Hnedý cukor verzus biely

Hnedý cukor verzus biely
  • 24.07.2013
  • Silvia Karasová

Zdravý spôsob stravovania hrá v posledných rokoch stále dôležitejšiu úlohu v našich životoch.

Nie vždy je ale jednoduché odhadnúť, čo je naozaj zdravé, a čo sa za zdravé len vydáva vplyvom komercie a reklám. Keďže väčšina z nás rada sladké, rozhodli sme sa pozrieť bližšie na rozdiel medzi hnedým a bielym cukrom.

Ktorý cukor používate doma? Biely a hnedý cukor sú dve najčastejšie používané sladidlá vo väčšine domácností. Rozhodli sme sa pozrieť bližšie na rozdiel medzi nimi.

Biely a hnedý cukor

Sú dve najčastejšie používané sladidlá vo väčšine domácností. Biely cukor je rafinovaný druh cukru, ktorý sa vyrába z repy, prípadne cukrovej trstiny. Slovíčko rafinovaný v tomto prípade znamená, že táto biela kráska neobsahuje žiadne živiny, ktoré by nášmu telu mohli prospieť. Teda žiadne vitamíny, minerály, enzýmy ani aminokyseliny. Iba kalórie, keďže ho vytvára takmer 100% sacharózy. Tú organizmus len veľmi ťažko spracuváva, aj preto nám biely cukor dosť škodí. Síce dokáže dodať krátkodobú energiu, celkovo ale telo oberie o viac energie, než mu dodá, dokáže spôsobiť tiež únavu, ospalosť, nehovoriac o rizikách viacerých chorôb, ktoré vznikajú pri jeho častom užívaní.

Práve s cieľom vyvarovať sa negatívnych účinkov sa mnoho ľudí snaží biely cukor nahradiť inými sladidlami a zvyčajne skončia pri cukre hnedom. O ňom kolujú rôzne správy. Niektoré tvrdia že je zdravý, iné zas pravý opak. Tak ako to teda je?

Pozri aj: Dôvody prečo nechudnete

hnedý cukor

Zdroj: Shutterstock®

Aká je pravda o bielom a hnedom cukre?

Hnedý cukor je vyrábaný z cukru bieleho, odlišuje sa však pridávaním melasy, ktorá ho zafarbuje. Narozdiel od toho bieleho obsahuje aj nejaké tie minerály a vitamíny, keďže neprechádza procesom rafinácie. Hnedý cukor je tak v konečnom dôsledku naozaj o čosi zdravší, avšak nie až do takej miery, ako je napríklad rozdiel medzi bielou múkou a múkou celozrnnou, či bielou a hnedou ryžou. Rozdiel v týchto dvoch cukroch je vskutku minimálny, najmä čo sa počtu kalórií týka. Ako sme už spomínali biely cukor je v skutočnosti 99,9% čistá sacharóza, zatiaľ čo hnedý cukor je sacharóza 97%, 2% vody a 1% iných látok. Lyžička bieleho cukru obsahuje 16 kcal, zatiaľ čo jedna lyžička hnedého cukru má 17 kilokalórií.

Ďalším negatívom hrajúcim do karát odporcom hnedého cukru je fakt, že na našom trhu sa častokrát hnedý cukor považovaný za nerafinovaný, len tak tvári. Pri kúpe hnedého cukru s vedomím, že je aspoň o niečo máličko zdravší od toho bieleho si radšej dobre preštudujte obaly. Môžete tak s prekvapením zisť, že hnedý cukor je hnedý len preto lebo obsahuje karamelové farbivo a v skutočnosti ide vlastne o cukor biely.

med ako sladidlo

Zdroj: Shutterstock®

Keď už chcete zdravo sladiť voľte čisto prírodné sladidlá, ako sú melasa, javorový sirup, alebo med. Vhodnejšou aj keď menej sladšou alternatívou je tiež hroznový cukor.

Nech už ale sladíte čímkoľvek, mali by ste pamätať na to, že cukor by nemal tvoriť viac ako desatinu celkového energetického príjmu potravy, pričom musíte započítať nielen cukor do kávy či čaju, ale aj ten obsiahnutý v sušienkach, jogurtoch, džúsoch aj pečive.

Odporúčame: 8 druhov šalátov, ktoré znížia váš príjem kalórií


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Miroslava Dováľová 24.07.13 21:09

MD
karma
-1.00

ja sa snažím čo najčastejšie používať med. Dávam si ho aj do kávy :)

  • 0
Odpovedať

Mária Mihaľová 29.07.13 07:55

MM
karma
-1.00

Ja taktiež najradšej používam med.

  • 0
Odpovedať

Magdaléna Farulová 29.07.13 09:07

MF
karma
-1.00

naša rodina fičí na mede

  • 0
Odpovedať

Bozena Cipíková 30.07.13 19:29

BC
karma
-1.00

Biely cukor sme už vyradili , už len hnedý. Med používame výnimočne , v obchodoch nie je kvalita medu rovnaká ako u domácich včelárov

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 04.08.13 09:14

karma
100.00

cukor ako cukor snažím sa ho používať čo najmenej všade kde sa dá dávam med domáci

  • 0
Odpovedať

Sisa Urbanová 07.08.13 05:14

SU
karma
-1.00

U nás sa sladí minimálne, ale hlavne trstinovým cukrom, aj na džemy ho používame.

  • 0
Odpovedať

Lucia Vozárová 14.08.13 18:30

LV
karma
-1.00

medik je najlepsim sladidlom, i ked sa snazim davky znizovat :)

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 15.08.13 16:40

BS
karma
100.00

Používam aj hnedý cukor, med, snažím sa sladiť minimálne...

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 15.08.13 18:47

ĽŠ
karma
100.00

Melasa, javorový sirup, alebo med sú výborné prírodné sladidlá, no odporučila by som aj stéviu. Dá sa kúpiť v rôzných formách /prášková, tabletky/, no ja osobne si pestujem aj doma na parapete.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.10.13 13:37

karma
100.00

šak to čo je vlastne zdravšie a škoda že je hnedý cukor aj drahý najlepší je med

  • 0
Odpovedať

Dominika Sedliaková 27.01.14 16:40

DS
karma
-1.00

tiež rada použivam med

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 18:10

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 18:10

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní