Dá sa dochucovať bez soli?

Dá sa dochucovať bez soli?
  • 04.04.2016
  • Lucia Hausknechtová

Zdravý životný štýl neznamená len obmedzenie tukov a cukrov, ale je to spôsob života pri ktorom je potrebné dbať aj na veľa iných vecí.

Jednou z nich je aj množstvo soli, ktoré telu počas dňa dodáme. Bohužiaľ, v dnešnej dobe prijíma naše telo viac soli ako je potrebné, a preto je nutné zamyslieť sa, ako tento problém vyriešiť. 

Nevyhnutná pre život

Dôležitým faktom ostáva, že človek potrebuje soľ k životu. Chlorid draselný, teda kuchynská soľ, je potrebná pre normálne fungovanie buniek a orgánov. Udržiava požadovaný objem vody v tele a tiež pomáha regulovať množstvo krvi a tým krvný tlak. Nedostatok soli môže však organizmu spôsobiť rovnako veľké problémy ako jej prebytok.  

Odporúčame prečítať: Doprajte si kvalitné mäso, vieme ktoré to je

Soľ

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na zdravie!

Odporúčaná denná dávka soli je približne 6 gramov, čo zodpovedá jednej čajovej lyžičke. Problém je ten, že priemerný človek skonzumuje denne až dvojnásobok, čo potom môže viesť k rôznym zdravotným rizikám. Veľkú časť soli prijímame v polotovaroch a taktiež by sme nemali zabúdať ani na fakt, že soľ je prirodzenou súčasťou potravín.

Medzi zdravotné problémy, ktoré vás môžu trápiť pri nadbytku soli je zadržiavanie vody v tele či vysoký krvný tlak. To potom môže viesť k srdcovým problémom a dokonca aj k infarktu. Pozor by si mali dávať najmä ľudia so srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

Bylinky

Zdroj: Shutterstock®

Ako nahradiť soľ v kuchyni?

Nie je jednoduché zo dňa na deň prestať soliť. Je možné, žeby vám jedlo vôbec nechutilo a vy by ste sa po pár dňoch snaženia vrátili k nezdravému zlozvyku. Preto je lepšie uberať množstvo soli v jedle postupne, aby si na to vaše chuťové bunky postupne zvykali.

Ideálnou náhradou môže byť sušená koreňová zelenina, ktorá má jemnú korenistú príchuť. Taktiež jedlo môžete dochutiť rascou, cesnakom, pažítkou, bazalkou alebo akoukoľvek bylinkou, ktorá zvýrazní chuť jedla. Po čase, budete lepšie vnímať chuť potravín a odmenou vám bude aj vaše zdravie. 

Odporúčame prečítať: Nie všetky "éčka" sú škodlivé

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Monika Šomšáková 01.04.15 10:20

karma
-1.00

Treba ale dávať pozor aby sme jedlá nepresolovali

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 08.04.15 13:58

IM
karma
100.00

Ja osobne moc nesolím, kto chce nech si prisolí, ale unás doma nie

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 09.04.15 15:55

JK
karma
100.00

Málinko solím a používam bylinky je to zdravšie

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Kelbelova 30.04.15 13:52

AK
karma
-1.00

ja trochu solim a dochucujem bylinkami a sojovou omáčkou

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 04.04.16 12:17

SK
karma
114.00

snazim sa solit menej,pridavam bylinky a korenie, je to zdravsie

  • 0
Odpovedať

Julius Nagy 05.04.16 08:17

JN
karma
94.00

na jednej strane sa pise ze ako sa treba naucit malo pouzivat sol a na strane druhej ze je dolezita pre cloveka... sko sa hovori vsetko s mierouuu

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 05.04.16 20:42

karma
93.00

používam himalájsku soľ a v malom množstve :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní