Je tofu naozaj jed? Povieme ti, či je sója zdravá alebo nie ​

Je tofu naozaj jed? Povieme ti, či je sója zdravá alebo nie ​

O sóji sa toho popísalo veľa, najmä pre jej obľúbenosť medzi vegetariánmi a vegánmi, ktorí ju často používajú v jedlách ako zdravú náhradu mäsa. Sója sa za niekoľko rokov stala azda najkontroverznejšou strukovinou, pretože okrem úžasných zdravotných benefitov jej niektorí pripisujú aj zákerné účinky na ľudský organizmus. Je sója zdravá alebo je pre človeka nebezpečná? Záleží, o akú sóju ide.

Pozri aj: Vieš, čo nerobiť po jedle? Na tieto veci musíš rýchlo zabudnúť!

edamame

Zdroj: Shutterstock®

Čím prírodnejšia, tým lepšia ​

Ako pri každom jedle, aj pri sóji nájdeme pozitíva, ale aj negatíva. Aj o šošovici môžeme hovoriť ako super zdravej potravine, no niekto ju zatracuje pre jej nadmernú schopnosť nafukovať. Pri sóji sa ukázalo, že je potrebné dávať pozor na to, o aký produkt zo sóje ide a platí zásada, že čím je menej sója upravovaná, tým je zdravšia. Rafinované sójové výrobky môžu byť podľa odborníkov až rakovinotvorné a na to si treba dať nepochybne pozor!

Preto do nákupného košíka vkladajte vždy len fermentovanú sóju, ktorá je pre človeka prospešná. Medzi takéto nezávadné sójové produkty patrí tempeh, natto, miso, edamame, ale aj taká sójová omáčka, u ktorej si však pred samotnou kúpou posvieťte na zloženie. Mohli ste si všimnúť, že tofu by odteraz vo vašom jedálničku figurovať nemalo. Podobne aj iné sójové produkty, ako rôzne tyčinky či nápoje, obsahujúce len sójové izoláty.

sójové bôby

Zdroj: Shutterstock®

Zdravotné benefity sójových bôbov ​

V prípade, že nekonzumujete geneticky modifikovanú sóju, dá sa predpokladať, že ste trafili do čierneho a sójový výrobok, ktorý máte v chladničke, je vášmu zdraviu prospešný. Poďme sa pozrieť na to, aké zdravotné výhody môžu mať prírodné sójové fazuľky a výrobky z nich pre ľudský organizmus!

  • Kontrola hmotnosti. Sójové bôby sú proteínovou bombou a taktiež dokážu zasýtiť na dlhý čas. Potláčajú chuť do jedla a tak sa vyhnete prejedaniu sa a s ním spojenej obezite či nadváhe.
  • Doplnenie živín. Keďže je prírodná sója veľmi bohatá na vitamíny a minerály, môžete si ňou doplniť prípadné medzery. Vrhnite sa po nej obzvlášť, ak vám chýba horčík, vápnik, selénium, meď alebo zinok. Nezabúdajte, že vápnik hrá významnú úlohu v hojení kostí a taktiež v boji proti osteoporóze a horčík vám, okrem iného, môže privodiť ničím nerušený a pokojný spánok v prípade, že s ním máte problémy.
  • Prevencia pred cukrovkou. Prírodná sója dokáže divy aj u cukrovkárov alebo ľudí s nábehom na toto nepríjemné ochorenie. Sojové bôby dokážu zvyšovať schopnosť inzulínových receptorov v tele, čím môžete predísť diabetu typu 2 alebo v prípade, že už ochorenie máte, môže ho, vďaka sóji, telo lepšie zvládať.
  • Trávenie. Sója je bohatá na vlákninu, takže urobí službu aj tráviacemu systému. Konzumáciou sóje môžete predísť zápche, ako aj vážnejším problémom, napríklad rakovine.
  • Tehotenstvo. Sója obsahuje pomerne dosť kyseliny listovej, ktorú poznáme najmä ako významný vitamín u tehotných žien, respektíve pri vývoji plodu. V prípade, že ste tehotná a máte málo kyseliny listovej, zásobte sa prírodnou sójou a môžete vylúčiť vitamíny a doplnky.

Vyskúšaj: Hygge: Návod na to, ako byť šťastný a mať lepší život

- Anketa

ČO SI MYSLÍTE O SÓJI?

Odpovedalo 129 ľudí  

Mám ju rada, no kupujem len prírodné jedlá z nej.
5%
Na tofu nedám dopustiť.
19%
Neholdujem sóji, mám radšej mäso.
67%
Mám k nej neutrálny postoj. V pohode ju aj zjem.
8%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Miro Hrobar 28.08.18 16:34

MH
karma
-1.00

Bože, kto píše a číta takéto obsažné články? Čo sme sa dozvedeli? Že sója ma aj pozitíva aj negatíva. Ale vysvetlenie žiadne. Snáď len trochu emócií... Ako toto možete čitať, babuľky?

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 29.08.18 21:11

karma
109.00

Už ma to unavuje.Najprv niečo vychvália do nebies,aké je to zdravé,aké je to protirakovinové a ked to začnem jesť,tak začnú vychádzať články,aby sme to nejedli,lebo je to karcinogénne,rakovinotvorné,totálne nezdravé...a to nemyslím len Tofu,ale napr. aj kokosový olej.Naši rodičia jedli aj toľko zatracovanú bravčovú masť a boli zdravší ako je dnešná generácia.

  • 0
Odpovedať

Zdena Paňková 30.08.18 11:17

ZP
karma
100.00

Ako sa má v tom človek vyznať, raz tak a inokedy naopak. Do svojho jedálnička si radím to, čo mi chutí a mám to rada. Niekedy mám však pocit, že to čo včera bolo "zdravé" dnes už neplatí. A zaoberať sa tým asi nemá význam, pokladám to už za stratu času.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.09.18 21:34

JK
karma
100.00

Nakupujem soju

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 27.09.18 17:00

karma
127.00

ja sóju veľmi neobľubujem, ta sa jej radšej vyhýbam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní