Dávaj si pozor na betakarotén! Údajne spôsobuje rakovinu!

Dávaj si pozor na betakarotén! Údajne spôsobuje rakovinu!
  • 28.04.2018
  • Simona Kostková

Keďže sa blíži leto a s ním aj dlhé, slnkom zaliate dni, je ťažké vyhnúť sa opáleniu. Mnohé ženy sa preto už vopred zásobia dostatočným množstvom mrkvy a samoopaľovacích krémov, aby sa rýchlejšie opálili a aby predišli nepríjemným spáleniam. Navyše, mrkva zlepšuje zrak, takže nám neunikne ani jedna tehlička na plavčíkovom bruchu.

Jednou z hlavných zložiek mrkvy je betakarotén, ktorý má pre naše telo množstvo výhod. Jedinou nevýhodou, ktorú každý pozná je, že nadmerná konzumácia môže sfarbiť našu pokožku dožlta. Avšak my poznáme ďalšie negatívum, ktoré je oveľa závažnejšie. Týka sa to fajčiarov, takže ak patríte k nim, zahaste cigaretku a prečítajte si, ako vás môže mrkva ohroziť!

Antioxidant ničí voľné radikály

Ako sme spomínali, hlavnou zložkou mrkvy je betakarotén. Ten sa v našom tele mení na vitamín A, ktorý je dôležitý pre normálne videnie, zdravý vývoj tela, hlavne zubov a kostí. Betakarotén je okrem toho aj antioxidant a pri jeho nedostatku môže dôjsť k vytvoreniu rakoviny a k celkovému zníženiu imunity. Lenže to nie je jediná vec, ktorá prepája betakarotén a rakovinu!

Aby sme správne pochopili, ako to je s tou rakovinou, začnime od začiatku. Antioxidant je látka, ktorá chráni naše telo pred voľnými radikálmi. Tie väčšinou vznikajú v organizme počas normálnych procesov, ale môžeme ich aj prijať z vonkajšieho prostredia, napríklad fajčením. Ak je v tele nedostatok antioxidantov, tak voľné radikály spôsobujú vážne poškodenia buniek a do určitej miery sú zodpovedné aj za starnutie organizmu.

Odporúčame: Neuveríš, čo obsahuje čerstvé ovocie a zelenina. Vitamíny to nie sú!

mrkva

Zdroj: Shutterstock®

Protirakovinový účinok

Antioxidanty sú teda látky, telu nesmierne prospešné, a jedným z nich je betakarotén. Tak, ako vitamín C aj E, ktoré patria medzi antioxidanty, sa podieľajú na prevencii voči rakovine a posilňujú imunitný systém. Je teda jasné, že ich nedostatok spôsobí presný opak. Samozrejme, nejde o taký nedostatok, že jeden deň zabudnete na mrkvu alebo citrón, ale ide o dlhodobý nedostatok, v spojení s inými negatívnymi faktormi, ako je stres, únava, fajčenie alebo zlá strava.

Je množstvo výskumov, ktoré nalákali ľudí, či už na mrkvu alebo tabletky s betakaroténom, pretože poukazujú na účinky tejto látky. Jednak sa používa pri liečení rakoviny, odporúča sa používať pri liečbe ožarovaním, nakoľko posilňuje jeho účinok. A hlavný dôvod sú pozitívne výsledky pri prevencii, pričom sa to študovalo na ľuďoch, ktorí mali vysoký predpoklad vzniku rakoviny – fajčiari. Taktiež sa používa pri prevencii vzniku srdcového infarktu a na spomalenie starnutia.

Pozri aj: Recept na úžasný nápoj na vyčistenie pľúc pre fajčiarov

rakovina

Zdroj: Shutterstock®

Rakovinotvorný účinok

Keďže betakarotén je antioxidant s veľmi účinným protirakovinovým účinkom, bol používaný u fajčiarov ako prevencia aj ako doplnok pri liečení. Práve pri týchto výskumoch bolo zistené, že tuhým fajčiarom betakarotén vôbec neprospieva. Betakarotén, podávaný spolu s vitamínom E, zvyšoval riziko vzniku rakoviny, pričom vitamín E riziko nezvyšoval ani neznižoval. Nanešťastie, stále ide o hypotézy, ktoré nie sú zatiaľ potvrdené.

Škodlivý je vraj syntetický betakarotén a nie ten z mrkvy, keďže mrkva je jedna z najlepších potravín pri liečbe rakoviny. Z toho dôvodu sa, zatiaľ, odporúča vyhýbať sa tabletkám a prijímať prírodný betakarotén. V tomto prípade je vždy vhodnejšie uprednostniť surovú mrkvu pred tou varenou, pretože varom sa časť dôležitých látok znehodnotí. Okrem mrkvy ho nájdete aj v paradajkách,  paprike, papáji, žeruche aj v hrachu.

cigarety

Zdroj: Shutterstock®

Milé dámy, ak si rady zapálite cigaretku, skúste sa radšej vyhnúť betakaroténu v tabletkách. Zvoľte si čerstvú zeleninu, či už mrkvu alebo paradajku, ktoré vám tento dôležitý antioxidant dodajú chutne a v dostatočnej dávke. Ak nefajčíte, pokojne využite mrkvu ako prevenciu voči rakovine, ochoreniam srdca a oddiaľte predčasné starnutie.

Malé upozornenie platí aj pre častých konzumentov alkoholu, ktorým súčasné chrumkanie mrkvy môže urýchliť problémy s pečeňou. Preto skúste s príchodom leta skoncovať so všetkými neresťami a vrhnite sa s čistými pľúcami a pečeňou do krásnych, teplých dní!

Musíš vidieť:  Trápia ťa afty? Toto sú najčastejšie príčiny ich vzniku!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Mária Maxianová 28.04.18 16:23

MM
karma
100.00

takže zasa sa potvrdilo, že zdravo a pestro jesť

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 28.04.18 22:08

karma
109.00

Som nefajčiarka a mrkvu si strúham veľmi často,či už s ananásom,alebo s cviklou a jablkom.A vždy si do šalátu pridám pár kvapiek olivového,alebo konopného oleja.Tuky sú vraj potrebné,aby sa betakarotén dobre vstrebal.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 29.04.18 15:07

PV
karma
113.00

Mrkvu mám veľmi rada .. Najlepšie surovú ,len tak si chrumkám kedykoľvek.. A ked niečo idem z nej uvariť ,tak pri čistení a rezaní , vždy zajedávam surovú .. Nefajčím , snažím sa zdravo jesť a hlavne športovať .. !!!

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 02.05.18 21:39

JK
karma
100.00

Mrkvu mám rada a našťastie nefajčím, nepijem a snažím sa zdravo stravovať

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 09.10.18 19:05

MR
karma
109.00

jednoduchá, dostupná, zdravá teraz pri čítaní článku si uvedomujem že by som ju môhla viac využívať vo svojej kuchyni..

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 18.11.18 11:45

ZS
karma
100.00

no pokial sa jedna o betakaroten ten do tela vo vacsom mnozstve a lahsie dostaneme z varenej mrkvy...

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 18.11.18 11:46

ZS
karma
100.00

u mna zeleninova polievka s mrkvou aspon 3 - 4 krat do tyzdna musi byt

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní