Čo sú zubné fazety a ako dokážu premeniť úsmev na dokonalosť?

Čo sú zubné fazety a ako dokážu premeniť úsmev na dokonalosť?
  • 24.08.2023
  • Ľudka Babjarčiková

Zubné fazety sú tenké plôšky z keramického alebo živicového materiálu, ktoré sa prilepia spredu na zub a zlepšujú tak jeho tvar, farbu či postavenie.

Materiál pripomína prirodzenú zubnú sklovinu, pričom hlavne keramika ponúka výhody ako je vysoká estetika, odolnosť voči zafarbeniu od kávy a cigariet, no zároveň má vyššiu cenu. Jedným z najväčších plusov oboch materiálov je minimálny alebo dokonca žiadny zásah vŕtačky do zubov. 

Životnosť keramických zubných faziet

Celý proces väčšinou zahŕňa 3 kroky – konzultácia a odtlačky, nasadenie dočasných faziet a nakoniec trvalých faziet. Pozor! Nespoliehajte sa na to, že fazety vám vydržia celý život, nie je to tak. Podobne ako korunky alebo mostík majú svoju životnosť, tak aj fazety vydržia v priemere päť rokov, pri správnej hygiene a starostlivosti aj viac. 

Pre koho sú vhodné nasadenie zubných faziet?

To, či ste vhodným kandidátom na rekonštrukciu vášho úsmevu, dokáže posúdiť iba zubný lekár, ktorý s fazetami pracuje. Nepekná farba, nevhodný tvar, veľké biele výplne na predných zuboch alebo odlomený zub s nerovnomerným povrchom? Ak sa vám jednoducho nepáči vzhľad vašich zubov, je veľmi pravdepodobné, že dobrým adeptom ste. 

Dokonca vás potešíme aj vtedy, ak máte zuby krivé. Bohužiaľ, sú isté hranice a oprava je možná len v prípade menších odchýlok. Posledná kategória sú medzierky medzi zubami. Ľudia veľmi často hľadajú spôsob, ako sa ich zbaviť a skončia práve s tenučkými plôškami, ktoré dierku zakryjú a vyzerajú veľmi prirodzene. 

Odporúčame: Vysoká výplň v zube - aké problémy vám hrozia?

zubne fazety

Zdroj: Shutterstock®

Pre koho keramické fazety nie sú vhodné?

Podmienkou sú zdravé zuby a ďasná. To znamená – žiadny zubný kaz, ochorenia ďasien ani infikovaná zubná dreň, ktorá si vyžaduje endodontické ošetrenie. Dobrou správou ale je, že aj pacient, ktorý vyrieši spomínané problémy so svojím zubným lekárom, sa následne môže tešiť na nový hollywoodsky úsmev.

Horšie sú na tom záujemci, ktorí škrípu zubami alebo často zatínajú zuby. Aj keď sú keramické plôšky podstatne silné, takáto záťaž by ich zlomila oveľa ľahšie. 

Koľko stoja zubné fazety?

Na záver pre mnohých to najdôležitejšie – cena. Závisí od materiálu, počtu zubov a aj od zubnej ambulancie, ktorú si vyberiete. Cena za jeden zub môže byť približne 150 – 300 €. Väčšinou sa fazety aplikujú na 6 predných horných zubov a cena spolu sa vyrovná takému zubnému strojčeku. Po konzultácii so svojím zubným lekárom sami uznáte, čo je vhodnejšia alternatíva presne pre vás. 

Odporúčame: Fajčením k strate zubov - dôvod?

zubne fazety

Zdroj: Shutterstock®

Čistenie zubov s fazetami

Pri čistení zubov so zubnými fazetami je potrebné dodržiavať určité postupy a obozretnosť, aby sa zabránilo poškodeniu faziet a zároveň zabezpečilo správne vyčistenie chrupu. Tu sú niektoré tipy na čistenie zubov s fazetami:

  • mäkká zubná kefka – používajte mäkkú zubnú kefku s jemnými štetinkami, aby ste zabránili poškodeniu povrchu faziet, agresívne a tvrdé štetinky môžu spôsobiť opotrebenie alebo poškodenie povrchu faziet,
  • neabrazívna zubná pasta – používajte neabrazívnu zubnú pastu, ktorá je šetrná k povrchu faziet a neobsahuje abrazívne častice, ktoré by mohli ich povrch poškodiť,
  • jemná technika – čistite zuby a fazety jemne a opatrne, aby ste minimalizovali tlak a trenie na povrchu faziet, zuby čistite kruhovými pohybmi a nepoužívajte príliš veľký tlak,
  • zubná niť alebo medzizubná kefka – dbajte na čistenie medzi zubami a pod fazetami pomocou zubnej nite alebo medzizubnej kefky, to pomôže odstrániť zvyšky potravy a plaku, ktoré by sa mohli hromadiť v týchto oblastiach,
  • pravidelné kontroly u zubára – navštevujte svojho zubára pravidelne na preventívne kontroly a čistenie, zubár môže vyhodnotiť stav faziet, odstrániť zubný kameň a poskytnúť ďalšie rady na správnu ústretovú starostlivosť.

Aktualizovaný článok: 24.8.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Soňa Kelemenová 11.08.17 13:29

SK
karma
86.00

poriadne pálky berú zubáry....... o zúbky sa treba starať od malička.... potom nás to nebude stáť až tak veľa...... či idem súkromníkovi, či zubárovi čo má zmluvu cez poisťovnu, platím stále skoro rovnako.....

  • 0
Odpovedať

Enka Nova 02.01.19 12:16

EN
karma
-1.00

Ale ne vzdy za to muze nedostatecna pece. Manžel kvůli špatné barvě a vyplním si nechal udělat fazety na přední zuby v dSmile klinice. Vypadá to neuvěřitelně přirozeně! Se ne dá vůbec poznat že jsou zuby keramické. Nebylo to levný ale konečně začal se usmívat :)

  • 0
Odpovedať

Vivien Pilčeková 27.02.19 09:29

VP
karma
-1.00

Vždy ste túžili po bielom úsmeve rovnako ako ja ? Objednajte sa na Bielenie zubov do DENTAL BROTHERS :) okamzite a viditelne vysledky :)

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 25.01.20 14:28

DB
karma
114.00

len tie ceny u zubárov sú "nekresťanské"

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní