Črevná sprcha – aké účinky má táto forma očisty čriev?

Črevná sprcha – aké účinky má táto forma očisty čriev?

V súčasnosti máme k dispozícii množstvo alternatívnych druhov medicíny a ľudia stále častejšie hľadajú i takéto cesty a formy liečenia. Črevná sprcha, alebo inak metóda známa aj ako colonhydroterapia alebo kolonohydroterapia, tiež medzi ne patrí. Ide o spôsob, ako dodať svojim črevám očistu.

Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že ide o účinnú prevenciu pred rakovinou hrubého čreva. Prečítajte si, o akú techniku ide, čo na ňu hovoria zástancovia a tiež tí, ktorí ju odsudzujú!

Čo je kolonohydroterapia?

Črevná sprcha, technika inak známa ako kolonohydroterapia, je mechanická očista hrubého čreva pomocou vody. Táto metóda vychádza z tradície staroindickej medicíny a v súčasnosti ju mnohí odborníci považujú za účinný spôsob liečby a taktiež prevencie mnohých ochorení. Črevnú sprchu môžeme považovať za jeden zo spôsobov detoxikácie tela a omladzovacích kúr.

Pri črevnej sprche je cez konečník črevo naplnené vodou. Následne dochádza za pomoci špeciálnej masáže k priebežnému vypúšťaniu tekutiny spolu s toxickým odpadom, nánosmi a usadeninami. Táto metóda je podobná klystíru,  no nejde o to isté. Pri črevnej sprche sa črevo vymýva kompletne, pri klystíre sa vodou napĺňa asi do jednej tretiny.

Procedúra trvá približne 45 až 60 minút, pričom samotná sprcha okolo pol hodiny. Po skončení pacient pociťuje hlavne fyzickú úľavu. Zdravé osoby si podobnú očistu môžu dopriať preventívne dvakrát do roka.

Pri ucelených detoxikačných kúrach sa v priebehu jedného týždňa absolvuje tri až päť črevných výplachov. Črevná sprcha pomáha pri mnohých chorobách, no pri akútnych ochoreniach črevného traktu, krvácaní z čriev, zápale slepého čreva alebo pri menštruácii sa neodporúča.

Odporúčame: Ako vybrať nábytok do záhrady?

Črevná sprcha je pomoc nielen pri tráviacich ťažkostiach

Zdroj: Shutterstock®

Zdravotné benefity črevnej sprchy

Kolonohydroterapia je veľmi prospešná pri ľahkých tráviacich ťažkostiach, alergiách, poruchách spánku, migréne i zápche. Rovnako je účinná aj pri psychických problémoch, ako je náladovosť, agresivita či úzkosť. Predstavuje pomoc pri onkologických, reumatických, močových i gynekologických chorobách. Črevná sprcha je taktiež spôsob, ako upraviť telesnú hmotnosť pri nadváhe.

Odstránením škodlivých zvyškov z tela vaša váha poklesne. Čo je však dôležitejšie, črevá začnú pracovať lepšie. Nezamieňajte si však túto metódu s inými spôsobmi zdravého chudnutia, ide skôr len o dobrý štart pred úpravou váhy.

Mnohí odborníci a lekári vidia v črevnej sprche výborný prostriedok ochrany pred rakovinou hrubého čreva. Za touto chorobou zvyčajne stojí nevhodný životný štýl, a preto napríklad okrem vhodnej stravy môže preventívne fungovať i spomínaná očista čriev.

Bude vás zaujímať: Sedmokráska obyčajná: Liek pre dýchacie cesty i pokožku

Doprajte sprchu i vašim črevám

Zdroj: Shutterstock®

Vplyv črevnej sprchy na črevnú mikroflóru

Zástancovia črevnej sprchy ubezpečujú, že táto metóda nemá negatívny vplyv na vnútorné prostredie čriev a črevnú mikroflóru. Podľa nich môže byť narušenie mikroflóry spôsobené úplne inými aspektmi. Môže ísť o priamy hrubý zásah do prostredia čriev liekmi, antibiotikami, chybným zložením tráviacich štiav či operačnými zásahmi.

Pre črevá je taktiež nevhodná prítomnosť rôznych toxických usadenín, ktoré sú však pomocou kolonohydroterapie z tela vyplavované. Podľa zástancov tejto metódy črevná sprcha vplýva na črevá rovnako pozitívnym spôsobom, ako sprchovanie na vašu pokožku.

Odporúčame: Gingham nechtové vzory ideálne na leto. Aké to sú?

Mnohí odborníci majú na črevnú sprchu opačný názor

Zdroj: Shutterstock®

Môže mať črevná sprcha negatívne účinky?

Snáď na každú jednu vec existujú názory pre a proti. Výnimkou nie je ani táto metóda čistenia čriev. Jedny v nej vidia výborný spôsob, ako telo zbaviť škodlivín, no niektorí označujú túto praktiku za nepotrebnú. Podľa mnohých odborníkov sa telo i črevá majú jednoducho čistiť sami.

Mnohé výskumy dokázali, že ľudský organizmus má dostatočné mechanizmy na priebežné a sústavné zbavovanie sa nežiaducich produktov trávenia a metabolizmu. Preto sa niektorí domnievajú, že črevná sprcha predstavuje pre telo a črevá zbytočnú záťaž.

Existujú aj názory, že črevná sprcha je nielen nepotrebná, ale dokonca môže byť i škodlivá. Pri tejto procedúre  môže dôjsť k poškodeniu stien sliznice a narušeniu tvorby potrebného hlienu. V dôsledku toho sa môžu vyskytnúť iné zdravotné problémy.

Odporcovia črevnej sprchy rovnako nedôverujú tvrdeniam, že pri jej aplikácii nedochádza k vyplavovaniu aj symbiotických baktérií. Podľa nich svoje črevá najlepšie podporíte vlákninou a probiotikami.  

Tipy, ako prirodzene udržiavať svoje črevá zdravé:

  • zvýšte príjem vlákniny v strave – tá je nevyhnutná pre správnu činnosť črevných baktérií a pravidelné vyprázdňovanie, nachádza sa v ovocí a zelenine, strukovinách aj celozrnných potravinách, 
  • doplňte telu probiotiká – ide o prospešné baktérie, ktoré tvoria črevnú mikroflóru a majú zásadný vplyv na imunitu, nachádzajú sa v kyslomliečnych a fermentovaných produktoch, doplniť ich možno aj výživovými doplnkami,
  • znížte príjem nasýtených tukov, transmastných kyselín a rafinovaných cukrov – predstavujú pre celý tráviaci trak veľkú záťaž, problematická je nadmerná konzumácia vyprážaných pokrmov, údenín, spracovaného mäsa, červeného mäsa, cukroviniek, polotovarov,
  • udržujte telo v pohybe – tým sa podporí aj pohyb čriev a pravidelné vyprázdňovanie, ktoré je pre zdravie čreva nevyhnutné,
  • myslite na pitný režim – nedostatočný príjem tekutín radíme k rizikovým faktorom zápchy a chronické zápchy zvyšujú riziko mnohých ochorení tráviaceho traktu, vrátane hemoroidov a nádorov.

Aktualizovaný článok: 14.7.2023

- Anketa

VYSKÚŠALI BY STE ČREVNÚ SPRCHU AJ NA VLASTNEJ KOŽI?

Odpovedalo 68 ľudí  

Áno, niečo podobné som už vyskúšal/a
46%
Stálo by to za zváženie
50%
Skôr nie
4%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Kelemenová 22.08.17 14:56

SK
karma
86.00

asi by som na to nedala.... všetky prospešné a dobré baktéria sa mi tiež u čriev vyplavia...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 27.12.17 14:55

SK
karma
114.00

tiež by som mala obavy...moja mama chodí raz za 2 roky na kolonoskopiu a má toho vždy dosť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní