Domáce zázvorové lízanky: Skvelé na zapálené hrdlo aj tehotenskú nevoľnosť

Domáce zázvorové lízanky: Skvelé na zapálené hrdlo aj tehotenskú nevoľnosť

Verili by ste tomu, že aj lízanky môžu mať liečivé schopnosti? Je to tak, a to najmä v prípade, ak si ich vyrobíte doma a dodáte do nich také blahodarné ingrediencie, akými sú zázvor, med či mäta. Samozrejme, zázvorové lízanky sú dnes už dostupné aj v lekárňach, ale ak si ich vyrobíte doma, budete vedieť, čo do nich dávate a navyše môžu byť aj tvarom úplne originálne. Najväčšiu radosť z nich budú mať asi deti, no zároveň ich krásne zabalené môžete podarovať aj ako jedinečný darček, napríklad tehotnej kolegyni či známemu, ktorého trápi boľavé hrdlo.

Ďalšia inšpirácia: 3 recepty na zdravé maškrty: Sladkosti, pri ktorých nebudeš mať zlé svedomie

čo pomáha na bolesť hrdla a tehotenské nevoľnosti

Zdroj: Shutterstock®

Sladkosť, ktorá funguje na tehotenskú nevoľnosť aj zapálené hrdlo

Na sociálnej sieti Pinterest sme našli dva úžasné recepty. Prvý špeciálny recept na domáce lízanky obsahuje ingrediencie, ktoré zaberajú viac na takzvanú rannú nevoľnosť u tehotných žien. Počas tehotenstva sú ženy limitované a majú zakázaných viacero byliniek aj korenín, no zázvoru sa to netýka. Tento pomocník z prírody pomáha neutralizovať žalúdočné kyseliny a upokojiť žalúdok. Keďže tehotenské nevoľnosti niekedy pretrvávajú aj celý deň, ženy si tieto lízanky môžu dopriať aj 3-krát v priebehu 24 hodín.

Zázvorové lízanky však toho dokážu viac. Druhý recept je viac zameraný na lízanky pôsobiace proti bolesti v krku a iným nepríjemným pocitom, ktoré súvisia s prechladnutím či chrípkou. V tomto zimnom čase je priam ideálne mať túto sladkosť pre prípad núdze a prvých zlých pocitoch v hrdle aj v kabelke. A pre deti (staršie ako tri roky) sú typom „medicíny“, ktorú im nemusíte dvakrát núkať. Vypýtajú si ju aj samy. Teda je viac než isté, že v domácnosti s deťmi pôjdu zázvorové lízanky istotne na odbyt. Konkrétne v tomto recepte na lízanky je však zázvor voliteľnou zložkou, možno inak použiť aj škoricu a účinnou ingredienciou na hrdlo je aj med.

A čo je na zázvorových lízankách ešte také skvelé? Okrem chuti je to určite aj ich jednoduchá výroba a ingrediencie sú taktiež naozaj nenáročné. Pozrite sa teda na to a nechajte sa inšpirovať receptami na túto skvelú sladkosť s liečivými benefitmi.

lízanky proti tehotenskej nevoľnosti

Zdroj: pinterest.com

Lízanky so zázvorom a mätou proti tehotenskej nevoľnosti

Ingrediencie

  • ¼ pohára jablčného octu
  • ¼ pohára mätových lístkov
  • ½ pohára medu
  • ¼ ČL mletého sušeného zázvoru

Postup prípravy

Do mixéra dajte jablčný ocot a čerstvé lístky mäty. Pomixujte a následne zmes nalejte do hrnca, pridajte med i zázvor a varte. Nezabudnite miešať. Teplota by mala dosiahnuť 148 stupňov Celzia. Pokiaľ nemáte kuchynský teplomer, potom si môžete overiť, či je zmes hotová tak, že z nej kvapnete do studenej vody. Keď sa vytvorí pevný tvar, je hotová. Výslednú zmes nalejte do malých silikónových formičiek a nezabudnite pridať paličky. Lízanky si môžete vytvoriť aj bez formičiek, potrebujete však nepriľnavý povrch, napríklad silikónovú podložku či pergamenový papier, na ktorý si odlejete lízanky s rôznym tvarom. Nechajte ich vychladnúť a ideálne skladujte v chladničke či mrazničke. Dlhšie vydržia a nebudú sa tak lepiť.

lízanky na bolesť hrdla

Zdroj: pinterest.com

Medovo-citrónové lízanky so zázvorom proti bolesti v krku

Ingrediencie

  • ¼ hrnčeka vody
  • ¾ hrnčeka medu
  • 1 hrnček cukru
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • ¼ ČL sušeného zázvoru (ale pridať možno aj trochu škorice)

Postup prípravy

Cukor, vodu a med dajte do hrnca a varte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí, potom si môžete začať teplotu merať kuchynským teplomerom a pridať teplotu. Tá by mala dosiahnuť pri varení 148 stupňov Celzia. Potom pridajte do odstavenej zmesi citrónovú šťavu, zázvor a prípadne i škoricu, premiešajte a rýchlo si zmes ponalievajte do pripravených silikónových formičiek aj s paličkou, prípadne si môžete urobiť len cukríky. Nechajte dlhšie vychladnúť a máte hotovo. Aby sa lízanky či cukríky nelepili, môžete ich vyváľať v práškovom cukre. Skladujte na suchom mieste, najlepšie v uzavretej keramickej nádobe. 

Neprehliadni: Ako zabrániť únave očí pri práci s počítačom? Takto nebude zrak trpieť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 16.01.20 07:53

ĽŠ
karma
100.00

Výborná inšpirácia, ďakujem!

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 16.01.20 09:45

KK
karma
105.00

super nápad, medovo-citrónové lízanky vyskúšam, ale musím si kúpiť kuchynský teplomer

  • 2
Odpovedať

Mária Chromíková 16.01.20 10:12

MC
karma
109.00

Dobrý recept,

  • 1
Odpovedať

Libuše Šumná 16.01.20 14:10

karma
113.00

Vaše nápady jsou výborné a já je často zkouším, ten bude patřit mezi ně

  • 1
Odpovedať

Linda Hrušková 17.01.20 19:28

LH
karma
-1.00

Skvelý recept pre mamičky a tehulky

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 17.01.20 19:55

karma
100.00

Určite vyskúšam nie je to zložité

  • 1
Odpovedať

Marika Michálková 18.01.20 17:04

MM
karma
107.00

Skvelý nápad

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní