Belšie zuby zachová aj správne zvolený druh čaju

Belšie zuby zachová aj správne zvolený druh čaju
  • 25.04.2017
  • Ľudka Babjarčiková

Hneď na začiatok také malé upozornenie - názov článku si netreba prikrášľovať.

Čo tým chce básnik povedať je, že každý čaj kradne zubom belosť a obrátene, žiaden z nich zuby nevybieli. Existuje však zaujímavá teória a niekoľko dôkazov, že niektoré druhy čajov farbia zuby viac alebo rýchlejšie než iné.

Prečo sa zuby dokážu zafarbiť?

Proces zafarbovania zubov spočíva v 3 hlavných substanciách – chromogénoch, tanínoch a kyselinách. Chromogény sú látky produkujúce pigment, ktoré sa zachytávajú na sklovine a spôsobujú jej pigmentovanie. Úloha tanínov spočíva v podporovaní chromogénov udržať sa na sklovine a zafarbovať povrch zuba. Kyseliny sklovinu robia náchylnejšou na celý tento proces, pretože ju zdrsnia, stenčia a takpovediac „zmäkčia"

Odporúčame: Ploché bruško za 3 dni! Skúste tento kompletný jedálniček.

caj a zafarbovanie zubov

Zdroj: Shutterstock®

Malé porovnanie čaj vs. káva

Veľa z nás si nevie predstaviť štart do nového dňa bez rannej kávy. Nasledujúca informácia kávičkárov trochu poteší. Káva je bohatá na dve zo spomenutých troch zložiek – chromogény a kyseliny. Aj to už napomáha žltnutiu zubov. Prekvapujúco je však čaj horší. Nielen že je plný chromogénov a kyselín, no nechýba mu ani tretia zložka – taníny. 

Odporúčame: Erózia zubov – keď džús nie je vždy zdravou voľbou

caj a zafarbovanie zubov

Zdroj: Shutterstock®

Rozuzlenie záhady čaju je v jeho oxidácii

Biely, čierny, zelený či žltý čaj je vyrábaný z lístkov čajovníka čínskeho. Druh čaju, ktorý vznikne, závisí od toho, ako sú lístky spracované. Proces spracovania čaju sa nazýva oxidácia či fermentácia. Akonáhle sa listy pozbierajú, sú zlomené alebo zrolované, aby oxidácia začala. Rozpoznáme to ich stmavnutím. Napríklad taký biely čaj nepotrebuje fermentáciu lístkov vôbec, zatiaľ čo čierny čaj najviac. 

Odporúčame tiež: Ako súvisí cukrovka a zdravý úsmev

caj a zafarbovanie zubov

Zdroj: Shutterstock®

Aký čaj si vychutnať radšej sporadicky

Počas oxidácie sa produkujú polyfenoly zvané teaflavíny a tearubíny. Oni sú príčinou, prečo je čierny čaj tmavší a vôbec prečo každý čaj farbí zuby. Okrem toho majú vyššiu väzbu na povrch zubov, čo znamená, že pigment bude ľahšie a lepšie na zuboch držať.

Podstatný záver hovorí, že viac oxidované čaje (ako ten čierny) spôsobujú horšie zafarbovanie než čaje oxidované menej (biely čaj, ľahko oxidované zelené čaje). Ďalší tip pri hľadaní toho najmenej škodného čaju pre naše biele zuby je veľmi prostý – sledujte farbu čaju. Čím tmavší, tým horší.

Odporúčame tiež: Podbeľ liečivý je skvelý na mastnú pleť aj dýchacie ťažkosti!

caj a zafarbovanie zubov

Zdroj: Shutterstock®

Tipy ako sa nevzdať čaju a neskončiť so žltým úsmevom

Prvou a logicky najúčinnejšou radou je poriadne si umyť zuby asi 20 minút po vypití čaju. Inými radami sú zapíjanie čaju čistou vodou, vypiť čaj čo najrýchlejšie a nechlípať ho po malých hltoch. Z tých rád, nad ktorými sa dá do istej miery polemizovať, je tu dochutenie čaju mliekom či pitie cez slamku. Aj so svojím tipom sa určite podeľte! 

Odporúčame tiež: Zloženie povie pravdu o žuvačkách bez cukru, ak viete čo hľadať


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Kelemenová 25.04.17 08:48

SK
karma
86.00

sranda s tím pitím čajíku cez slamku.... musím sa zasmiať... rozmýšlam nad tým, ako sedím v čajovni a pri skvelej hudbe a lahodnej chuti čaju si vypýtam slamku.... hahahhaha

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 25.04.17 20:53

MM
karma
100.00

piť, či nepiť = byť, či nebyť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní