Červená ryža: Superpotravina, ktorej účinky ťa rozhodne dostanú!

Červená ryža: Superpotravina, ktorej účinky ťa rozhodne dostanú!

Červenú ryžu môžeme bezpochyby zaradiť medzi najexotickejšie druhy ryže. Predsa len sme zvyknutí skôr na ryžu bielej či béžovej farby. Ak sa táto obilnina objaví na tanieri v červenom prevedení, určite to vzbudí pozornosť.

Červená ryža je navyše nielen vzhľadom zaujímavá, ale prekvapí vás aj svojimi blahodarnými účinkami na ľudský organizmus. V článku sa o nej dozviete všetky dôležité informácie, aj ako ju rýchlo a jednoducho pripraviť.   

Odkiaľ červená ryža pochádza?

Červená ryža je bežnou súčasťou jedálnička najmä v oblasti Himalájí a južného Tibetu, v Bhutáne i južnej Indii. Ide o celozrnný druh ryže, ktorej domovskou krajinou je Thajsko. V súčasnej dobe sa pestuje aj na viacerých miestach v Európe, napríklad v Taliansku či Francúzsku.

Často ju považujú za exotického príbuzného čiernej ryže. Tento druh ryže je charakteristický orieškovou chuťou a hrdzavočervenou farbou, ktorá je po uvarení ešte výraznejšia. Keďže sa táto obilnina nelúpe, zostáva jej i pomerne tuhá šupka, vďaka ktorej si zachováva pevnosť aj po dlhšom varení.

Po červenej ryži sa môžete poobzerať najmä vo väčších supermarketoch. Určite však na ňu natrafíte v predajniach so zdravou výživou či na internete. Za polkilové balenie tejto obilniny zaplatíte cez 3 eurá. Červená ryža v BIO kvalite je o niečo drahšia.    

Odporúčame: Tip na letnú dovolenku: Toto sú najkrajšie pláže Chorvátska!

účinky červenej ryže

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahuje červená ryža?

Červená ryža je nutrične veľmi bohatá. Keďže nebola zbavená šupiek, ani leštením pripravená o povrchovú vrstvu, obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a ďalších cenných látok. Červená ryža je dobrým zdrojom bielkovín, sacharidov i vlákniny.

Dokonca skrýva i väčší podiel nenasýtených mastných kyselín. Taktiež je nabitá množstvom dôležitých antioxidantov aj flavonoidov. Z minerálnych látok vám táto obilnina doplní hlavne železo, vápnik, zinok aj horčík. Rovnako obsahuje vitamíny E a D, riboflavín aj tiamín.

Aké má červená ryža účinky?

Červená ryža je dobre stráviteľná a nespôsobuje plynatosť, naopak výrazne zlepšuje proces trávenia. Taktiež má nízky glykemický index, čiže  je vhodná aj pre diabetikov. Rovnako napomáha znižovať vysoký krvný tlak i hladinu cholesterolu.

Vďaka obsahu cenných minerálov podporuje dobrý stav kostí, zubov, nechtov, pokožky i vlasov. Predstavuje prevenciu pred artritídou aj osteoporózou. Červená ryža má dokonca schopnosť regulovať obsah vody v organizme.

Pozri aj: Toto sú najčastejšie chyby pri meraní tlaku! Robíš ich aj ty?

príprava červenej ryže

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť červenú ryžu?

Pri príprave červenej ryže sa môžete držať návodu na obale. Pred varením ju nezabudnite dôkladne opláchnuť. Odporúča sa tiež nechať ju vo vode na nejaký čas odstáť. Vo všeobecnosti je vhodné variť červenú ryžu v pomere 1:2. To znamená, že jeden diel obilniny je potrebné zaliať približne dvomi dielmi vody.

Pridať môžeme trochu soli a olivového oleja. Následne ryžu varíme na mierom ohni, až kým sa väčšina vody neodparí. Zvyčajne to trvá okolo 40 minút, no niekedy je ju potrebné variť i dlhšie. Dôležité je, aby dostatočne zmäkla. Aj po uvarení je však príjemne chrumkavá.

Použitie červenej ryže

Použiť ju môžete ako ktorýkoľvek iný druh ryže. Hodí sa k tučným rybám, omáčkam i zeleninovým pokrmom. Môžete ju použiť ako prílohu k mäsu, no bezpochyby oživí i klasické rizoto. Skvelo sa však dopĺňa s jazmínovou ryžou. Tá je totiž po uvarení mäkká a lepkavá. Po skombinovaní s chrumkavou červenou ryžou vznikne naozaj jedinečná chuť.  

Recept na šalát z červenej ryže

Ingrediencie: 

  • 250 g červenej ryže

  • 1 hrnček quinoy
  • soľ a mleté čierne korenie
  • sušený cesnak
  • 1 PL oleja
  • 1 PL arašidového masla
  • 2 kuracie prsia
  • 1 avokádo
  • 1 nožička stopkového zeleru
  • mikrobylinky 
  • 1 mrkva
  • šťava z 1/4 limetky

Postup: Červenú ryžu prepláchneme, zalejeme vodou v pomere 1:2 a uvaríme domäkka. Quinou prepláchneme pod vodou a uvaríme do mäkka podľa návodu na obale. Kuracie prsia si nakrájame na kocky a osmažíme ich z každej strany na troške oleja. Osolíme, okoreníme a pridáme aj sušený cesnak. 

Mäso podlejeme 2,5 dl vody a necháme povariť. Pridáme arašidové maslo a po zhustnutí odstavíme. Mrkvu si nastrúhame na tenké prúžky a zeler nakrájame na mesiačiky. Avokádo nakrájame na tenké prúžky. Uvarenú ryžu zmiešame s quinoou, pridáme zeleninu aj mäso s omáčkou. Premiešame a dochutíme šťavou z limetky. Pred podávaním môžeme posypať mikrobylinkami. 

Aktualizovaný článok: 20.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Kelemenová 04.07.18 08:32

SK
karma
86.00

predpokladám že ju odstať v obchode s BIO potravinami....

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní