Jedinečná múka z pestreca mariánskeho – v čom má navrch oproti iným?!

Jedinečná múka z pestreca mariánskeho – v čom má navrch oproti iným?!

Múky sa už dávno nevyrábajú len z rozličných obilnín, ale aj mnohých ďalších surovín, a to napríklad semien, ba dokonca strukovín. Čoraz obľúbenejšou je cícerová múka. Z typicky jesenných plodov sa pripravuje tiež gaštanová múka. Pomerne netradičná je napríklad sezamová múka. A dnes vám taktiež jednu predstavíme. Ide konkrétne o múku, ktorá sa pripravuje zo známej bylinky, ktorá má výrazné liečivé účinky. Je ňou pestrec mariánsky, ktorý je súčasťou tradičnej ľudovej medicíny už od nepamäti. Aké účinky a použitie má múka z pestreca mariánskeho, to sa dozviete v nasledujúcom článku.

Poznáte pestrec mariánsky?

Pestrec mariánky, latinsky Silybum marianum, bežne tiež nazývaný aj strieborný bodliak či ostropestrec, je liečivá rastlina z čeľade astrovité, ktorá dorastá do výšky až okolo 150 centimetrov. Za jej domovinu je považovaná oblasť Stredomoria, no vyskytovala sa tiež na juhozápade Ázie. U nás sa voľne v prírode vyskytuje skôr zriedka a na liečebné účely sa priamo pestuje. Obľubuje teplejšie a slnečné stanovištia, skôr suchšie s kamenistou pôdou. Pestrec je charakteristický tmavozelenými lesklými listami, ktoré majú na okrajoch ostne. Typické sú jeho krásne ružové až červenkasté či čevenofialové kvety, ktoré sa objavujú v letných mesiacoch. Na liečebné účely sa zberajú listy aj kvety rastliny a taktiež semená krátko pred dozretím.

Pozri aj: Vitamín A potrebujú naše oči aj kosti. Ako ho telu najlepšie doplniť?

účinky pestrecovej múky

Zdroj: Shutterstock®

Aké má múka z pestreca mariánskeho účinky?

Pestrec mariánsky predstavuje veľmi cenenú liečivú rastlinu. Má množstvo pozitívnych účinkov na ľudské zdravie, pričom za mnohé z nich je zodpovedná účinná látka zvaná silymarín, ktorú táto rastlina prirodzene obsahuje. Silymarín má výrazné antioxidačné a detoxikačné účinky. Blahodarne pôsobí najmä na pečeň človeka, pričom ju ochraňuje a podporuje jej regeneráciu. Pestrec je známy predovšetkým priaznivým vplyvom práve na našu pečeň. Svoje zdravie tak môžeme podporiť i pestrecovou múkou, na prípravu ktorej sa využívajú semená rastliny.

Múka z pestreca mariánkeho je prirodzene bezlepková. Je tak vhodná i pre cieliatikov či jedincov na bezlepkovej strave. Vďaka svojmu zloženiu, v ktorom dominuje i komplex flavonoidov, podporuje správnu funkciu imunitného systému. Napomáha odstraňovať škodlivé látky z tela a rovnako vplýva na zdravie pečene, žlčníka a celkovo tráviaceho traktu. Jej použitie je vhodné pri rozličných detoxikačných kúrach, napríklad aj po dlhodobom užívaní liekov, ktoré môžu mať negatívne vedľajšie účinky nielen na pečeň.

použitie pestrecovej múky

Zdroj: Shutterstock®

Ako múku používať?

Múku z pestreca mariánskeho je možné zohnať najmä na internete či v špecializovaných predajniach so zdravými potravinami. Cena sa pohybuje okolo 2 eur za 400 gramové balenie. Táto múka sa však spravidla nepoužíva tak, ako bežné druhy múk. Používať je ju možné v studenej kuchyni aj pri tepelnej úprave potravín. Využíva sa však len v malom množstve, a to skôr ako doplnok stravy, ktorý podporí zdravie. Pri pečení je ju napríklad potrebné kombinovať s inými múkami.

V koláčoch či chlebových zmesiach je ideálne približne 5 percent inej múky nahradiť práve tou pestrecovou. Okrem toho je ju možné využiť aj na zahustenie polievok a omáčok. Denná odporúčaná dávka tejto múky je približne 1 polievková lyžica, čo platí najmä v prípade jej použitia v studenej kuchyni. Vhodné je ju pridať do jogurtu, ovsenej kaše, pudingu, raňajkových cereálií, nátierok, proteínových nápojov a podobne. Pestrecová múka dodá do organizmu určitú dávku bielkovín i zdravých tukov a podporí nielen zdravie tráviaceho traktu.

Odporúčame: Amarantový olej: Všestranný pomocník, ktorého potrebuješ. Prečo?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 30.10.19 06:20

ĽŠ
karma
100.00

Výborná múka, treba ju však naozaj používať iba v malom množstve.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 30.10.19 21:06

JK
karma
100.00

Ešte som o múkej nepočula pestevec poznám varievam si čaj

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 31.10.19 10:03

karma
110.00

super, že sa vytvárajú náhrady bežných múk, hlavne pre tých, čo majú problém s lepkom. No toto by ma nenapadlo, ale ak sa rozomelú semená každej rastliny, ktorá sa dá využiť, máme z toho múku. :O)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní