Viac ako obava z lásky a záväzkov – čo je filofóbia a ako sa prejavuje?

Viac ako obava z lásky a záväzkov – čo je filofóbia a ako sa prejavuje?

V dnešnej dobe je veľa psychologických porúch, ktoré ovplyvňujú náš každodenný život. Medzi takéto poruchy môžeme v podstate zahrnúť aj takzvané fóbie, ktoré sú bežne radené konkrétne medzi úzkostné a fóbické poruchy. Pod pojmom fóbia rozumieme chorobný strach. Báť sa je úplne normálne. Strach je pocit znepokojenia, ktorý vzniká napríklad z dôvodu ohrozenia, blížiaceho sa zla, nepríjemného zážitku a podobne. 

Avšak, fóbia nie je takýmto druhom strachu. Fóbia je strach iracionálny. Nejde o opodstatnenú reakciu na hrozbu, ale o neadekvátnu reakciu na niečo, čo strach v bežnom prípade nevyvoláva. Môže ísť o strach spôsobený miestami, predmetmi, bežnými situáciami či dokonca inými ľuďmi. Neraz sa takýto strach u jedinca spája až so stratou sebakontroly. 

Medzi fóbie, hoc nie tie úplne najznámejšie, patrí aj filofóbia. Čoho sa bojí filofobik a ako sa táto fóbia prejavuje? Je možné túto poruchu liečiť?

Čo je filofóbia?

Filofóbia je stav úzkosti a panického strachu spojený s láskou alebo citom k inej osobe. Termín pochádza zo slov philos (láska alebo mať vzťah k niečomu) a phobos (strach). Túto fóbickú poruchu by sme mohli označiť ako strach milovať a byť milovaný. Iracionálny strach vzniká v tomto prípade z emocionálneho pripútavania sa k inej osobe.

Pocity strachu a obavy v súvislosti s láskou a vzťahmi nie sú prakticky ničím výnimočným. Najmä osoby, ktoré sa už v milovanom človeku v minulosti sklamali, môžu mať problém otvoriť sa druhému človeku. Filofóbia však predstavuje skutočne závažný a intenzívny pocit strachu z lásky, zamilovanosti a intímneho vzťahu, ktorý môže byť sprevádzaný psychickými ťažkosťami aj somatickými (telesnými) symptómami.

Nejde o bežné obavy zo sklamania sa v láske, ale neovládateľný strach, ktorý môže negatívne ovplyvňovať život jedinca. Filofóbia sa vyskytuje prakticky vo všetkých vekových skupinách a môže mať vážne dôsledky na zdravie jednotlivca a jeho vzťahy s ostatnými ľuďmi.

Odporúčame: ​Clerambaultov syndróm je zvlášnou duševnou poruchou. Ako sa prejavuje?

Ako sa prejavuje filofóbia?

Filofóbia sa v prvom rade prejavuje viacerými psychickými sprievodnými ťažkosťami. Samozrejme, u konkrétnych jednotlivcov môžu mať prejavy trochu iný charakter či intenzitu. Hlavným príznakom filofóbie je abnormálny strach z lásky, vzťahu, citového a intímneho prepojenia, ktorý môže byť sprevádzaný pocitmi neistoty v blízkosti milovanej osoby. K nekontrolovateľnému strachu sa môžu pridružiť pocity paniky a úzkosti.

Jedinec sa snaží vyhýbať záväzkom a emocionálnej väzbe, a to v niektorých prípadoch nie len tej romantickej (vzťahovať sa to môže aj na priateľov či dokonca rodinu). Nepríjemné pocity môžu postupne viesť k tomu, že sa jedinec postupne izoluje od ľudí a vyhýba sa rôznym sociálnym situáciám súvisiacim s láskou (napríklad aj svadbám, reštauráciám, kinám a iným miestam, kde môže stretnúť milencov).

Filofób má obvykle vysokú neochotu nadväzovať hlbšie vzťahy s ostatnými, respektíve je to preňho veľmi problematické a rovnako mu robí ťažkosti otvorene prejavovať city voči druhému. Je v ňom hlboko zakorenený strach z utrpenia, ktorý môže byť vyvolaný sklamaním sa v láske, preto sa predtým snaží chrániť. Ak sa pustí do vzťahu, neraz ho sabotuje svojím správaním, aby prinútil partnera vzťah ukončiť, alebo si hľadá aj najmenšie zámienky pre ospravedlnenie ukončenia vzťahu. 

Ako sme spomenuli vyššie, filofóbia nemusí byť sprevádzaná len psychickými problémami, ale dostaviť sa môžu aj somatické, čiže telesné symptómy. Filofób môže v rizikových situáciách pociťovať:

  • nadmerné potenie,

  • búšenie srdca,
  • zrýchlený tep,
  • nevoľnosti,
  • dýchavičnosť,
  • bolesti brucha,
  • mdloby,
  • problémy s pamäťou a koncentráciou.

Prečo filofóbia vzniká?

Nie je možné jednoznačne stanoviť, prečo sa u človeka filofóbia rozvinie. Presné príčiny nie sú známe, podobne ako v prípade iných fóbií. Predpokladá sa ale vplyv viacerých vnútorných a vonkajších činiteľov. K vnútorným faktorom možno priradiť genetické vplyvy či osobnosť a vlastnosti jedinca. Rolu môže zohrávať napríklad nedostatok sebavedomia, nízka sebaúcta, nevyrovnané emócie, nedostatok dôvery. 

Na druhú stranu sa na vzniku filofóbie môžu podieľať vonkajšie faktory, ako napríklad:

  • prekonané traumy (napr. úmrtie milovanej osoby, násilie vo vzťahu),

  • iné nepriaznivé životné situácie,
  • zlé rodinné vzťahy (napr. rozvod rodičov),
  • zlé skúsenosti v citových vzťahoch (napr. zrada partnera, zlý rozchod),
  • špecifické kultúrne podmienky (napr. veľký tlak na uzavretie manželstva v mladom veku) a iné.  

Dá sa filofóbia liečiť?

Filofóbiu je potrebné liečiť. V závažných prípadoch sa totiž môže jedinec úplne izolovať, čo postupne môže viesť až k sociálnej fóbii či k závažným depresívnym stavom, čo má značne negatívny vplyv na život a zdravie jedinca. Jediný liek na filofóbiu neexistuje, podobne ako to platí aj pri iných psychických poruchách. Liečba problémov súvisiacich s dušeným zdravým je komplikovanou záležitosťou. Obvykle sa kombinuje viacero liečebných metód, v tomto prípade najmä medikamenty (farmakologická liečba) a psychoterapia. 

Existuje mnoho druhov terapií, ktoré môžu pomôcť ľuďom s filofóbiou, vrátane kognitívno-behaviorálnej terapie či terapie zameranej na vzťahy. Cieľom týchto terapií je pomôcť jednotlivcom identifikovať a zmeniť negatívne myšlienky a správanie, ktoré spôsobujú úzkosť a strach, taktiež pomôcť zlepšiť svoje vzťahy a naučiť sa komunikovať a vyjadrovať svoje pocity a potreby.

V rámci farmakologickej liečby sa môžu využívať napríklad antidepresíva či anxiolytiká (lieky proti úzkosti), ktoré napomáhajú zmierňovať strach a zvládať prejavy poruchy. Pri liečbe tejto fóbickej poruchy tiež zohráva rolu uvedomenie si problému pacientom, taktiež podpora najbližších, nápomocné môže byť cvičenie či meditácie na zmiernenie stresu a napätia. 

Odporúčame: ​Trombofília – u koho sa vyskytuje a čo to pre človeka znamená?

Poznáte aj tieto zvláštne fóbie?

Je mnoho fóbií, ktoré na prvý pohľad nevyzerajú až tak zvláštne. Asi k najznámejším fóbiám patrí napríklad arachnofóbia, čo je iracionálny strach z pavúkov. Pavúkov sa stráni skutočne nemalé percento populácie a u mnohých vyvolávajú veľmi negatívne pocity. Tiež môžeme spomenúť klaustrofóbiu, čo je strach z uzavretých a stiesnených priestorov. Byť v malom priestore taktiež nie je pre mnohých ničím príjemným.

Mnohé iné fóbie nás však môžu poriadne prekvapiť a vyvolať v nás pochybnosti, či niečo také skutočne existuje. K tým najzvláštnejším môžeme isto zaradiť fobofóbiu, čo je vlastne strach zo strachu. Osoby s touto fóbiou majú obvykle aj ďalšie fóbie a majú strach z toho, že sa budú báť zase niečoho ďalšieho. Pre zaujímavosť môžeme spomenúť aj tieto zvláštne fóbie:

  • gefyrofóbia – chorobný strach z mostov a prechádzania po moste,
  • aerofóbia – strach z prievanu, prejavovať sa môže kŕčmi dýchacieho svalstva,
  • aulofóbia – strach zo zvuku flauty,
  • trichofóbia – chorobný strach z vlasov (napr. v jedle),
  • peladofóbia – strach z plešatých ľudí,
  • nikefóbia – strach z víťazstva alebo úspechu,
  • lachanofóbia – chorobný strach zo zeleniny,
  • koprofóbia – strach z výkalov,
  • erytrofóbia – strach z červenania sa,
  • dendrofóbia – strach zo stromov,
  • papafóbia – strach z pápeža,
  • zytofóbia – strach z piva,
  • koumpounofóbia – strach z gombíkov,
  • triskaidekafóbia – chorobný strach z čísla 13,
  • rhytifóbia – strach z vrások.

Prečítaj si aj o ďalších fóbiách TU:

Sociálna fóbia

Agorafóbia – strach z otvorených priestorov

Hematofóbia alebo strach z krvi


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 31.03.23 11:13

karma
-1.00

Ešte som o tejto fóbii nepočila je ich strašne vela

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní