Anízový olej pomôže nielen pri dýchacích ťažkostiach! Čo viac dokáže?

Anízový olej pomôže nielen pri dýchacích ťažkostiach! Čo viac dokáže?

Niektoré rastlinné oleje sú perfektným pomocníkom pri starostlivosti o pleť a pokožku tela. I v kozmetickom priemysle je často využívaný napríklad arganový olej. Mnohé oleje tiež našli uplatnenie v kuchyni a pri varení. Vítanou súčasťou stravy môže byť napríklad olivový či avokádový olej. Niektoré oleje však nie sú vhodné na tepelnú úpravu a buď sú využívané v studenej kuchyni, alebo je ich možné pre podporu zdravia užívať každý deň po lyžičkách, podobne ako nejaký výživový doplnok. Takým je aj anízový olej, ktorý je všestranným pomocníkom pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Aké sú jeho účinky?

Poznáte bedrovník anízový?

Anízový olej sa pripravuje zo semien bedrovníka anízového lisovaním za studena. Bedrovník anízový, latinsky Pimpinella anisum, je jednoročná bylina z čeľade mrkvovité. Jeho domovinou je údajne Blízky východ. Ide skôr o teplomilnú bylinu, ktorá sa dnes hojne vyskytuje aj pestuje v oblastiach okolo Stredozemného mora. Bedrovník dorastá do výšky okolo 50 až 60 centimetrov. Má rád ľahšiu a dostatočne vápnitú pôdu a hlavne slnečné stanovištia chránené pred vetrom.

Pre bedrovník je charakteristický vretenovitý koreň a priama rozkonárená ryhovaná stonka. Drobné biele kvety sú usporiadané do bohatých zložených okolíkov. Plodom je vajcovitá dvojnažka. Práve pre svoje plody je bedrovník pestovaný. Zberajú sa prevažne od júla do augusta, a to keď chytajú svetlozelenú až sivozelenú farbu. Používajú sa nielen na liečebné účely, ale rovnako aj v gastronómii ako korenina, známa ako aníz.

Pozri aj: Používaš v kuchyni koriander? Je čas vyskúšať aj koriandrový olej!

účinky anízového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Objavte účinky anízového oleja

Anízový olej má množstvo blahodarných účinkov na zdravie človeka, a preto sa mu oplatí venovať trochu pozornosti. Má vynikajúce antibakteriálne, antimykotické, antiseptické a dokonca aj antioxidačné vlastnosti. Pozitívne vplýva pritom v prvom rade najmä na respiračný systém človeka. Aníz ako taký je známym prostriedkom na podporu odkašliavania. Rovnako i anízový olej môže priniesť úľavu od kašľa. Je dobrým pomocníkom pri liečbe zápalov horných dýchacích ciest, užitočný je aj pri chronickej bronchitíde.

Ďalej pomáha anízový olej i lepšie zvládať ťažkosti s tráviacim systémom. Je vhodné po ňom siahnuť pri plynatosti, bolestiach žalúdka či zápalových ochoreniach zažívacieho traktu. Výrazne podporuje trávenie aj tvorbu žlče. Taktiež môže pomôcť pri menštruačných ťažkostiach, najmä nepríjemných kŕčoch. Anízový olej je známy aj tým, že podporuje produkciu materského mlieka. Spomenúť ešte môžeme, že tento olej pôsobí upokojujúco, pomáha pri psychickom vyčerpaní či migrénach. Pri použití zvonka podporuje pružnosť a jemnosť pokožky.

použitie anízového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Ako olej používať?

Po anízovom oleji sa môžete poobzerať na internete aj v špecializovaných predajniach so zdravými potravinami. Používať ho môžete v podstate vnútorne i zvonka. Pri vnútornom užívaní ho môžete v malom množstve pridať do jedla. Využíva sa predovšetkým v studenej kuchyni. Anízový olej tiež môžete pre podporu zdravia či pri zdravotných ťažkostiach užívať po malých lyžičkách, a to ráno nalačno a večer pred spaním. Tento prírodný liek môže pomôcť pri dýchacích aj tráviacich ťažkostiach. 

Kedže podporuje sekréciu mliečnych žliaz, odporúča sa jeho použitie aj dojčiacim matkám. Pri menštruačných kŕčoch je vhodné i vonkajšie použitie. Malým množstvom oleja premasírujte postihnutú oblasť. Masáž môže pomôcť aj pri bolestiach svalov a kĺbov. Pri nachladnutí ho zase pridajte do masti a aplikujte na oblasť hrudníka. Taktiež je ho možné pridať do ústnej vody, a to na podporu ústnej hygieny a osvieženie dychu. Rovnako ním podľa potreby ošetrite pokožku, a to napríklad i kožu po popáleninách.

Odporúčame: Prečo používať difuzér v domácnosti? Neuveríš, aký vplyv má na zdravie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 25.05.20 22:29

karma
100.00

Aníz ako taký je známym prostriedkom na podporu odkašliavania.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní