Choroby prenosné zo zvieraťa na človeka: Pri tejto si dávaj obzvlášť pozor!

Choroby prenosné zo zvieraťa na človeka: Pri tejto si dávaj obzvlášť pozor!

Medzi choroby prenosné zo zvieraťa na človeka, čiže takzvané zoonózy, patrí napríklad známa a obávaná toxoplazmóza či v lete sa často vyskytujúca salmonelóza. Takýchto ochorení je však mnoho a dnes vám predstavíme jedno z nich, ktoré je známe o čosi menej. Reč je leptospiróze, ktorej príčinou je infekcia baktériami a ktorá sa okrem iného prejavuje i nevoľnosťou či zimnicou. V nasledujúcom článku zistíte, ako sa toto ochorenie prenáša či aké sú jeho prejavy. Rovnako vám prezradíme, ako sa leptospiróza lieči a najmä to, ako sa pred ňou chrániť.

O aké ochorenie ide?

Pod pojmom leptospiróza sa ukrýva infekčné ochorenie ľudí a zvierat, ktorého pôvodcom sú špirálovité baktérie z rodu Leptospira. Známe sú mnohé druhy leptospír, a to patogénne aj nepatogénne. U človeka dochádza najčastejšie k výskytu Leptospirosa icterohaemorhagiae, L. grippotyphosa či L. pomona. K prenosu ochorenia, respektíve baktérií dochádza len zo zvierat na človeka. Najčastejšie sú zdrojom nákazy hlodavce, napríklad hraboše, potkany a myši, no taktiež domáce a hospodárske zvieratá, najmä psy, hovädzí dobytok či ošípané.

Leptospirózy sú do prostredia vylučované močom aj biologickými výlučkami infikovaných zvierat. Je viacero ciest, ktorými sa človek môže nakaziť. Baktérie sa do tela dostanú cez poranenú pokožku, sliznice a dokonca aj spojovku v oku, a to pri kontakte s kontaminovanou vodou, pôdou či potravou. Dobre sa im darí najmä vo vlhkom prostredí, takže sa často nachádzajú napríklad v bahne. Človek však môže ochorieť i po tom, čo je pohryzený či poškriabaný chorým zvieraťom.

Pozri aj: Používaš v kuchyni ryžový olej aj ty? Pozri sa na jeho plusy a mínusy!

liečba leptospirózy

Zdroj: Shutterstock®

Na leptospirózu môžu poukazovať tieto príznaky

Kedysi bola leptospiróza považovaná za ochorenie, ktoré sa vyskytuje najmä pri niektorých profesiách, a to napríklad u pracovníkov kanalizácií, ošetrovateľov zvierat a podobne. Dnes je však reč o jednej z najčastejších infekcií prenosných zo zvierat na ľudí, pričom nakaziť sa môže prakticky ktokoľvek, a to napríklad aj pri stanovaní a pobyte v prírode či chovaní domácich zvierat. Zo štatistík vyplýva, že najviac ochorení je zaznamenaných od konca jari až do jesene. Inkubačná doba ochorenia je v priemere 1 až 2 týždne, pričom príznaky aj priebeh môžu byť veľmi individuálne.

Leptospiróza obvykle prebieha v dvoch fázach. Prvú fázu infekcie je možné ľahko zameniť s chrípkovým stavom. U postihnutého sa objavuje zimnica, horúčka, bolesť hlavy aj svalov či únava. Následne sa zdravotný stav pacienta často zlepšuje, no najmä pri závažnejších infekciách dochádza k rozvoju druhej fázy ochorenia. Objaviť sa môžu bolesti brucha a zažívacie ťažkosti, zvracanie, bolesť na hrudníku a stuhnutie šije. Vo veľmi vážnych prípadoch môže dôjsť až k poruchám zrážanlivosti krvi či poruche obličiek.

prejavy leptospirózy

Zdroj: Shutterstock®

Aká je liečba?

Prejavy leptospirózy neradno podceňovať. Neliečenie choroby totiž môže spôsobiť postupné zlyhávanie viacerých orgánov, najmä pľúc, srdca či pečene, z čoho vyplýva, že v konečnom dôsledku môže viesť až k ohrozeniu života pacienta. Vhodnú liečbu stanovuje lekár po dôkladnej diagnostike a potvrdení baktérií v tele. Liečba spočíva hlavne v podávaní antibiotík a tlmení sprievodných prejavov ochorenia. Možné je znižovať teplotu a tlmiť bolesť hlavy. Nevyhnutný je pokoj na lôžku.

V prípade závažnejších foriem ochorenia je možné postihnutého aj hospitalizovať, pričom sa často pristupuje k vnútrožilovému podávaniu antibiotík. Dôležité je však v prvom rade dbať na dostatočnú prevenciu ochorenia. V rámci rizikových zamestnaní je nevyhnutné dodržiavať predpisy o bezpečnosti práce a používať ochranné prostriedky. Súčasťou prevencie je i eliminácia hlodavcov v bytových a iných uzavretých objektoch. Pri pobyte v prírode je dôležité dávať dôraz na hygienické zásady. Myslite na to, z akých prírodných zdrojov pijete vodu či na akých prírodných plochách sa rozhodnete kúpať. V neposlednom rade by sa nemalo zabúdať na dôkladné umývanie potravín, a to napríklad najmä ovocia, ktoré je nazbierané vo voľnej prírode.

Odporúčame: Chystáš sa s deťmi na kúpalisko? Pozri, ako odhaliť nebezpečný bazén


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Týna Ryglová 23.05.21 20:21

TR
karma
-1.00

My chováme akurát sliepky a nemám strach, že by sme od nich niečo chytili. Nemajú na sebe žiadne parazity. Dôležité totiž je, aby mali niekde vo výbehu suché miesto, kde by sa mohli popoliť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní