Čím a ako nahradiť bielu múku?

Čím a ako nahradiť bielu múku?
  • 12.06.2016
  • Cvicte .sk

Prestali ste používať bielu múku v snahe zmeniť svoj životný štýl k zdravšiemu, ale zrau sa vám obmedzili možnosti, čo napiecť a uvariť. Poznáte to? A problémom nie je, že sa vám nechce. Skôr v tom, že neviete nové múky použiť. A práve to sa dozviete v tomto článku.

 Prečo nie biela múka

Pretože z nutričného hľadiska nám nič neprináša iba krátkodobé zasýtenie a rýchly nástup hladu alebo nutkavého  pocitu ,,zjesť niečo sladké“. Múka, aby ju naše telo mohlo využiť by mala byť vyrobená z celého zrna. Mala by obsahovať povrchovú vrstvu otruby, ktoré sú obalom zrnka. Aleuronová vrstva na vnútornej strane šupky je najbohatším zdrojom živín, a na rozdiel od rafinovaného zrna plná vitamínov skupiny B, hlavne tiamínu (B1) potrebného na syntézu energie (ATP) z bielkovín, tukov a cukrov.

Odporúčame prečítať: Ako na diétu počas splnu?

Tiež je dôležitý pre správnu funkciu srdca a CNS. Ďalej zrno obsahuje  obilný klíčok, ktorý pri šetrnom spracovaní poskytuje cenné enzýmy no a samozrejme vlákninu, dôležitú zložku pre správnu činnosť tráviacej sústavy. Biela múka je vlastne iba pomletá vnútorná časť zrna, ktorej chýbajú všetky cenné látky (vitamíny, minerály, fytáty, polyfenoly, lignany, bielkoviny) obsiahnuté komplexne v zrne.

typy múky

Zdroj: Shutterstock®

Nie je múka ako múka

Špaldová múka má vysoký podiel lepku je vhodná do koláčov a na klasické pečenie tak ako sme zvyknutí pracovať s bielou múkou. Do koláčov používame špaldovú hladkú a polohrubú múku, tiež môžeme pridať malé množstvo celozrnnej.

Ražná múka je ťažšia a hustejšia  má nižší obsah lepku preto kombinujeme so špaldovou múkou.

V prípade,  že sa rozhodneme pre použite celozrnnej múky urobme to pri ceste hutnejšej konzistencie, napríklad pri kysnutom ceste alebo trenom  ale musíme dať 2/3 múky špaldovej hladkej alebo polohrubej aby sme dosiahli mäkkosť a vláčnosť.

A celozrnnú múku by ste mali kupovať v biokvalite, pretože sa využíva aj vrchná vrstva – obal zrna, ktorý by mohol byť na povrchu kontaminovaný.

Amarantovú múku (amarant- láskavec) používam hlavne pri pečení pochúťok pre deti, pretože je bezlepkový, výborný účinok pri trávení (vláknina) a obsahuje lyzín a cenné minerály.

Odporúčame: Recept: Domáci chlebík s medvedím cesnakom a bylinkovým maslom

náhrada bielej múky

Zdroj: Shutterstock®

 Čoho a koľko

  • Kysnuté cesto – hladká múka špaldová  2/3  celozrnná špaldová múka hladká 1/3
  • Perníkové cesto – špaldová múka hladká 2/3 1/3 ražná múka hladká – /môže byť aj celozrnná ale cesto bude tuhšie s výraznejšou chuťou a farbou/
  • Bublanina – špaldová polohrubá múka 2/3   1/3 mandľová múka alebo amarantová múka   pridáme iba 1 lyžicu celozrnnej špaldovej múky hrubej
  • Palacinky – špaldová múka hladká 2/3 ovsená múka /minerály, betaglukány/
  • Klasické pité jablkové – špaldová múka hladká  alebo  špaldová múka hladká  a 2 lyžice amarantovej múky a 1lyžica hladkej múky…na odľahčenie lepku 2/3 špaldovej múky hladkej a 1/3 maniokovej múky/bezlepkovej /
  • Lievance – špaldová múka hladká 2/3 mandľová múka a amarantová múka/alebo trocha ovsených vločiek/
  • Domáce rohlíky  – ražná múka celozrnná 1/2  špaldová hladká múka, jačmenná múka
  • Bábovka –   ovsená múka 1/2  1/2 špaldová múka polohrubá  ak ju chcete mať jemnejšiu dajte 2/3 špaldovej hladkej múky
  • Zásmažka – ražná múka hladká
  • Na zahustenie polievok a omáčok a nákypov – pohánková krupica, špaldová celozrnná múka hrubá, pšeničné a ovsené klíčky, jačmenné krúpy – pridáva sa nakoniec tesne pred vypnutím polievky
  • Placky typu čapatí – celozrnné múky ražná a pšeničná, grahamová /s otrubami/ môže sa pridať zemiak alebo trocha špaldovej hladkej múky na zjemnenie
  • Domáce cestoviny – pšeničná múka z tvrdej pšenice 1/3 a 2/3 špaldovej múky hladkej alebo 1/3 špaldovej múky hrubej celozrnnej a 2/3 špaldovej múky hladkej vhodná na plnené  ravioli a širšie  tagliatellle
  • Kaše – ovsená múka, ovsené vločky, polenta – kukuričná krupica, pohánková krupica, špaldová krupica
  • Chlieb – celozrnná ražná múka hladká 2/3 zmes špaldová múka, ovos, jačmeň, zemiak, pšeničná celozrnná
  • Nákypy zeleninové – pohánková krupica alebo špaldová krupica rozmiešaná v mlieku s vajciami  či vo vode prípadne polenta kukuričná

Pri používaní bezlepkovej múky kontrolujte obsah  kukuričnej múky v zmesiach a zvoľte nižší podiel. Používajte kombinácie maniokovej múky, pohánkovej, ryžovej, amarantovej, cícerovej.

Zdroj článku: www.CVICTE.sk

Zdroj foto: recipe-finder.com, realfood.tesco.com, www.miasdomain.com, thesocialyeti.blogspot.com 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Ľubica Šťastná 15.02.14 07:06

ĽŠ
karma
100.00

Inšpirujúce!

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.02.14 20:29

JK
karma
100.00

je to dosť komplikované teraz som piekla bublaninu marhulovú a mesto múky sa dáva pomleté mandle a strúhanka a chutila dobre

  • 0
Odpovedať

Kristína Rusinková 28.02.14 17:09

KR
karma
-1.00

Skvelý článok. Pekne nekomplikovane napísané takže pomohol :)

  • 0
Odpovedať

Andrejka Smutňáková 10.03.14 16:59

AS
karma
100.00

určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 14.10.14 09:34

ľO
karma
-1.00

vyskúšam zmenu a nahradím už bielu múku celozrnou

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 19.12.15 15:50

SK
karma
114.00

zacala som piect aj so spaldovou mukou,prave teraz robim spaldovo-ovsene keksiky a su vinikajuce...

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 16.06.16 14:49

MZ
karma
-1.00

My sme si obľúbili špaldovú múku.. Naozaj je super :)

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 28.06.16 16:31

MB
karma
108.00

tak sa pokusim nakombinovat...

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 29.06.16 18:38

karma
93.00

bielu múku už vôbec nepoužívam :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 13.12.16 19:05

AK
karma
100.00

nemám skúsenosti s inými múkami

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní