Nenávidíte kvôli okuliarom pohľad do zrkadla? Máme riešenie

Nenávidíte kvôli okuliarom pohľad do zrkadla? Máme riešenie

Pohľad do zrkadla nemusí byť vždy príjemný. Dioptrické okuliare dokážu výrazne meniť vzhľad a pokiaľ si vyberiete nesprávne, nemusia sa absolútne hodiť k vášmu štýlu. Je potom pochopiteľné, že sa s okuliarmi necítite byť sami sebou. To môže mať v extrémnych prípadoch aj psychické následky ako napríklad stratu sebavedomia.

Na dioptrické okuliare je možné z hľadiska výzoru pozerať dvomi pohľadmi. Buď sa s nimi stotožníte a budete ich výber prispôsobovať vášmu štýlu, pričom sa môžu stať jeho neoddeliteľnou súčasťou alebo budú okuliare pre vás znamenať nutné zlo a stotožniť sa s nimi vám bude robiť neprekonateľný problém.

V dnešnom článku vám poradíme, ako sa zbaviť nutnosti nosiť dioptrické okuliare aj okuliare na čítanie a ako si zabezpečiť natrvalo výborný zrak.

Okuliare sú dizajnovým aj praktickým problémom

Faktom je, že súčasná ponuka okuliarov vám dáva veľa možností prispôsobiť si ich svojej tvári, svojmu outfitu či svojmu štýlu. Ak neviete, aké okuliare sa vám hodia, poraďte sa v optike, prípadne využite služby stylistu. Možno sa s okuliarmi zžijete až do tej miery, že aj keď sa rozhodnete pre trvalú korekciu zraku laserovou operáciou očí, z času na čas si okuliare nasadíte ako módny doplnok. Rozdiel však bude v tom, že okuliare budú so sklami bez dioptrií a tak na nich nebudete závislí.

Najväčší problém okuliarov je, že sú maximálne nepraktické. Pri niektorých povolaniach či športoch dokonca nebezpečné. Ich obmena v prípade straty alebo znehodnotenia – čo sa stáva relatívne často, je nákladná. A aj keď pomáhajú zlepšiť videnie, zrakovú vadu odstrániť nedokážu. Ďalšou komplikáciou je, keď k okuliarom na blízko či do diaľky pribudnú ďalšie okuliare – okuliare na čítanie. Presbyopia, kvôli ktorej nedokážeme zaostriť na veľmi blízke predmety, sa týka každého človeka, približne po 40. roku života.

Odporúčame: Presolená polievka? 7 šikovných tipov, ako ju zachrániť!

kontaktné šošovky

Zdroj: Shutterstock®

Kontaktné šošovky sú vhodnou náhradou. Nie však dokonalou

Pre mnohých, najmä aktívnych, ľudí či ľudí, ktorí si nedokážu zladiť okuliare so svojim štýlom, sú ideálnou alternatívou k dioptrickým okuliarom kontaktné šošovky. Moderné mäkké šošovky sú pohodlné a ľahko udržiavateľné. Ich výhodou je, že vám nijako nemenia tvár, pohľad ani výzor, navonok sú v podstate neviditeľné. Vďaka nim môžete pestovať aj kontaktné športy, na rozdiel od okuliarov sa nezahmlievajú a keď vám náhodou šošovka vypadne alebo sa inak znehodnotí, veľmi rýchlo a lacno ju zameníte za novú. Rovnako, ako v prípade, keď sa vám zhorší zrak a potrebujete nové dioptrie. Bez akýchkoľvek dodatočných nákladov si jednoducho nasledovné balenie kúpite s väčšími dioptriami.

Aj šošovky majú však limity a obmedzenia. Tým najväčším je, že pri manipulácii s nimi potrebujete dodržiavať prísne hygienické pravidlá. Mali by ste ich pravidelne vyberať a čistiť v roztoku. Pokiaľ nosíte denné šošovky, pred spaním si ich musíte skladať a ak sa vám šošovka v oku náhodou pokrčí, napraviť si ju môžete len čistými rukami. Ideálne, ak si šošovku vyčistíte v roztoku aj pri nechcenom vybratí z oka. Lenže roztok so sebou vždy nosí asi len málokto. Manipulácia špinavými rukami je rizikom pre tvorbu infekcií.

Ani kontaktné šošovky nie je možné nosiť všade. Odporúča sa ich vynechať pri návšteve plavární, kúpalísk či wellness centier, nie sú príliš vhodné pri prácach vo veľmi prašnom prostredí ani pri pobyte v nie práve hygienicky najčistejšom prostredí. Ideálnym príkladom, kedy hrozia kvôli používaniu šošoviek problémy, je stanovanie či výlet do púšte počas dovolenky.

Zaujme ťa: Už si skúsila biely mak? Zisti, či je v niečom lepší než ten klasický

laserová operácia očí

Zdroj: Shutterstock®

Život bez obmedzení vďaka laserovej operácii očí

Asi neprezradíme žiadne tajomstvo keď povieme, že ideálne je, ak nemáme žiadne problémy so zrakom. Jedným dychom však treba dodať, že väčšina ľudí potrebuje korekčné pomôcky už aj pred štyridsiatkou, po nej v podstate každý, kto sa nerozhodne pre laserovú operáciu očí.

Jedine operácia totiž dokáže natrvalo a maximálne efektívne odstrániť zrakovú vadu. Vďaka moderným metódam, ktoré sú bezbolestné, presné a k očiam veľmi šetrné, sa môžete zbaviť okuliarov raz a navždy. V súčasnosti sú špičkou metódy tretej generácie, ktoré na rozdiel od starších metód vykonávajú korekciu zraku priamo vo vnútri rohovky, vďaka čomu nedochádza k jej poškodeniu. Zákrok trvá len pár minút a k bežnému životu či do práce sa pri niektorých metódach vrátite už na ďalší deň po operácii.

Ak sa rozhodnete absolvovať laserovú operáciu, pripravte sa na podstatne inú úroveň kvality života. Bez obmedzení a bez nepríjemných pohľadov do zrkadla.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Jana Havranová 09.11.21 21:13

JH
karma
-1.00

Bola som na zákroku dva roky dozadu a neľutujem. Ani neviem opísať, ako veľmi mi to zmenilo každodenné fungovanie. Použijem teda slová klasika: ,,spln sa mi senil" (Attila Végh) :D

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 10.11.21 05:57

ĽŠ
karma
100.00

V dnešnej dobe vďaka moderným metódam dokážu operácie "zázraky" nielen pre oči.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 10.11.21 14:38

KK
karma
105.00

uvažujem o laserovej operácii

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 10.11.21 18:18

MC
karma
109.00

laserová operácia očí určite pomôže(neni pre každú chybu zraku.)

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 10.11.21 22:09

ZS
karma
100.00

Vôbec mi to nevadí,zvykla som si

  • 0
Odpovedať

Marián Podmanický 14.11.21 14:19

MP
karma
111.00

Tiež by som chcel mať oči ako v mladosti, ale hoci poznám mnoho známych, ktorým laser pomohol, akosi sa tohoto zákroku obávam.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní