Čo (ne)robiť pri starostlivosti o zubnú kefku

Čo (ne)robiť pri starostlivosti o zubnú kefku
  • 11.10.2016
  • Ľudka Babjarčiková

K elementárnym základom starostlivosti o ústne zdravie patrí zubná kefka. Nestačí si však vybrať tú správnu, používať ju a spoliehať sa, že je to všetko. Starostlivosť o samotné prostriedky, ktoré používame vrámci ústnej hygieny si takisto vyžaduje osobitú pozornosť.

Niekoľko výskumov potvrdilo, že aj napriek čistému vzhľadu zubnej kefky pred použitím sa na nej môže nachádzať množstvo škodlivých baktérií. Vírusy i baktérie z úst človeka nakazeného napríklad chrípkou, zostávajú na povrchu zubnej kefky ešte niekoľko týždňov. Takýmto spôsobom môžu opakovane prenášať infekciu. Dokonca aj mikroorganizmy, ktoré sa bežne vyskytujú v ústnej dutine a nespôsobujú pri plnom zdraví problémy, dokážu cez malé ranky v mäkkom tkanive ďasna preniknúť na iné miesto organizmu, kde problémy spôsobia.

Odporúčame tiež: TEST: SIGNAL - Zubná pasta Daily White a zubná kefka Shony White

starostlivost o zubnu kefku

Zdroj: Shutterstock®

Čomu sa zásadne vyhnúť

1. Nedeľte sa o svoju zubnú kefku ani s partnerom či členom rodiny – ak zdieľate zubnú kefku s človekom, ktorý má slabší imunitný systém, škodlivé baktérie z vašej zubnej kefky sa prenesú do jeho organizmu a aj napriek tomu, že vy žiadne príznaky choroby nevykazujete, váš blízky vám určite nepoďakuje.

Odporúčame tiež: Päť ospravedlnení pre jedenie čokolády, ale tej horkej

starostlivost o zubnu kefku

Zdroj: Shutterstock®

2. Nenechajte kefku pri cestovaní napospas baktériám z iných vecí– aj keď ste pri balení kufra v zhone, nájdite si čas a nezabudnite na kryt pre hlavičku zubnej kefky. Neskúšajte však nahradiť originálny kryt, ktorý by mala mať každá zubná kefka, papierovým obrúskom či nedajbože fóliou – nie je to to isté!

 3. Nezatvárajte hlavičku zubnej kefky aj doma – kryt na zubnú kefku slúži hlavne počas cestovania. Ak ste doma, nechajte zubnú kefku „dýchať“. Po jej použití je dôležité, aby voľne vyschla, a tak sa predišlo rastu baktérií, ktoré sa rozmnožujú vo vlhkom prostredí. 

Odporúčame tiež: Riziká, ktoré skrýva piercing v jazyku

starostlivost o zubnu kefku

Zdroj: Shutterstock®

Čo naopak robiť

1. Meňte zubnú kefku – jedna z najčastejších otázok pacientov zahrňuje aj tú,  ako často je potrebné zubnú kefku meniť. Odpoveď je – každé tri mesiace, po každej chorobe alebo ak sú na kefke badať známky používania. To platí aj pre elektrické zubné kefky a ich náhradné hlavice.


2. Umývajte svoju zubnú kefku – môžete sa pýtať: „Prečo mám umývať kefku, keď ju o pár mesiacov aj tak vyhodím?“ Ale zubná kefka dokáže už za pár dní nazbierať rôzne baktérie a umývanie je spôsob, ako ju pred nimi čo najdlhšie ochrániť. Možnosti čistenia zubnej kefky zahŕňajú – opláchnutie pred použitím, čistenie v antibakteriálnej ústnej vode alebo novinku v podobe UV dezinfekcie (UV sanitizer), ktorou sa mikroorganizmy zabijú. 

Odporúčame tiež: Ručná zubná kefka – prečo na jej výbere tak záleží?

starostlivost o zubnu kefku

Zdroj: Shutterstock®

3. Umývajte držiak na kefky – či už špeciálny držiak alebo pohár kde odkladáte zubnú kefku dokáže nazbierať veľké množstvo špiny za krátky čas. Vyskúšajte držiak aspoň raz za mesiac umyť. Pocit, že si umývate zuby ozaj čistou zubnou kefkou sa vám bude určite páčiť.


4. Udržiavajte vzdialenosť medzi zubnými kefkami – v domácnosti väčšinou nie sme jediní a predstava, že na našu kefku prechádzajú baktérie z kefky niekoho iného tiež nie je najpríjemnejšia. Postavte ju hlavičkou hore do stojana, ktorý má oddelené miesta pre viacero kefiek. 

Odporúčame tiež: Adrenalín v lokálnom anestetiku zubného lekára – priateľ či nepriateľ?

starostlivost o zubnu kefku

Zdroj: Shutterstock®

Nevyhovujúcou zubnou kefkou zubom iba pohoršíte a namiesto ďalšej kefky si môžete zarezervovať nákladnejšie ošetrenie zubným lekárom. Daň za nezodpovednosť pri starostlivosti o kefku je pritom často vážnejšia než zubný kaz.  Zapamätajte si preto, čo (ne)robiť  pri starostlivosti o zubnú kefku a udržte si zuby čo najzdravšie, čím dlhšie sa dá.

Odporúčame tiež: Dentálna hygiena - čo všetko vás čaká?  

Odporúčame používať produkty LACALUT.

lacalut produkty

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Krátka 20.09.16 20:54

SK
karma
114.00

pravidelne si meníme zubné kefky, hlavne po každej chorobe a sú oddelené - nedotýkajú sa

  • 0
Odpovedať

Roman Klocháň 21.09.16 19:12

RK
karma
-1.00

Kefku umývam pod vriacou vodou.

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 24.09.16 06:00

LK
karma
100.00

Vacsinu dodrziavam :)

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 20.10.16 19:24

karma
97.00

kefky si kupujem len mäkké,po troch týždňoch používania ju mením

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 22.10.16 20:54

AK
karma
100.00

kefkám treba venovať pozornosť

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 24.10.16 17:37

MC
karma
109.00

starám sa o zubnú kefku,je to dôležité.

  • 0
Odpovedať

Lenka Piovarčiová 29.10.16 21:59

LP
karma
81.00

myslim ze dodrziavame popisane tak je dobre, hlavne umyvat zuby je treba

  • 0
Odpovedať

silvia hybbenova 03.11.16 13:45

SH
karma
-1.00

výmena kefky každé 3 mesiace je u nás pravidlom

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 16.11.16 19:13

karma
93.00

všetko dodržiavam, to sú predsa úplné základy

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní