Čo škodí zdraviu? 5 zdravých návykov, na ktoré treba dávať pozor!

Čo škodí zdraviu? 5 zdravých návykov, na ktoré treba dávať pozor!

Myslíte si, že pre svoje zdravie robíte veľa užitočných vecí a choroby sa vám tak oblúkom vyhnú? Potom vás možno prekvapí, že mnoho zdravo vyzerajúcich zvykov má v konečnom dôsledku úplne opačný efekt. Spoznajte 5 zdravých návykov, ktoré vám rozhodne škodia.

Vyhýbate sa slnku

Ak sa kvôli obave z rakoviny kože neopaľujete alebo idete na slniečko len s opaľovacími krémami, mali by ste vedieť, že primerane dlhý pobyt na slnku je dokonca zdraviu prospešný. Slnečný svit napomáha produkcii vitamínu D, ktorý je dôležitý pre vstrebávanie vápnika a fosforu. To sú látky nevyhnutné pre zdravé kosti, zuby a svaly. Navyše každý šiesty človek má tohto vitamínu nedostatok.

Čo je ideálne? Choďte aspoň na dvadsať minút denne na slnko, a to bez ochranných krémov. Vždy ale berte na vedomie typ a stav vašej pokožky!

Prečítaj si: Zisti, čo je najväčšia epidémia súčasnosti a nauč sa s ňou bojovať!

pitie vína

Zdroj: Shutterstock®

Pijete víno na uvoľnenie

Pohár vína je plný antioxidantov a vitamínov, takže ak zostanete len pri jednom denne, svoje zdravie nijako neohrozíte. Ak ale budete pravidelne konzumovať väčšie množstvo alkoholu v krátkom časovom rozmedzí, dáte zabrať svojmu imunitnému systému a zabránite vylučovaniu nežiaducich baktérií z tela. A ešte pozor, dlhodobé pravidelné užívanie alkoholu narúša pravidelný spánkový cyklus.

Čo je ideálne? Pite s mierou, občas skúste na pár dní alkohol vynechať úplne. Len tak na skúšku, aby ste si dokázali, že ho vlastne nepotrebujete. A nezabudnite, že antioxidanty nájdete aj v čerstvých strapcoch hrozna.

Denne úporne cvičíte

Pohyb je nesmierne dôležitý, ale ako platí u všetkého v živote, tak je to aj tu – všetko s mierou. Ak cvičíte každý deň, svaly sa nemajú čas regenerovať. Odborníci sa síce zhodujú, že ľudia, ktorí sa pravidelne hýbu, bývajú menej chorí, ale pamätajte, že dôležitý je aj odpočinok. Počas cvičenia sa totiž do tela vyplavujú dva hormóny – kortizol a adrenalín, ktoré môžu dlhodobo imunitu organizmu naopak narušiť.

Čo je ideálne? Striedajte náročné tréningy s tými ľahšími a vždy dbajte na to, aby ste počas týždňa mali aspoň jeden alebo dva dni, kedy necháte svaly odpočívať.

Odporúčame: Kedy je najlepší čas na cvičenie? Odpoveď ťa prekvapí!

čistenie zubov

Zdroj: Shutterstock®

Čistíte si zuby po každom jedle

Než si po jedle vezmete kefku do ruky, počkajte aspoň pol hodinu. Vaše sliny totiž potrebujú čas na zneutralizovanie kyselín a posilnenie zubnej skloviny. Je tiež načase prestať zdieľať svoju kefku s priateľom a tú starú rozstrapkanú nemilosrdne vyhodiť.

Čo je ideálne? Kefku meňte každé tri mesiace a nikdy ju nikomu nepožičiavajte. Zuby si čistite najskôr 30 minút po jedle.

Vzdávate sa sacharidov

Ak ste zo svojho jedálnička vylúčili biely chlieb, ryžu a cukor, urobili ste dobre. Brániť sa ale úplne všetkým druhom sacharidov je nielen zdraviu škodlivé, ale ani sa vám nepodarí nadobro zhodiť nežiaduce kilá. Celozrnné potraviny by mali byť dôležitou súčasťou vyváženej a pestrej stravy. Nielenže sú zdrojom prospešnej vlákniny, ale tiež napomáhajú rastu zdravých baktérií v črevách.

Čo je ideálne? Zaraďte do jedálnička hnedú ryžu, quinou a celozrnné pečivo. Stačí ich zjesť denne jednu hrsť.

Neprehliadni: Čo dokáže spôsobiť zubný kaz a zapálené ďasná? Tu je pravda o fatálnych následkoch


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Konečná 02.02.20 12:21

KK
karma
105.00

bez sladkého to asi u mňa nepôjde, ale pravidelne cvičím:)

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 02.02.20 17:00

MC
karma
109.00

Snažím sa dodržiavať všetky odporúčania.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 02.02.20 18:10

MM
karma
100.00

s vínom sa nekamarátim, s cukrom je to horšie, ostatné OK

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 02.02.20 23:36

karma
109.00

Celý život sa riadim heslom "Všetko s mierou".

  • 1
Odpovedať

Lenka Šluchová 03.02.20 10:10

karma
-1.00

Zaujímavé rady :)

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 03.02.20 13:03

AT
karma
118.00

Pekný článok

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 03.02.20 20:38

karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní