Čo je bigorexia? Spoznaj odvrátenú stránku dnešnej fitnes doby!

Čo je bigorexia? Spoznaj odvrátenú stránku dnešnej fitnes doby!

Ak ste pravidelnými návštevníčkami posilňovne, potom by vás mohlo zaujímať, čo je bigorexia. V preklade ide o poruchu vnímania vlastných svalov a hoci to znie neuveriteľne, ženám aj mužom sa tento jav deje veľmi často. Hoci sa o tejto poruche takmer vôbec nehovorí, v prípade, že poznáte niekoho, kto má perfektne vyrysované telo a predsa neustále hovorí o tom, aký je tučný a „ovisnutý“, pravdepodobne máte dočinenie s takzvaným bigorektikom. Čo je bigorexia? Zistite o tomto probléme viac!

Posadnutosť svojím výzorom

Neustále obzeranie sa v zrkadle, prehnaná starostlivosť o svoj vzhľad, posadnutosť veľkosťou svalov,... Jeden by mohol povedať, že je to metrosexuál ako vyšitý. V skutočnosti však hovoríme o bigorexii. Prejavuje sa tiež doslova závislosťou na cvičení v posilňovni, pričom táto záľuba (ak sa ešte stále dá nazvať záľubou) ide na úkor rodiny, priateľov, častokrát aj práce a samozrejme odpočinku. K tomu všetkému sa pridružuje načrtnutá nespokojnosť so samým sebou či chorobná túžba vyzerať ako konkrétny filmový hrdina.

Pričom tie tehličky na bruchu, dokonalý hrudník a ramená gréckeho boha vidí každý, len nie ten, komu patria. Respektíve mu toto všetko nie je dosť dobré, pretože ešte stále sám pre seba nie je dostatočne veľký, vyvinutý a dostatočne svalnatý. Nech robí čokoľvek, pocit uspokojenia sa akosi nedostavuje. Dobre vyvinutá muskulatúra je preto na prvom mieste jeho hodnotového rebríčka.

Otestuj: Rada nad zlato: Ako naložiť orechy a udržať ich čerstvé po celý rok?

posadnutosť svojím telom

Zdroj: Shutterstock®

Tak ako my ženy často prepadávame mentálnej anorexii, tak muži veľakrát podliehajú práve bigorexii. Keď práve necvičia, obzerajú sa v zrkadle alebo odrazoch áut, okolo ktorých kráčajú, premeriavajú si svaly aj niekoľkokrát denne, merajú si telesný tuk, prípadne nad svojou „muskulatúrou“ neustále intenzívne premýšľajú a rozprávajú o nej. Ich telo je v centre ich záujmu, ak to nie je to jediné, o čo sa vôbec zaujímajú. Tento problém sa však ani zďaleka netýka len mužov, naopak, v dnešnej dobe posadnutosti dokonalo vyrysovaným telom čím ďalej, tým viac podliehajú aj ženy.

závislosť na posilňovaní

Zdroj: Shutterstock®

Ak si človek, postihnutý bigorexiou, nájde na tele čo i len najmenší nedostatok, privádza ho to do zúfalstva až depresie. Z toho je už len krôčik k iným psychickým poruchám, ako napríklad k pretrvávajúcej úzkosti, podráždenosti, náladovosti, nadmernej agresivite až hlbokým depresiám. Častokrát sa človek, postihnutý bigorexiou, porovnáva s inými, z čoho mu vždy vyplýva len to, že nie je ani zďaleka taký „vyrysovaný“, ako ostatní. Bigorektici si zároveň zvyknú úzkostlivo strážiť príjem potravy, nastavujú si často neprimerane prísny diétny režim. To všetko dopĺňajú rôznymi vitamínovými a proteínovými doplnkami, po čase prichádzajú na rad aj anabolické steroidy. Napokon často dochádza k intenzívnemu premýšľaniu nad plastickou operáciou, predovšetkým v oblasti hrudníka.

Priprav si: Napadol ťa vírus? Zisti, čo jesť pri chrípke či nádche a čo vyradiť!

posadnutosť svalmi

Zdroj: Shutterstock®

Zaujímavosti, spojené s bigorexiou:

  • Ako každá porucha, aj táto sa musí riešiť a liečiť pod dohľadom odborníka.
  • Bigorektici si, pochopiteľne, svoju poruchu nepripúšťajú, nevnímajú to ako problém, častokrát bývajú terčom posmeškov svojho okolia.
  • Bigorexia je známa tiež pod pojmom muskulárna dysmorfia alebo takzvaný Adonisov komplex.
  • Je známa približne od 90. rokov minulého storočia.
  • Odborníci pripisujú vinu za vznik tejto poruchy genetike, prípadným traumám z detstva, ale tiež akejsi chemickej nerovnováhe v mozgu.
  • Podľa odhadov touto poruchou trpí až jeden z desiatich mužov.
  • Rizikovú skupinu tvoria muži, prevažne vo veku 18 až 20 rokov, najčastejšie homosexuáli.
  • Tento problém bol oficiálne uznaný za psychickú poruchu.

Pozri aj: Máš chuť na kriedu či hlinu? Pozor na nebezpečný syndróm Pica!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Mária Maxianová 07.11.18 07:00

MM
karma
100.00

závislosť, ako každá iná, nič nie je normálne, čo sa preháňa

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 08.11.18 10:40

TK
karma
105.00

zaujímavé

  • 1
Odpovedať

Stella Brezinová 08.11.18 12:58

SB
karma
-1.00

Som prekvapená, je to dosť smutné

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 08.11.18 14:19

MD
karma
132.00

Nič netreba preháňať.... Raz som sa ocitla na svadbe, kde oproti mne za stolom sedel jeden takýto. Celý čas sledoval, čo dám do úst a už pri prvom koláči ma upozornil, že by som ho radšej nemala jesť. Podotýkam, že som nemala nadváhu... Znepríjemňoval mi každý jeden hlt, vyratúval kalórie..ale ja som sa len usmiala, veď som sa prišla na svadbu baviť a pohostiť sa, však to nebýva každý deň. Zjedla som si svoj koláč a šla som ho vytancovať :) Ja som sa tam na rozdiel od neho fakt dobre bavila :)

  • 2
Odpovedať

Zdena Paňková 08.11.18 15:15

ZP
karma
100.00

Mladí ľudia sa chcú za každú cenu odlišovať a toto je jedna z "možností", ale veľmi smutná...

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 08.11.18 16:50

AS
karma
108.00

prvýkrát počujem toto slovo

  • 1
Odpovedať

Zuzana Szocsova 10.11.18 14:11

ZS
karma
100.00

mne toto urcite nehrozi, ledva sa viem dokopat k cviceniu :D

  • 2
Odpovedať

Jana Pitonakova 17.11.18 11:28

JP
karma
100.00

ked sa aj dokopem ku cvičeniu, nič nepreháňam, nerobím to pre to aby som sa páčila druhým, ale aby som bola sama so sebou spokojná

  • 1
Odpovedať

Patrícia Hettešová 29.11.18 11:36

PH
karma
118.00

novodoba závislosť, vdaka tomu, čo nám ukazujú vo filmoch a v časopisoch....

  • 1
Odpovedať

Robert Jurčák 06.12.18 10:19

RJ
karma
100.00

o tomto som teda ešte nepočul a poviem úprimne nechcel by som byť takto postihnutý....

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní