O kefíre sa traduje, že jeho história siaha neuveriteľných 5000 rokov dozadu. Už v tých dobách ho konzumovali kmene žijúce v oblasti Kaukazu, ktoré z tohto nápoja dávali cudzincom len ochutnať.
Liečivé účinky kefíru sa dlhé roky uchovávali v tajnosti. Dôvod používania kefírových zŕn (tibetských húb) spočíval v tom, že vďaka nim prežilo mlieko v kožených vakoch, aj keď nebolo skladované v chlade. Pravdepodobne má tento elixír zdravia na svedomí dlhovekosť kaukazských ľudí.
V dnešnej dobe vďaka viacerým výskumom vieme, čo kefír je a ako si ho vyrobiť. Vyrábajú ho kefírové zrná fermentáciou mlieka. Tibetské huby sa živia mliečnym sacharidom – laktózou. Z tohto dôvodu je kefír častokrát vhodný aj pre ľudí alergických na laktózu. V niektorých prípadoch môže dokonca pomôcť s trávením mliečneho cukru. Keďže každý človek je výnimočný, je potrebné to na sebe v malých dávkach najprv otestovať.
Odporúčame: Vedela si, že existuje čierny cesnak? Zisti, prečo si ho dopriať každý deň!
Sídlo imunity
V tráviacom trakte človeka sa nachádza približne 80% všetkej imunity, ktorú tvoria bilióny baktérií. To je už slušné číslo. Len pre zaujímavosť, je to viac, ako je celkový počet buniek v našom tele. Tieto ”pracovníčky zdravia”, žiaľ, dostávajú riadne na frak pri užívaní antibiotík, ktoré útočia a ničia baktérie hlava-nehlava, a je im jedno, či sú zdraviu škodlivé alebo prospešné. Preto vám, len tak mimochodom, odporúčam spraviť si test na pôvod choroby predtým, ako vám ich váš lekár veselo predpíše. Ide o to, že väčšinu chorôb dýchacích ciest majú na svedomí vírusy, na ktoré antibiotiká nemajú žiaden dosah. A týmto spôsobom si namiesto pomáhania poškodzujete. Sláva našim lekárom. Česť výnimkám, samozrejme.
Každopádne, to je dôvod prečo sa s antibiotikami berú aj probiotiká. V probiotikách sa totiž nachádzajú dobré baktérie, ktoré nás pomáhajú udržať zdravých a takto aspoň eliminujeme účinky antibiotík. Prečo si ich ale kupovať, keď si vlastné probiotikum môžeme vyrobiť sami doma? Áno, presne tak. Skysnuté mlieko s názvom kefír obsahuje množstvo rôznych zdraviu prospešných druhov baktérií a kvasiniek.
Bude ťa zaujímať
Prečo pravidelne konzumovať kefír?
Účinky mliečneho kefíru boli testované vo vedeckých štúdiách, ktoré dokázali nasledovné:
- zlepšuje obranu proti vírusovým ochoreniam
- značne podporuje imunitný systém
- zlepšuje trávenie a zabraňuje zápche
- priamym nanesením na pokožku dokáže liečiť niektoré kožné problémy ako vyrážky a ekzémy
Pozri aj: Často sa budíš? Tu sú dôvody, pre ktoré nás trápia poruchy spánku!
Bude ťa zaujímať
Správna dávka práve pre vás
Niektorí odborníci odporúčajú užívať kefír denno-denne v neobmedzených množstvách. Iní zas 3 až 5-krát do týždňa v množstve 1 až 2 dl. Ja vám odporúčam vyskúšať rôzne množstvá a nájsť ten správny pomer a pravidelnosť konzumácie. Určite začnite s menšími dávkami (niekoľko lyžičiek), pretože kefír môže naštartovať detox organizmu a vyplavené jedy sa môžu, ale nemusia prejaviť, napríklad vo forme vyrážky. Keď budete v jeho konzumácii pokračovať, časom sa tráviaci trakt vyčistí a vy si budete užívať už len spomenuté výhody.
Ešte určite stojí za zmienku, že sa ku kefíru odporúčajú brať aj prebiotiká. K prebiotikám patria jablčná vláknina alebo ovsené otruby, ktoré slúžia ako potrava pre dobré baktérie.
Tak čo? Aký je teraz váš názor na kefír? Už to asi nie je len kyslé mlieko. A aby to nebolo len o teórii, v pokračovaní tohto článku sa pozrieme, kde zohnať kefír a ako si tento zázrak vyrobiť doma.
Pozri aj: Sú éčka v potravinách škodlivé či nie? Čítaj a dozvieš sa!