Marhule sú typické letné ovocie, ktoré práve v týchto dňoch dozrieva v našich záhradách. Aj vďaka vysokému množstvu vitamínov a minerálov patria medzi najzdravšie letné ovocie, ktoré si počas horúcich dní môžeme dopriať. Pripraviť si z nich môžete nielen sladké džemy, zaváraniny alebo koláče. Čerstvé marhule sú skvelou ingredienciou do domácich pleťových masiek, po ktorých budete mať sviežu a jemnú pleť.
Ako pomáhajú pokožke?
Marhule sú veľmi chutné a zároveň aj zdravé ovocie. Obsahujú vitamíny A, B, C, minerálne látky ako sú vápnik, draslík či železo a ukrývajú aj nemalé množstvo kyseliny pantoténovej a listovej. Ich konzumáciou posilňujeme imunitu, znižujeme hladinu krvného cholesterolu a bojujeme proti zápche.
Toto letné ovocie pomáha spomaľovať starnutie pleti, čím sa stávajú skvelou ingredienciou do rôznych pleťových masiek a krémov. Marhule tiež posilňujú vlasy a vďaka vysokému obsahu betakaroténu chránia pokožku pred slnečnými lúčmi.
Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš
Pleťové masky z marhúľ
Marhuľová maska so zjemňujúcimi účinkami
Budeme potrebovať dve marhule, dve polievkové lyžice hladkého tvarohu a šťavu z polovice citróna. Všetko spolu rozmixujeme na kašu, natrieme na pleť a necháme pôsobiť 20 – 25 minút. Maska pleť zjemní a vyživí.
Maska s olivovým olejom
Budeme potrebovať tri marhule a 3 polievkové lyžice olivového oleja. Marhule vykôstkujeme a spolu s olivovým olejom vložíme do mixéra. Po minúte mixovania vznikne jemný krém, ktorý na 25 minút nanesieme na pleť.
Marhuľová maska s ovsenými vločkami
Budeme potrebovať dve marhule, jednu polievkovú lyžicu ovsených vločiek a jednu polievkovú lyžicu tvarohu. Marhule umyjeme, vykôstkujeme a rozmixujeme. Potom pridáme rozdrvené ovsené vločky a tvaroh. Po zmiešaní nanesieme na pleť a necháme pôsobiť 20 minút.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Recept na domáci marhuľový koláč
Ingrediencie:
- 5 vajec
- 150 g práškového cukru
- 150 g masla
- štipka soli
- 250 g polohrubej múky
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 500 g čerstvých marhúľ
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 50 g práškového cukru
Príprava:
Vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Po lyžiciach pridáme roztopené maslo a dobre rozmixujeme. V druhej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Túto zmes vysypeme do vajíčkovej peny a jemne premiešame. Cesto nalejeme na plech, posypeme ho hrudkovitým tvarohom s cukrom a navrch poukladáme nakrájané marhule. Dáme piecť na 30 - 35 minút.
Odporúčame prečítať: Takto si pripravíte pravé mexické guacamole