Čo sa stane, keď zješ jadierka z jablka? Toto sa skutočne udeje!

Čo sa stane, keď zješ jadierka z jablka? Toto sa skutočne udeje!

Jablká sú samé osebe výživné a prospievajú nášmu organizmu. Ale čo ich jadierka? Niektorí z nás dokážu zjesť aj ohryzok z jablka a niektorí sa práve jadierkam vyhýbajú. Naši rodičia nás upozorňovali, aby sme ich nejedli, pretože sa otrávime a stále nám prízvukovali, aké sú škodlivé pre náš organizmus. Aj napriek tomu sme boli rebelmi a zjedli sme ich, ale do postele sme sa ukladali so strachom, že sa už viac neprebudíme.

Na jednej strane nás varujú pred ich negatívnymi účinkami, no na strane druhej sa o nich hovorí ako o telu prospešných jadierkach, ktoré sú skvelé na konzumáciu. Údajne dokážu posilniť organizmus a zlepšiť zdravie. No kde je pravda? Sú jadierka z jabĺk pre nás hrozbou alebo sa nemusíme obávať ich konzumácie?!

Odporúčame: Ako zlepšiť zdravie pri dlhodobom sedení? Obetuj LEN 4 sekundy a zisti, čo sa stane!

čo obsahujú kôstky z jablka

Zdroj: Shutterstock®

Jadierka z jabĺk – konzumovať, ale aj nekonzumovať!

V celom jablku sa nachádza približne 5 jadierok, ktoré nie sú pre ľudský organizmus nebezpečné. O ich nebezpečenstve môžeme hovoriť najmä v prípade, že ich rozžujete. Po ich rozhryznutí sa z nich začne uvoľňovať amygdalín, teda vitamín B17, ktorý sa v tele premieňa na kyanovodík. Ten je pre náš organizmus toxický a dokonca vo väčších množstvách môže spôsobiť smrť. Kyanovodík dokáže zabrániť bunkám využívať kyslík, ktorý je potrebný pre ich fungovanie, v dôsledku čoho môže nastať ich smrť. Nielen jadierka z jabĺk obsahujú amygdalín. Ten sa nachádza aj v kôstkach z marhuli, broskýň i čerešní.

Síce jadierka obsahujú amygdalín, no príroda to zariadila tak, že sú jadierka chránené „škrupinkou,“ ktorá má ochrániť organizmus pred uvoľňovaním tejto nebezpečnej zložky. Ak jadierka nerozhryziete, tak vašim tráviacim traktom prejdú v podstate bez toho, aby vám ublížili. Jednoducho ich vylúčite bez akéhokoľvek poškodenia. Odborníci tiež dodávajú, že na to, aby jadierka z jabĺk boli skutočnou hrozbou a mohli vás ohroziť na živote, museli by ste ich zjesť vo veľkom množstve a hlavne rozdrvené.

prečo nekonzumovať jadierka z jablka

Zdroj: Shutterstock®

Môžu však spôsobiť zápchu

Ako sme teda uvideli vyššie, jadierka z jabĺk v malom množstve nie sú pre nás nebezpečné. Avšak u deti je potrebné dávať pozor. Jadierka totižto môžu u nich spôsobiť zápchu. Dokonca niekedy takú vážnu, že je najlepšie navštíviť lekára alebo podporiť trávenie i vyprázdňovanie rôznymi preháňadlami či inými liekmi. 

Neprehliadni: TOP ovocie a zelenina na gril: Ktoré druhy si ugrilovať už toto leto?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Lucia Šeptáková 10.08.20 07:33

karma
108.00

Tak to som teda nikdy neriesila,dobre vedieť.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 10.08.20 08:05

MR
karma
104.00

deťom jablko krájam a stred - jadierka vykrajujem, ja tiež jadierka nejem a podľa tohto článku je to asi lepšie

  • 0
Odpovedať

Leona Bašistová 10.08.20 08:28

LB
karma
104.00

Vďaka za tip, doteraz som zdravé jadierka rozhrýzala :) Rovnako treba dávať pozor na jadierka hlavne jabĺk z predchádzajúceho roku, ktoré prezimovali. Jadierka niektorých bývajú obalené "jemnou vatou" plesne či machu, a tým zbytočne do tela vpravujeme plesňové baktérie.

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 10.08.20 14:21

DB
karma
117.00

Zaujímavá informácia, celkom ma to prekvapilo...

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 10.08.20 14:49

KK
karma
105.00

jadierka vykrajujem

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 10.08.20 17:32

MM
karma
100.00

a čo sme sa ako deti najedli tých zrniečok...

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 10.08.20 18:53

MD
karma
132.00

Našťastie jablčné jadierka nezvyknem jesť. Zato jadierka z melóna nevyberám a všetky jem. Ale tie z melóna sú vraj plné prospešných látok...

  • 1
Odpovedať

Mária Liščinská 10.08.20 19:38

karma
132.00

ejhaaa tak toto je pre mňa novinka... musím si dávať lepší pozor, zvyknem zjesť jabĺčko úplne vcelku ach jaj... vďaka za upozornenie

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 10.08.20 21:34

karma
109.00

Zaujímavé...toto som veru netušila.Jablká jem denne niekoľko kusov,nakoľko máme záhradu,ale jadierka nezvyknem jesť.

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 11.08.20 05:06

ĽŠ
karma
100.00

Naozaj zaujímavé! Keď sme boli deti, babka nás zvykla strašiť: "Nejedzte jadierka, vyrastie vám z bruška strom!" - akoby vedela tieto fakty už vtedy. :)

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní