Celiakia: Aké sú prognózy do budúcnosti?

Celiakia: Aké sú prognózy do budúcnosti?
  • 17.11.2017
  • Simona Kostková

Pri slove lepok alebo glutén, sa mnohým „zježia" chlpy na tele. Niektorí ľudia majú naň alergiu, iní intoleranciu. Lepok je pritom prírodnou zmesou látok, ktoré sa vyskytujú v obilninách a patria do nášho jedálnička už skoro 10 000 rokov.

Prečo však posledné roky stúpa počet ľudí, ktorí ho nesmú konzumovať? Prečo k týmto ľuďom patria aj starší, ktorí ho mohli desiatky rokov pokojne jesť? Pozrite sa s nami na dôvody, ktoré vás možno prekvapia!

Bez pečiva ani na krok

Neznášanlivosť lepku, ktorá sa prejavuje ochorením – celiakiou, patrí k autoimunitným ochoreniam. Súčasné masívne rozšírenie tejto choroby sa pripisuje obrovskému nárastu konzumácie lepku – na raňajky rožok s džemom, na obed mäso s cestovinami a na večeru chlieb so šunkou, pomedzi to pár koláčikov a máme zarobené, minimálne na alergiu.

Rovnako sa mení aj štruktúra obilia - vplyvom rôznych chemikálií v pôde, postrekov, smogu, a podobne. V porovnaní s minulosťou sa zmenil aj spôsob spracovania obilia. Toto všetko môže ovplyvňovať to, či ste celiatik alebo nie. Jediný dostupný spôsob liečby zatiaľ predstavuje bezlepková diéta a jej správne dodržiavanie.

Určite si pozri: Dokáže ťa paleo životný štýl zbaviť mnohých zdravotných problémov?

gluten

Zdroj: Shutterstock®

(Bez)Lepkové potraviny

Potraviny, v ktorých sa vyskytuje lepok sú:

  • pšenica a potraviny s jej obsahom
  • jačmeň a potraviny s jeho obsahom
  • špalda a potraviny s jej obsahom
  • ovos – pokiaľ sa pestoval v blízkosti pšenice
  • otruby a potraviny s ich obsahom
  • slad a sladové potraviny

Mimo tohto zoznamu môže byť lepok súčasťou bezlepkových potravín, pri ktorých je podmienkou, aby hodnota lepku bola menšia ako 20 mg/kg. To je povolená hranica podľa príslušných úradov, ktorá nepredstavuje nebezpečnú hodnotu. Menej nápadné sú proteínové tyčinky, rôzne jogurty a kečupy, ktoré môžu obsahovať modifikovaný škrob. Ten v sebe takisto skrýva malé množstvo lepku. Podľa mnohých odborníkov tieto potraviny, našťastie, nepredstavujú pre celiatikov žiadne problémy.

Ďalej sa môže vyskytovať v sójovej omáčke, v instantných polievkach a v iných potravinách, ktoré obsahujú hydrolyzované rastlinné bielkoviny, škrob, modifikovaný škrob, príchute, arómy, dextrín. Zaujímavosťou je, že ho môžete nájsť aj v rúži či v lepidle, na známkach alebo obálkach.

Odporúčame: Ako využiť škoricu v domácnosti? 5 nevšedných spôsobov ťa dostane!

bezlepkové potraviny

Zdroj: Shutterstock®

Nový typ liečby nablízku!

Výskum v oblasti pomoci pre celiatikov prebieha veľmi intenzívne. Počeť ľudí trpiacich celiakiou na Slovensku presahuje 60 000 pacientov, v Amerike predstavujú chorí 2 milióny obyvateľov. A to sú počty ľudí, ktorí o svojej chorobe vedia! Prvým variantom, na ktorom vedci pracujú, je úprava vlastností pšeničnej múky tak, aby ju pacienti dokázali stráviť.

Druhým spôsobom liečby by mala byť látka, ktorá sa naviaže v tráviacom trakte na lepok a zabráni vyvolaniu nežiadúcej imunitnej reakcie. Táto látka by mala byť vo forme tabletky, ktorú pacient užije 5 - 10 minút pred jedlom, a následne môže skonzumovať potravinu s lepkom. Prvé úspešné pokusy s ľuďmi prebehli minulé leto a vedci plánujú do troch rokov začať s predajom. Jediným negatívom je, že táto tabletka by sa nemala užívať pravidelne. Vedci skúmajú aj možnosti ovplyvnenia črevných baktérií tak, aby sa dokonca znížilo riziko vzniku celiakie.

Zaujme ťa: Skrýva sa lepok v kozmetike? Na toto si daj pozor!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Soňa Kelemenová 17.11.17 11:48

SK
karma
86.00

nastastie toto autoimunne ochorenie nemam... ale laktozovu inteleranciu ano....jednoznacne celiaktici to msju v zivote ovela tazsie.... a pchat do seba dalsie chemikalie vo forme tabletky je zbytocnost.... a hlavne ked to nelieci.. a moze sa zo len obcas... jedla by som len to co mozem... nerobila by som sama sebe problemy... viem zeked si nedavam pozor pri laktoze tak potom sa dva dni trapim

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 17.11.17 15:47

MD
karma
132.00

Neliečená celiakia je dosť zákerná a nebezpečná...V súčasnosti majú celiatici výhodu v tom, že obchody majú celkom slušný bezlepkový sortiment. Kedysi museli suroviny objednávať a doma si všetko sami piecť- myslím že to bolo dosť náročné..

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 17.11.17 17:07

MM
karma
100.00

myslím, že tabletky by boli dobrým riešením

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 18.11.17 14:23

karma
108.00

Dá sa s tým v pohode žiť..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 19:11

SK
karma
114.00

tabletky boli asi super

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní