Múky sa už dávno nevyrábajú len z rozličných obilnín, ale aj mnohých ďalších surovín, a to napríklad semien, ba dokonca strukovín. Čoraz obľúbenejšou je cícerová múka. Z typicky jesenných plodov sa pripravuje tiež gaštanová múka. Pomerne netradičná je napríklad sezamová múka. A dnes vám taktiež jednu predstavíme. Ide konkrétne o múku, ktorá sa pripravuje zo známej bylinky, ktorá má výrazné liečivé účinky. Je ňou pestrec mariánsky, ktorý je súčasťou tradičnej ľudovej medicíny už od nepamäti. Aké účinky a použitie má múka z pestreca mariánskeho, to sa dozviete v nasledujúcom článku.
Poznáte pestrec mariánsky?
Pestrec mariánky, latinsky Silybum marianum, bežne tiež nazývaný aj strieborný bodliak či ostropestrec, je liečivá rastlina z čeľade astrovité, ktorá dorastá do výšky až okolo 150 centimetrov. Za jej domovinu je považovaná oblasť Stredomoria, no vyskytovala sa tiež na juhozápade Ázie. U nás sa voľne v prírode vyskytuje skôr zriedka a na liečebné účely sa priamo pestuje. Obľubuje teplejšie a slnečné stanovištia, skôr suchšie s kamenistou pôdou. Pestrec je charakteristický tmavozelenými lesklými listami, ktoré majú na okrajoch ostne. Typické sú jeho krásne ružové až červenkasté či čevenofialové kvety, ktoré sa objavujú v letných mesiacoch. Na liečebné účely sa zberajú listy aj kvety rastliny a taktiež semená krátko pred dozretím.
Pozri aj: Vitamín A potrebujú naše oči aj kosti. Ako ho telu najlepšie doplniť?
Aké má múka z pestreca mariánskeho účinky?
Pestrec mariánsky predstavuje veľmi cenenú liečivú rastlinu. Má množstvo pozitívnych účinkov na ľudské zdravie, pričom za mnohé z nich je zodpovedná účinná látka zvaná silymarín, ktorú táto rastlina prirodzene obsahuje. Silymarín má výrazné antioxidačné a detoxikačné účinky. Blahodarne pôsobí najmä na pečeň človeka, pričom ju ochraňuje a podporuje jej regeneráciu. Pestrec je známy predovšetkým priaznivým vplyvom práve na našu pečeň. Svoje zdravie tak môžeme podporiť i pestrecovou múkou, na prípravu ktorej sa využívajú semená rastliny.
Múka z pestreca mariánkeho je prirodzene bezlepková. Je tak vhodná i pre cieliatikov či jedincov na bezlepkovej strave. Vďaka svojmu zloženiu, v ktorom dominuje i komplex flavonoidov, podporuje správnu funkciu imunitného systému. Napomáha odstraňovať škodlivé látky z tela a rovnako vplýva na zdravie pečene, žlčníka a celkovo tráviaceho traktu. Jej použitie je vhodné pri rozličných detoxikačných kúrach, napríklad aj po dlhodobom užívaní liekov, ktoré môžu mať negatívne vedľajšie účinky nielen na pečeň.
Bude ťa zaujímať
Ako múku používať?
Múku z pestreca mariánskeho je možné zohnať najmä na internete či v špecializovaných predajniach so zdravými potravinami. Cena sa pohybuje okolo 2 eur za 400 gramové balenie. Táto múka sa však spravidla nepoužíva tak, ako bežné druhy múk. Používať je ju možné v studenej kuchyni aj pri tepelnej úprave potravín. Využíva sa však len v malom množstve, a to skôr ako doplnok stravy, ktorý podporí zdravie. Pri pečení je ju napríklad potrebné kombinovať s inými múkami.
V koláčoch či chlebových zmesiach je ideálne približne 5 percent inej múky nahradiť práve tou pestrecovou. Okrem toho je ju možné využiť aj na zahustenie polievok a omáčok. Denná odporúčaná dávka tejto múky je približne 1 polievková lyžica, čo platí najmä v prípade jej použitia v studenej kuchyni. Vhodné je ju pridať do jogurtu, ovsenej kaše, pudingu, raňajkových cereálií, nátierok, proteínových nápojov a podobne. Pestrecová múka dodá do organizmu určitú dávku bielkovín i zdravých tukov a podporí nielen zdravie tráviaceho traktu.
Odporúčame: Amarantový olej: Všestranný pomocník, ktorého potrebuješ. Prečo?