Kostrč: Neuveríš, čo všetko môže mať na svedomí!

Kostrč: Neuveríš, čo všetko môže mať na svedomí!

Okrem toho, že je to slovo, ktoré sa zaobíde len s jedinou samohláskou, je to aj časť tela - maličká, nenápadná, no o to hlasnejšie sa dokáže ozvať, keď nie je v poriadku. Narazená, posunutá, poškodená,... Kostrč má obrovský vplyv na veľké množstvo iných orgánov a stojí aj za ťažkosťami, s ktorými by ste ju naoko skutočne nespájali. Pozrite sa, čo všetko má kostrč na svedomí!

Čo je kostrč a kde sa nachádza?

Ako dobre viete, kostrč je úplný koniec chrbtice a jej súčasťou je päť, dokopy zrastených stavcov. Ide prakticky o malú kosť trojuholníkového tvaru. Napadlo by vám pri neplodnosti, a to tak ženskej, ako aj mužskej, hľadať vinníka v kostrči? Tá však má za ušami, aj pokiaľ ide o silné menštruačné bolesti, časté bolesti hlavy (vychádzajúce predovšetkým zo zátylku) a dokonca aj v prípade celkovej psychickej nepohody.

Kostrč tiež ovplyvňuje funkciu močového ústrojenstva. Nuž, tak ako výborne nám vie kostrč v tele slúžiť, tak nám v ňom vie narobiť aj slušný neporiadok.

Odporúčame: Druhá doba pôrodná: Čo ťa okrem pôrodu bábätká čaká?

kde sa nachádza kostrč

Zdroj: Shutterstock®

Kto z vás už padol na kostrč?

Keď kostrč nie je na svojom mieste, vie človeka poriadne potrápiť. Veď už len samotný pád na túto kosť neuveriteľne bolí – ak ste ho zažili, dobre viete, o čom hovoríme. Môžu za to nervy, cievy a orgány, ktoré sú v panve doslova natlačené na sebe. A keďže my ženy v mnohých ohľadoch ťaháme za kratší koniec, príroda nám na oplátku dopriala aspoň dlhšiu kostrč, než majú muži.

A nie, o tom, že by to mala byť nejaká naša výhoda, len vtipkujeme. Čím dlhšia kostrč, tým väčšia náchylnosť na častejšie bolesti. Je to tým, že má veľmi citlivý koniec, nachádzajúci sa blízko konečníka.

problémy s kostrčou

Zdroj: Shutterstock®

Kostrč výrazne trpí pri pôrode, kedy je pod vplyvom silného tlaku doslova zatláčaná dozadu. Potrápiť dokáže aj profesionálnych cyklistov či ľudí so sedavým zamestnaním. Počuli ste však pojem syndróm kostrče a panvového dna? Že nie? Ide o akýsi posun v našom tele, ktorý síce nie je viditeľný a len ťažko sa naň prichádza (často aj lekárom), no vie byť veľmi nebezpečný. Býva sprevádzaný silnými a intenzívnymi bolesťami panvy a kostrče a práve tá sa vtedy ťahá do jednej strany, čím spôsobuje vystreľovanie bolesti tak hore (k chrbtu), ako aj dole (do končatín).

Pozri aj: Svaly panvového dna: Prečo a ako ich treba posilňovať?

svaly panvového dna

Zdroj: Shutterstock®

Nezabúdajte na panvu!

Keďže panva je ťažiskom ľudského tela, akákoľvek jej porucha vedie k závažným ťažkostiam, dokonca spojeným aj s dýchaním. Preto rozhodne nezanedbávajte starostlivosť o svaly panvového dna a posilňujte ich rovnako dôsledne, a možno aj viac, ako iné svaly vášho tela. Kostrč sa dokáže mimoriadne hlasno ozvať vtedy, keď je narazená alebo aj pri problémoch s kolenami a s krčnou chrbticou.

Viete, ako predísť problémom s kostrčou? Odborníci odporúčajú, ako v mnohých iných prípadoch, dostatok pohybu. Kostrči zároveň prospieva mäkká podložka pri sedení.

bolesť okolo kostrče

Zdroj: Shutterstock®

Posunutá kostrč – a čo teraz?

A na záver, ako inak, sme si nechali tú pomyselnú čerešničku na torte – naprávanie kostrče. Ak s ním máte vlastnú skúsenosť, zrejme vás momentálne zalial pot, no ak ste z tých šťastnejších, ktorí tento zákrok nemuseli nikdy absolvovať, aspoň vám priblížime, o čo konkrétne ide. Naprávanie kostrče ide, s „nadsázkou“ povedané, jedným ťahom.

A hoci používať slovo naprávanie v súvislosti s kostrčou nie je úplne adekvátne, nakoľko kostrč nie je kĺb, povieme vám to napriamo – vo väčšine prípadov dochádza k posunutiu kostrče na pôvodné miesto cez análny otvor. Nech vás to však neodradí od návštevy odborníka, v prípade, že skutočne pociťujete problémy s kostrčou. Prvotné je totiž stanovenie diagnózy.

V tejto súvislosti treba spomenúť aj takzvanú Dornovu metódu, ktorá sa usiluje o navrátenie kostrče na svoje pôvodné miesto oveľa šetrnejším spôsobom – tlakom na svaly okolo kostrče. Úspešné bývajú, v tomto ohľade, aj špeciálne cviky, zostavené Ludmilou Mojžíšovou. Nech už si zvolíte ktorúkoľvek cestu, netrápte svoje telo, naopak, hľadajte spôsoby, ako mu pomôcť!

Neprehliadni: Toto ťa dostane: Vieš, prečo spať v ponožkách každú noc?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní