Je arašidové maslo zdravé? Zisti, ako pôsobí na organizmus!

Je arašidové maslo zdravé? Zisti, ako pôsobí na organizmus!

Arašidové maslo je typicky americkou záležitosťou. Aj v našich končinách však pomaly, ale isto naberá na popularite a nie je žiadnym problémom nájsť ho i v tunajších obchodoch. Tu sa však vynára otázka, či môžeme túto potravinu zaradiť medzi tie zdravé. 

Oplatí sa lahodné arašidové maslo zahrnúť do jedálnička alebo ide len o maškrtu, od ktorej by sme mali držať ruky preč? V dnešnom článku vám o tomto produkte povieme všetko dôležité. Dozviete sa, odkiaľ pochádza, čo obsahuje, aké sú výhody konzumácie arašidového masla a akými rozličnými spôsobmi sa konzumuje.

Odkiaľ arašidové maslo pochádza?

Arašidové maslo je hustejší krém béžovej farby, na prípravu ktorého sa používa strukovina, nazvaná podzemnica olejná a prípadne i soľ a cukor. Pochádza z Ameriky a má bohatú históriu. Údajne ho v trochu inej podobe poznali ešte Aztékovia, ktorí ho skôr využívali ako liek na bolesť zubov. V súčasnej dobe je arašidové maslo obľúbené najmä v anglicky hovoriacich krajinách, Indonézii či na juhu Afriky. 

V Severnej Amerike je súčasťou mnohých tradičných receptov. Typická je napríklad kombinácia s marmeládou. V USA majú dokonca i národný deň tejto pochúťky, ktorý pripadá na 24. január. Obchodné reťazce ponúkajú zvyčajne niekoľko variant tohto produktu. 

Vybrať si môžete napríklad medzi smooth alebo crunchies verziou, čiže medzi jemným alebo chrumkavým arašidovým maslom. Rozdiel medzi nimi je v tom, ako veľmi sú arašidy nasekané. Chuť masla je jednoducho arašidová. Táto ťahajúca sa hmota však môže byť trochu sladšia alebo naopak slanšia či neutrálne oriešková, čo záleží na zložení konkrétneho výrobku.

Pozri aj: Zbav sa chybičiek krásy: Toto sú najlepšie bylinky proti bradaviciam!

účinky arašidového masla

Zdroj: Shutterstock®

Zloženie arašidového masla

Maslo z arašidov môže byť až z polovice tvorené tukmi. Veľký podiel však tvoria práve zdravé nenasýtené tuky, ktoré nášmu telu nesmú chýbať. Rovnako je arašidové maslo zdrojom sacharidov a zabudnúť nemôžeme ani na vysoký obsah bielkovín.

Nachádza sa v ňom slušná dávka vlákniny a mnohých minerálnych látok, najmä draslíka či horčíka. Okrem toho telu doplní vitamín E, ktorý pomáha chrániť bunky pred voľnými radikálmi aj oxidačným stresom a niektoré vitamíny skupiny B, hlavne niacín.

Účinky arašidového masla

Obsah významných živín a účinných látok robí z arašidového masla dobrého pomocníka pre zdravie. Táto potravina blahodarne pôsobí na trávenie a správnu činnosť čriev. Zasýti vás a dodá vám dostatok energie, ktorú bude môcť vaše telo postupne využiť.

Pochúťka z arašidov sa stará o udržiavanie ideálnej hladiny cholesterolu aj krvného tlaku a predstavuje prevenciu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Zaradením tohto masla do jedálnička tiež spravíte niečo pre svoje svaly i kosti.  

Odporúčame: Arónia: Čím si vyslúžila čestné miesto v skupine superpotravín?

konzumácia arašidového masla

Zdroj: Shutterstock®

Použitie arašidového masla

Na začiatku je nutné spomenúť, že ak chcete z arašidového masla vyťažiť pre svoje zdravie čo najviac, dajte pozor na výber správneho produktu. Hlavnou zložkou tejto potraviny by totiž mali byť arašidy. Mnohí výrobcovia tiež pridávajú cukor alebo soľ, ale ich podiel by nemal presiahnuť 2 % z celkovej hmotnosti výrobku.

Spoľahnite sa skôr na čisté prírodné arašidové maslo, ktoré neobsahuje zbytočné prídavné látky či konzervanty. Malo by ísť o maslo bez palmového oleja a bez pridaného cukru vo väčšom množstve. Hoci ho môžeme zaradiť medzi zdravé potraviny s blahodarným účinkom na organizmus, mali by sme ho konzumovať s rozumom.

Arašidové maslo má totiž skutočne vysoké množstvo kalórií. Vhodné je dopriať si jednu až dve zarovnané lyžice tejto chutnej pasty niekoľkokrát týždenne. Jemné maslo sa používa ako nátierka na rôzne druhy pečiva či hrianky. Taktiež ho môžete skombinovať s ovocím alebo použiť do krémov či pri pečení.

Neváhajte však ochutnať i chrumkavú verziu arašidového masla, v ktorej nájdete kúsky arašidov. Túto pochúťku si dokonca môžete vyrobiť i doma. Na vlastnoručne vyrobené arašidové maslo vám postačia nesolené arašidy a výkonný mixér. Podľa chuti môžete pridať i trochu soli či medu.

TIP na recept: Kuracie soté s arašidovým maslom

Ingrediencie:

  • 800 g kuracích pŕs

  • 3 PL arašidového masla
  • 1 cibuľa
  • 1 ČL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL kvalitnej sójovej omáčky
  • 40 g arašidov
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie
  • 1/2 ČL čili vločiek

Postup: V hrnci si rozpálime olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme aj pretlačené strúčiky cesnaku, čili a kúsky kuracích pŕs. Keď sa mäso zatiahne, podusíme ho pod pokrievkou asi 10 minút.

Potom pridáme arašidové maslo, sójovú omáčku, soľ, arašidy a mleté čierne korenie. Podlejeme asi 50 ml vody a odokryté povaríme ešte 10 minút. Podávame s ryžou. Krémová konzistencia tohto arašidového soté si vás získa. 

Aktualizované na 18. 10. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 12.09.18 07:09

ĽŠ
karma
100.00

Túto nielen maškrtu si pripravujeme doma, využitie je naozaj všestranné.

  • 3
Odpovedať

Soňa Krátka 12.09.18 21:40

SK
karma
114.00

ochutnala som, ale akosi mi nechutí...

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 13.09.18 13:50

HZŠ
karma
102.00

Zatiaľ kupujem hotové, ale tým mixérom iste vyskúšam si pripraviť.. Domáce je domáce!

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 13.09.18 21:02

JK
karma
100.00

Nekupujeme ho nechutí mám

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 26.09.18 17:05

karma
127.00

Ja mám doma čisté, bez soli či cukru. teším sa, že aj Váš článok potvrdil prospešnosť tejto potraviny.

  • 1
Odpovedať

Mária Liščinská 06.10.18 21:10

karma
132.00

MŇAM! :)
Môj priateľ HO MILUJE a asi začnem aj ja ;) ♥

  • 0
Odpovedať

Jana Dz 07.10.18 13:19

JD
karma
108.00

tejto pochutke som asi neprisla na chut, ale jedna kolegynka mi ho naservirovala na keksiku a s dzemom a bolo to fantasticke.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní