Máš chuť na kriedu či hlinu? Pozor na nebezpečný syndróm Pica!

Máš chuť na kriedu či hlinu? Pozor na nebezpečný syndróm Pica!

Zvláštne chúťky sa väčšinou pripisujú tehotným ženám. Ale čo ak postihne chuť na kriedu, hlinu, farbu či iné čudné veci aj vás alebo vaše dieťa? Áno, môže sa to stať. Ide o poruchu, nazývanú syndróm Pica a nie je taká zriedkavá, ako by ste si možno mysleli. Dôležité je identifikovať ju včas, kým si ublížite.

Postihnúť môže každého

Syndróm Pica je porucha príjmu potravy, ktorá sa prejavuje chuťami na obzvlášť čudné veci, napríklad spomínanú kriedu či celkom obyčajnú hlinu. Tieto veci sa vyznačujú tým, že nemajú žiadnu nutričnú hodnotu a teda sú nejedlé. Najčastejšie sa prejaví u žien v očakávaní alebo u detí. V týchto dvoch prípadoch býva jej trvanie skôr krátke, dočasné a časom sa syndróm akosi vyparí.

Ak však postihne zdravého dospelého človeka, môže niečo signalizovať, väčšinou nedostatok potrebných živín v organizme. V samej podstate nie je syndróm život ohrozujúci. Problém môže nastať vtedy, ak svoje chúťky na kamene, zem či farbu na maľovku premeníte na realitu a zjete materiálov priveľa. Môžete sa otráviť alebo dokonca udusiť.

Inšpiruj sa: Zabráň zbytočnému faux pas! Naučíme ťa, ako správne držať príbor

chuť na farbu

Zdroj: Shutterstock®

Keď sa nejedlé stáva delikatesou

Zvláštny syndróm si vyžaduje aj zvláštne prejavy, o tom niet najmenších pochýb. Syndróm Pica teda znamená chute na nejedlé materiály, veci a látky, ktoré sa stávajú pre dotyčného človeka delikatesou, niečím, čo skrátka musí ochutnať a následne zjesť. Na čo vám v prípade, že syndrómom trpíte, môže prísť nesmierna chuť?

Najčastejšie na ľad (čo je ten lepší prípad a jedlá výnimka), piesok, hlinu, zeminu, kamene, gombíky, vlasy, ohorok z cigarety, mydlo, kriedu, farbu na maľovanie či dokonca lepidlo a v najnechutnejšom prípade na výkaly. Chute sa však môžu prejaviť aj veľmi individuálne a ako gastronomické nebo vám môžu pripadať aj iné nejedlé predmety.

čo spôsobuje anémia

Zdroj: Shutterstock®

Pôvod ochorenia a liečba

Ako syndróm Pica vlastne vzniká? V skutočnosti sa vlastne presne nevie. Niektorí ju pripisujú nedostatku živín v tele, napríklad železa či zinku, čo môže vyvolať anémiu a u tehotných žien aj túto stravovaciu poruchu. Môžu vám však chýbať aj iné živiny, čím sa vám telo niečo snaží naznačiť. V každom prípade, opakované zvláštne chute treba riešiť s lekárom. Ten vám síce nespraví žiadny Pica test, no dokáže chorobu identifikovať na základe vašej histórie a ďalších sprievodných znakov.

Pica sa veľmi často vyskytuje aj u pacientov s poruchami intelektu, poruchami učenia alebo so schizofréniou. Aj poruchy stravovania sa, ako je prehnané diétovanie či anorexia, môžu vyústiť do tohto syndrómu. Pacienti väčšinou pojedajú nejedlé predmety v domnienke, že nepriberú a zasýtia ich.

Pozri aj: Vieš, čo spôsobuje únavu? Zbav sa týchto vecí a energiu získaš späť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 05.11.18 06:22

ĽŠ
karma
100.00

Názov syndrómu je mi neznámy, no u detí som sa s ním už stretla.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 05.11.18 18:51

MM
karma
100.00

ešte som sa nestretla s týmto syndrómom, len som o ňom čítala, či počula

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní