Čo spôsobuje impotenciu? Zisti, či sa jej dá vôbec predísť!

Čo spôsobuje impotenciu? Zisti, či sa jej dá vôbec predísť!

My ženy sme si už akosi zvykli na to, že keď si nejaký zdravotný problém hľadá svoje obete, práve my sme v jeho hľadáčiku na prvom mieste. Avšak potom sú tu aj výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo a impotencia je jednou z nich. Ide totiž výlučne o mužský problém, pri ktorom má muž ťažkosti s erekciou a to buď na telesnom, psychickom alebo citovom podklade. Je to však neriešiteľný problém, s ktorým sa môžeme jedine tak zmieriť alebo sa s tým dá niečo robiť? Čo spôsobuje impotenciu a aké sú riešenia? Čítajte ďalej a zistite všetko potrebné!

Kto patrí do rizikovej skupiny?

Impotencia sa už v dnešnej dobe týka tak starších ako aj mladých mužov. Často postihuje mužov, ktorí sa liečia na cukrovku, aterosklerózu, ktorí majú ochorenia semenníkov, močovej sústavy alebo štítnej žľazy a v neposlednom rade impotenciu zapríčiňujú aj niektoré druhy liekov. Za impotenciou môžeme hľadať aj vysoký krvný tlak, vysokú hladinu cholesterolu, úraz panvy alebo operáciu, alkoholizmus, ako aj psychické problémy. V konečnom dôsledku však môže impotenciu spôsobiť aj takzvané preťaženie či presilenie mužského pohlavného orgánu, čo hrozí najmä mladým, sexuálne aktívnym mužom, prevažne pred 30. rokom života.

Inšpiruj sa: Prečo sa červenáme a prečo tvár prezrádza naše rozpaky?

neschopnosť dosiahnuť erekciu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa impotencia prejavuje?

Avšak pozor, pod impotenciou ako takou netreba hľadať len problém s erekciou, ale tiež všeobecnú neschopnosť muža dosiahnuť potomstvo. Medzi najčastejšie príznaky impotencie (erektilnej dysfunkcie) patrí spomínaná neschopnosť erekcie, prípadne zotrvanie v nej, pričom stupeň impotencie môže byť buď minimálny, stredný alebo úplný. Za zmienku stojí, že muž, trpiaci impotenciou, môže mať naozaj vysoké libido, čiže so samotnou chuťou na sex tento problém nemá väčšinou nič spoločné.

Impotencia a strava

Pokiaľ ide o impotenciu, aj strava tu dokáže zohrať dôležitú úlohu. Pri problémoch s erekciou by mal preto muž konzumovať čo najviac darov mora, predovšetkým mäkkýšov a kôrovcov, ale aj vnútornosti, chudé hovädzie mäso, sójové bôby, vajcia, pšeničné klíčky a orechy. Jedným slovom to, čo muž potrebuje svojmu telu doplniť, to je zinok. Okrem toho je potrebné dodržiavať pravidelný pitný režim a dbať o dostatok pohybu. Čo by ste, naopak, milí páni, mali rozhodne vylúčiť, to je alkohol a cigarety, ale aj káva, čierny čaj a kolové nápoje. K tomu všetkému sa pod impotenciu podpisuje aj stres, prepracovanosť, hektický spôsob života, nedostatok relaxu a spánku, chronická únava, depresia, úzkosť a zlá životospráva.

sexuálne problémy

Zdroj: Shutterstock®

Impotencia z psychologického hľadiska

Ak by sme sa mali pozrieť na psychologické pozadie tohto problému, prsty v tom má aj strach zo zlyhania v sexuálnej oblasti, strach z predčasnej ejakulácie, vina, hanba či dokonca strach z oplodnenia partnerky. K zoznamu riešení impotencie, okrem vyššie spomínaných faktorov, môžeme pripísať aj vedomé pracovanie na zvýšení sebavedomia, ideálne s pomocou psychológa. Neváhajte sa obrátiť na svojho lekára (prípadne urológa či sexuológa) a podstúpiť tiež niekoľko potrebných vyšetrení. Skôr, než sa obrátite na obľúbenú modrú tabletku, teda skúste najprv popátrať po zdroji vášho problému, predovšetkým, ak váš problém pretrváva dlhšie, ako dva mesiace.

Pozri aj: Máš chuť na kriedu či hlinu? Pozor na nebezpečný syndróm Pica! 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní