Jedli ste už mungo fazuľu?

Jedli ste už mungo fazuľu?
  • 18.02.2015
  • Lucia Hausknechtová

V našich končinách sú mungo fazuľky takmer neznáma zelenina, ktorú nájdeme v obchodoch veľmi sporadicky. Dajú sa z nej však pripraviť vynikajúce šaláty alebo polievky a taktiež ich môžete pridať do cestovinových šalátov či k mäsu. Ich veľkým plusom je, že rovnako ako iná zelenina, obsahujú mnoho zdraviu prospešných látok a ich konzumáciou si príjemne spestríte svoj jedálniček.

Čo ste o mungo fazuli nevedeli

Mungo fazuľa pochádza z Indie, kde je najčastejšie pripravovaná tak, že sa opeká na tuku. Jej charakteristická farba je olivovo zelená a rovnako ako u iných strukovín sa obsah cenných látok nakličovaním omnoho zvyšuje. Obsahuje vysoké množstvo vitamínov a proteínov. Je vynikajúcim zdrojom vápnika, horčíka, železa a tiež vlákniny.

Odporúčame prečítať: Doprajte si kvalitné mäso, vieme ktoré to je

Mungo fazuľa

Zdroj: Shutterstock®

Klíčenie fazuliek

Tieto zelené fazuľky s chuťou pripomínajúcou hrášok sa jedia vo forme klíčkov. Vtedy obsahujú najviac vitamínov. Tých, ktorí si chcú udržať štíhlu líniu poteší aj fakt, že tieto fazuľky obsahujú veľmi málo kalórií, takže si ich pokojne môžete dopriať častejšie.

Najčastejšie mungo fazuľky zoženiete v obchodoch so zdravou výživou. Ak kúpite nenaklíčené fazuľky, doma ich dobre prepláchnite studenou vodou a zalejte ňou. Takto ich nechajte stáť celú noc a potom vodu vylejte. Vlhké fazuľky poukladajte do misky a raz denne opatrne prepláchnite vodou. O pár dní vám mungo fazuľky vyklíčia. 

Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

Mungo fazuľa

Zdroj: Shutterstock®

Pozitívne účinky na zdravie

Mungo fazuľky vám zlepšia imunitu, podporujú trávenie a rovnako aj chudnutie. Sú označované za prevenciu proti rakovine a sú vhodné pre tehotné ženy. Keďže sa jedná o druh strukoviny, môžu ich konzumovať aj diabetici či celiatici.

S množstvom to netreba preháňať, ideálna je hrsť mungo fazuliek do jednej porcie jedla. Naklíčené fazuľky sa jedia najčastejšie surové, pretože varením strácajú svoje výživové hodnoty. Môžete nimi spestriť zeleninové šaláty alebo posypať nimi chlieb so syrom. 

Odporúčame prečítať: Nie všetky "éčka" sú škodlivé

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Jana Komadová 18.02.15 18:04

JK
karma
100.00

Zaujimevé je podobná našej klasickej a zelená ako hrášok a samé pozitívne účinky

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 18.02.15 20:10

MZ
karma
92.00

ešte som ju nejedla ale určite ju ochutnám pretože som zvedavá ako chutí a tiež nie sú na zahodenie jej pozitívne účinky na zdravie

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 18.02.15 20:55

MM
karma
107.00

Jedla , a je dobrá ;)

  • 0
Odpovedať

Mária Sedláková 21.02.15 17:20

MS
karma
73.00

určite sa po nich v obchodoch obzriem pretože mi aspoň ozvláštnia chuť zeleninových šalátov na ktoré sa s príchodom jari už veľmi teším

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Remencová 27.02.15 09:45

AR
karma
103.00

Kde sa dajú kúpiť?? Rada by som ich vyskúšala.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 18.05.16 19:59

AK
karma
100.00

raz som ju skúšala

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 15.12.16 21:17

AK
karma
100.00

je skvelá

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 02.01.17 14:45

AK
karma
100.00

mungo je veľmi zdravá

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 24.05.20 12:54

KS
karma
133.00

Áno jedla, naklíčená je super :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní