Čo je amyloidóza? Zisti o tomto zákernom ochorení všetko dôležité!

Čo je amyloidóza? Zisti o tomto zákernom ochorení všetko dôležité!

Viete, čo sa skrýva pod pojmom amyloidóza? Áno, ide o nejaký druh ochorenia. V tomto prípade hovoríme o zákernej chorobe, ktorá môže mať veľmi nešpecifické príznaky, a preto k je odhaleniu prichádza v mnohých prípadoch veľmi neskoro. Amyloidóza je pomerne zriedkavá a jej liečba je aj v dnešnej dobe pomerne obtiažna. Jej zákernosť spočíva najmä v tom, že postihovať môže rozličné orgány, pričom dochádza k narušeniu ich funkcie. 

O aké ochorenie ide?

Pod pojmom amyloidóza rozumieme chorobu, respektíve metabolickú poruchu, pri ktorej dochádza v organizme k zmenám štruktúry niektorých proteínov, teda bielkovín. Tie sa stávajú nerozpustnými a začínajú sa hromadiť v rozličných častiach tela. Táto nerozpustná bielkovina, respektíve nerozpustný degradačný produkt konkrétnych proteínov, sa nazýva tiež amyloid. Amyloidy sa v tele postihnutého zhlukujú v tkanivách orgánov a môžu ich natrvalo poškodiť. Rozoznáva sa niekoľko foriem tohto ochorenia. Vo všeobecnosti môžeme hovoriť o primárnej a sekundárnej amyloidóze. Príčiny vzniku primárnej amyloidózy nie sú úplne známe.

Dochádza pri nej k nadmernej tvorbe ľahkých reťazcov imunoglobulínov. Tie zvyčajne produkuje takzvaný plazmocytóm, čo je malígne nádorové ochorenie, vyvolané plazmatickými bunkami v kostnej dreni. Sekundárna forma amyloidózy vzniká spravidla ako následok nejakého dlhodobého zápalu v tele. Amyloidy tak v tomto prípade pochádzajú z iného miesta, než kde sa hromadia. K tomuto procesu môže dôjsť napríklad pri ochoreniach, akými sú Crohnova choroba, reumatoidná artritída či tuberkulóza. Pri systémových amyloidózach sú postihnuté viaceré tkanivá a orgány. Pri lokalizovanej amyloidóze zase dochádza k ukladaniu v konkrétnom mieste.

Odporúčame: Ktoré potraviny neprihrievať? Jedna novinka ťa istotne prekvapí

prejavy amyloidózy

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky sú rôznorodé

Prakticky každý orgán v tele môže byť postihnutý hromadením amyloidov. Pri primárnej forme amyloidózy sú často postihnuté napríklad cievy i srdce, pri sekundárnej forme ochorenia zase črevá, pečeň či obličky. Ďalej však môže byť postihnutá aj koža, štítna žľaza či dokonca mozog. Amyloidóza má pomerne nešpecifické príznaky, pričom tie spravidla závisia od toho, ktoré orgány sú postihnuté ukladaním nerozpustných bielkovín. Postihnutie srdca a ciev môže spôsobiť poruchu srdcového rytmu aj opuchy končatín.

Ďalej môže dôjsť k zväčšeniu pečene či sleziny a pri postihnutí tráviacej sústavy aj k rozličných zažívacím ťažkostiam, najmä bolestiam brucha, poruchám vyprázdňovania a podobne. Pri postihnutí obličiek sú v moči prítomné bielkoviny. Niektorých jedincov môže trápiť stuhnutie a bolesť kĺbov. Taktiež môže dochádzať k poruchám štítnej žľazy. Amyloid môže poškodiť i nervovú sústavu. U postihnutého sa môže objaviť slabosť a brnenie končatín či karpálny tunel. Ďalšími príznakmi sú v niektorých prípadoch aj kožné problémy či zväčšený jazyk. 

liečba amyloidózy

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika i liečba sú náročné

Amyloidóza je skutočne vážne ochorenie, ktoré môže ohroziť život pacienta. Amyloidy, ktoré sa usádzajú v rôznych orgánoch, ich postupne poškodzujú a môžu spôsobiť až ich zlyhanie. Odhaliť toto ochorenie je potrebné čo najskôr, kedže uložené amyloidy nie je možné z tkanív nejako odstrániť. Diagnostika je však skutočne náročná. Je to najmä z toho dôvodu, že príznaky ochorenia sú skutočne rôznorodé a nie úplne špecifické. Pre potvrdenie tohto konkrétneho ochorenia je nevyhnutné podstúpiť množstvo vyšetrení. Pri podozrení sa môže odoberať tkanivo na histologické vyšetrenie. Sledujú sa celkové príznaky pacienta, využíva sa EKG srdca či RTG konkrétnych orgánov.

Pacient tiež môže podstúpiť imunohistochemické či rádionuklidové vyšetrenie a podobne. Ak sa ochorenie potvrdí, lekár stanovuje vhodnú liečbu, a to podľa toho, o akú formu amyloidózy ide, v akom je štádiu či ktoré orgány sú postihnuté. Primárna amyloidóza má zvyčajne veľmi nepriaznivú prognózu. Pri jej liečbe sa môže pristupovať k chemoterapii či transplantácii kmeňových buniek. Pri sekundárnej forme amyloidózy je liečba v prvom rade zameraná na riešenie zápalového ochorenia, ktoré ukladanie nerozpustných bielkovín spôsobilo. Je potrebné tlmiť zápalové procesy v tele. Okrem toho je pri liečbe amyloidózy možné riešiť i sprievodné príznaky ochorenia.

Pozri aj: Vieš, čo je hemochromatóza? Následky ochorenia môžu byť trpké!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Horáčková 13.11.19 13:26

SH
karma
123.00

doteraz som nepočula o tejto chorobe

  • 0
Odpovedať

Barbora Kubelková 14.11.19 09:42

karma
113.00

Zaujímavý článok, zasa zo mňa bude hypochonder :D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní