Bezdôvodná a rýchla strata váhy môže signalizovať aj vážne ochorenie

Bezdôvodná a rýchla strata váhy môže signalizovať aj vážne ochorenie

Chudnutie je pre mnohých veľmi pozitívnym javom. Ak chce totiž človek zhodiť nejaké to kilo, dáva si pozor na stravu a má dostatok pohybu, rád uvidí klesať ručičku na váhe.

Čo však v prípade, keď hmotnosť rýchlo klesá, a to bez držania nejakej diéty? Vtedy môže byť takéto zdanlivo bezdôvodné chudnutie príznakom zdravotného problému.

Za týmto stavom často stojí, okrem stresu, aj nesprávna funkcia štítnej žľazy, rakovina či infekcia. Povieme vám, čo všetko môže signalizovať rýchla strata váhy a po akom úbytku už treba spozornieť!

Kedy treba zbystriť pozornosť?

Dôležité je najskôr si uvedomiť, že sa s vaším telom niečo deje. Náhla strata váhy je totiž príznakom mnohých ochorení, a preto by ste tento jav nemali ignorovať. Problém nastáva, keď vám ručička na váhe ukazuje stále menšie číslo, pričom tento stav nie je dôsledkom zmeny životného štýlu. Spozornieť by ste mali, ak stratíte 10% pôvodnej váhy za dobu kratšiu, ako 6 mesiacov, prípadne u vás dôjde počas mesiaca k päťpercentnému úbytku hmotnosti. Rovnako si dávajte pozor, ak náhle chudnete, pričom predtým ste s udržiavaním váhy mali problém. Nechcený úbytok hmotnosti by ste mali neodkladne konzultovať s lekárom.

Pozri aj: Menčestrové nohavice sú späť. Podľahneš im aj ty?

stres

Zdroj: Shutterstock®

Príčiny rýchlej straty váhy:

1. Stres

Za rýchlou stratou hmotnosti nemusí hneď stáť nejaká choroba, ale napríklad aj zdanlivo neškodný stres. Táto obranná reakcia organizmu voči rozličným nepriaznivým vplyvom nás dokáže v momente zmobilizovať a podnietiť k lepším výkonom, no z dlhodobého hľadiska má na telo devastačné účinky. Chronický stres negatívne vplýva na zdravie a môže byť spúšťačom mnohých ochorení. Kým výskumy poukazujú na vzťah medzi obezitou a stresom, mnohí v stresovom období váhu naopak strácajú.

2. Porucha tráviaceho ústrojenstva

Neobvykle rýchle chudnutie môžu mať na svedomí aj rôzne poruchy tráviaceho ústrojenstva. Strata váhy je napríklad príznakom celiakie, gastritídy, zápalu pankreasu či vredov na žalúdku alebo dvanástniku. Taktiež za tým môže stáť Crohnova choroba, čo je zápalové ochorenie, najčastejšie postihujúce črevá. Chudnutie ďalej spôsobuje nedostatočné vstrebávanie alebo nadbytočné strácanie živín i nesprávna výživa.

zvýšená funkcia štítnej žlazy

Zdroj: Shutterstock®

3. Zvýšená funkcia štítnej žľazy

Hypertyreóza je chorobný stav, pri ktorom dochádza v štítnej žľaze k nadprodukcii hormónov. Výdaj týchto látok je tak vyšší, ako sú reálne potreby organizmu. V tele vzniká prebytok hormónov, čo súvisí so zvýšením metabolických pochodov. Jedným z príznakov hypertyreózy je strata hmotnosti, hoci postihnutý často pociťuje zvýšenú chuť do jedla. Toto ochorenie sa môže ďalej prejavovať únavou, búšením srdca, svalovou slabosťou, psychickou labilitou aj vypadávaním vlasov.

4. Rakovina

Rýchly úpadok hmotnosti je často príznakom obávanej rakoviny. Napríklad leukémia, čo je zhubné ochorenie krvi, sa prejavuje bledosťou, únavou, dýchavičnosťou a taktiež chudnutím. Ďalej môže ísť o rakovinu kostí, pľúc aj pečene. Veľmi často sa však strata váhy vyskytuje aj pri nádorových ochoreniach niektorých častí tráviacej sústavy, kedy dochádza k narušeniu procesu trávenia a vstrebávania potravy. Ide o rakovinu žalúdka, pankreasu či hrubého čreva.

cirhóza pečene

Zdroj: Shutterstock®

5. Cirhóza pečene

Zlyhávanie alebo znížená funkcia viacerých orgánov môže zapríčiniť rýchly pokles váhy. Spomenúť môžeme napríklad cirhózu pečene, pri ktorej dochádza k odumieraniu pečeňových buniek. V dôsledku vznikajúcich zmien sú narušené dôležité funkcie tohto orgánu. Cirhóza sa, okrem chudnutia, prejavuje aj únavou, nechutenstvom, zápchou, bolesťou v pravom boku či nadúvaním. Strata váhy je tiež prejavom ochorení srdca, pľúc či obličiek.

6. Infekčné ochorenie

Stratu váhy môže zapríčiniť aj infekcia v tele. Chudnutie je napríklad jedným z prejavov tuberkulózy. Toto infekčné ochorenie, vyvolané mikroorganizmom, postihuje primárne pľúca, no pokojne i ostatné tkanivá a orgány. Prejavuje sa nielen znížením hmotnosti, ale aj dýchavičnosťou, únavou, potením či kašľom. Za rýchlym chudnutím ďalej stojí aj infekcia, vyvolaná parazitmi, napríklad mrľami či pásomnicou.

Odporúčame: Nie je to len burina: Toto sú skryté vlastnosti petržlenovej vňate


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 23.03.18 06:37

ĽŠ
karma
100.00

Ach, ten stres...!

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 23.03.18 08:44

SK
karma
86.00

šup šup tak utekajte k lekárovi!!!!!!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 23.03.18 09:16

MM
karma
100.00

presne, moja sestra chudla a bola veľmi rada, že konečne je po rokoch ľahšia, ale skončilo to tragicky, odvtedy moc váhu neriešim

  • 2
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 23.03.18 17:07

PV
karma
113.00

Ano , náhla strata váhy je príčinou stresu. Ked mal priateľ autonehodu, schudla som 7 kg za týždeň..!!!! Bolo to veľmi ťažké obdobie. Síce ešte aj stále je,ale človek si zvykne na všetko.. Teraz už mám svoju váhu späť.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 24.03.18 05:57

karma
108.00

Tak to už je vážne,keď človek nechce a chudne.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 24.03.18 23:05

karma
109.00

presne toto sa dialo u mojich príbuzných.Veľmi rýchlo schudli a potom im diagnostikovali rakovinu.Veľmi smutné :-(

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 27.03.18 15:27

AB
karma
100.00

určite tento problém netreba podceňovať...aj keď kto by sa nepotešil úbytku váhy :-D samozrejme bez ďalších zdravotných rizík

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní