koronavírusom.

Nepodliehajte panike

Peter Pellegrini dnes v oficiálnom vyhlásení uviedol, že nie je dôvod na rabovanie obchodov a zhoršovanie už beztak ťažkej situácie vo svete. Namiesto hromadných nákupov je dôležité zabrániť šíreniu vírusu, a to dostatočnou hygienou. Tiež treba mať na mysli, že by sme sa nemali združovať a zúčastňovať sa hromadných podujatí či cestovať do oblastí, v ktorých je prítomnosť vírusu COVID-19 potvrdená. Taktiež upozorňuje, že netreba podceňovať príznaky obyčajnej chrípky. Pri prvotných prejavoch je potrebné kontaktovať najbližšiu nemocnicu či lekára.

Pozri aj: Vedci prichádzajú s novou nádejou: Vedia, ako vyliečiť leukémiu?!

COVID-19

Zdroj: Shutterstock®

Koronavírus v číslach

Celosvetové ochorenie COVID-19 sa objavilo v čínskom meste Wuhan, ktoré je považované za epicentrum nákazy. Doposiaľ sa týmto vírusom nakazilo viac ako 84 000 ľudí len v Číne, pričom mu podľahlo viac ako 2 800 ľudí. Južná Kórea hlási už viac ako 2 330 prípadov a Taliansko viac ako 650 nakazených.

Z doterajších štatistík vyplýva, že úmrtnosť pri tomto víruse je približne 3,4 %. Rizikový sú v tomto prípade starší ľudia, deti či osoby s oslabeným imunitným systémom. Treba si však uvedomiť, že štatistiky sa každú minútu menia.

koronavírus

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa pred koronavírusom chrániť?

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vydal preventívne opatrenia, ktoré je potrebné dodržiavať v záujme o vlastné zdravie.

  • Umývajte si ruky oveľa častejšie mydlom a vodou po dobu minimálne 20 sekúnd. Ak nemáte k dispozícii mydlo, použite aspoň dezinfekčný prostriedok.
  • Nedotýkajte sa tváre a predovšetkým nie očí, nosa a úst. Pri kašľaní čí kýchaní si zakrývajte ústa jednorazovou papierovou vreckovkou.
  • Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky.
  • Zvážte účasť na hromadných podujatiach.
  • Dbajte na zvýšenú dezinfekciu vašej domácnosti.

Odporúčame: Pozor, náhla zmena osobnosti je nebezpečná! Ako ju spoznáš?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní