Cenená v gastronómii i čínskej medicíne: Čo dokáže huba Coprinus?

Cenená v gastronómii i čínskej medicíne: Čo dokáže huba Coprinus?

Na prevenciu a podporu liečby rôznych ochorení využíva tradičná ľudová medicína po celom svete nielen rôznorodé bylinky, ale aj huby. Medzi takéto medicinálne huby môžeme zaradiť napríklad huby reishi alebo známejšie shiitake. Oba druhy majú priaznivý vplyv na imunitu a podporujú dlhovekosť. V našich končinách je veľmi často využívaná hliva ustricová, ktorá je plná živín a pomáha aj pri vysokom cholesterole. Pomerne neznáma je parazitická huba Cordyceps, ktorá má silné stimulačné účinky. V dnešnom článku sa rovnako pozrieme na hubu, ktorá môže byť nápomocná pri viacerých zdravotných ťažkostiach. Čo by sme mali vedieť o hnojníku?

Poznáte hnojník?

Hnojník obyčajný, latinsky Coprinus comatus alebo ľudovo hnojovka, je jedlá huba z rodiny pečiarkovitých. Rastie prevažne na severnej pologuli, a to naprieč Európou, ale aj v Severnej Amerike či Ázii. V prírode sa začína vyskytovať v priebehu jari a pretrváva až do jesene. Hnojník možno nájsť vo väčších húfoch na lúkach, okrajoch lesov a lesných cestách, v parkoch, na pasienkoch a iných otvorených priestranstvách. Je charakteristický pretiahnutým valcovitým klobúkom s bielymi aj jemne hnedastými šupinkami, ktorý môže byť vysoký až 12 centimetrov. Mladá huba má spravidla čisto biely klobúk s takmer hladkým povrchom. 

Počas toho, ako huba starne, povrch sa rozpukáva, šupinky tmavnú, klobúk celkovo černie, postupne sa skrúca nahor a rozpúšťa sa na čiernu tekutinu. Hnojník našiel rôznorodé uplatnenie. V prvom rade je cenený v gastronómii. Konzumujú sa však len čo najmladšie plodnice. Keď sa huba začne sfarbovať a výrazne tmavnúť, nie je spravidla už na jedenie vhodná. Hnojník našiel uplatnenie i v rámci európskej mykoterapie, no viac ako tisícročnú tradíciu má hlavne v čínskej a japonskej medicíne. 

Odporúčame: Terapia včelím jedom: Môže byť uštipnutie včelou naozaj liečivé?!

hnojník obyčajný

Zdroj: Shutterstock®

Pre chuť aj zdravie

Hnojník obyčajný obsahuje komplex viacerých vitamínov, minerálov a stopových prvkov v značných množstvách. Taktiež je zdrojom bielkovín a hlavne polysacharidov. Kým v iných častiach sveta hnojník zastáva hlavne rolu jedlej huby, práve v Číne či Japonsku sa využíva predovšetkým v rámci tradičnej medicíny ako medicinálna huba. Coprinus sa ukazuje ako výborný prírodný pomocník pri zvýšenej hladine cukru v krvi. Prirodzene napomáha znižovať glykémiu, takže je využívaný ako podporný prostriedok pri ochorení diabetes mellitus, čiže cukrovke. 

Okrem toho má huba taktiež priaznivý vplyv na činnosť imunitného systému a obranyschopnosť organizmu, metabolizmus a proces trávenia. Podľa čínskej medicíny slúži na posilnenie Qi Pi (energie čchi sleziny) a podporenie Yin Wei (žalúdka). Rovnako môže byť nápomocný pri znižovaní krvného tlaku, zápaloch, hemoroidoch či zápche. Celkovo podporuje zlepšenie krvného obehu. Okrem toho je Coprinus využívaný aj ako doplnková terapia pri liečbe sarkómov a niektorých nádorov na brzdenie ich rastu. Účinky tejto huby sú i v dnešnej dobe stále predmetom mnohých výskumov. 

jedlá huba

Zdroj: Shutterstock®

Ako hnojník využiť?

Hubu Coprinus comatus pomenoval v roku 1797 mykológ Christiaan Hendrik Persoon, i keď popísaná bola už o niečo skôr. Slovenské pomenovanie hnojník pravdepodobne súvisí s tým, že huba obľubuje hnojené, výživné a na dusík bohaté pôdy. Hubu je možné využiť rôznymi spôsobmi. Keďže je rozšírená aj u nás, je možné sa vybrať na jej zber. Zberajte však len huby, ktoré dobre poznáte! Pripomíname, že na konzumáciu sú najvhodnejšie čo najmladšie kúsky. Staršie huby sú menej chutné až nepožívateľné. Okrem toho sa po ich konzumácii neodporúča požívať alkohol, môže to spôsobiť zvracanie.

Hubu Coprinus niektoré internetové stránky dokonca ponúkajú aj v sušenej forme. Zaujímavosťou je, že hnojník vôbec nie je náročné pestovať i v umelých podmienkach, pokojne v záhrade či dokonca v interiéri. Okrem toho je možné na internete, v lekárňach či predajniach so zdravými potravinami zohnať túto hubu aj vo forme výživových doplnkov, napríklad kapsúl či kvapiek. Neraz takéto doplnky stravy kombinujú silu hneď viacerých medicinálnych húb. Pri ich užívaní však nezabúdajte dodržiavať odporúčané dávkovanie a iné pokyny k užívaniu. 

Odporúčame: Čaj proti kašľu i nádche: Ktoré bylinky ti pomôžu zbaviť sa choroby raz-dva?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 17.04.21 07:39

ĽŠ
karma
100.00

Poznám, no možnosť vyskúšať som ešte nemala.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 17.04.21 17:18

ZS
karma
100.00

Biem že je jedlá,ale nemám odvahu ju vyskúšať

  • 2
Odpovedať

Juraj Podmanický 18.04.21 16:59

JP
karma
109.00

Veľmi rád zbieram huby a myslím si, že ich aj poznám, ale ich nekonzumujem. Vraj mám na ne alergiu. Hoci šampiňóny s hlivou mi nerobia problém, tento hnojník ma akosi neláka.

  • 1
Odpovedať

Jana Čipková 18.04.21 22:23

karma
106.00

Hnojník som už videla v prírode, ale nikdy som ho nejedla a ani som nepoznala jeho účinky.

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 20.04.21 08:33

AK
karma
100.00

Už som o ňom počula ale neužívala som ho ešte.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní