Modrý čaj: Vieš o tom, že elixír mladosti naozaj existuje?

Modrý čaj: Vieš o tom, že elixír mladosti naozaj existuje?

Kto z nás by nechcel začať deň s chutnými výdatnými raňajkami a elixírom mladosti namiesto kávy? Nie, nezbláznili sme sa, ani nemáme v pláne zbytočne fantazírovať. Naopak, elixír mladosti skutočne existuje a dokázali to aj vedci. Modrý čaj je to, čomu môžeme vďačiť za značné spomalenie starnutia a nielen za to. Počuli ste už o ňom? Že nie? Tak potom si nájdite pár minút a čítajte ďalej!

Čierny, zelený, biely a... modrý

Po čiernom, zelenom a bielom čaji prichádza aj na slovenský trh čaj, ktorý by ste rozhodne mali poznať, ideálne ochutnať. Modrý čaj (lat. Clitoria Ternatea) je známy tiež ako motýlí hrachový kvet alebo klitória modrá. A keď hovoríme modrý, tak naozaj modrý – tej najkrajšej a najsýtejšej až kobaltovo-modrej farby. Ak sa vám teda nebridí pocit, akoby ste pili atrament, určite modrý čaj vyskúšajte, jeho schopnosti hovoria za všetko. Nie nadarmo je modrý čaj už odpradávna neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej medicíny.

Bude sa ti páčiť: Prečo potrebujeme antioxidanty? Nachádzajú sa v týchto potravinách!

klitória modrá

Zdroj: Shutterstock®

Pre zaujímavosť, ak ste sa aj vy pozastavili pri latinskom názve rastliny, tu je malé vysvetlenie: Kvety klitórie totiž skutočne tvarom pripomínajú ženské pohlavné orgány. A kde sa vlastne vzal? Klitória ternatea je tropický kvet, pochádzajúci z južnej Ázie. Pestuje sa prevažne ako okrasná rastlina, dorastajúca až do neuveriteľnej šesťmetrovej výšky. Na čaj sa kvety tejto rastliny sušia a zalievajú vriacou vodou, ktorá im dodá odtieň tej najkrajšej modrej, akú si viete predstaviť. V prípade, že si tento čaj budete chcieť ochutiť citrónom, razom zmení svoju farbu na fialovú.

spomalenie starnutia

Zdroj: Shutterstock®

Ako chutí a čo obsahuje?

Chuťou je modrý čaj podobný tomu zelenému, je teda skôr nevýrazný až zemitý, než svieži. Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov a flavonoidov. Modrý čaj sa vám zapáči už na prvý pohľad, z jeho kvetu nádhernej farby ide totiž absolútna krása, pokoj a pozitívno. A čo už potom jeho účinky? Vďaka svojmu jedinečnému a vzácnemu zloženiu spomaľuje starnutie, detoxikuje organizmus, je doslova balzamom pre nervovú sústavu, zlepšuje náladu, dodáva energiu, odstraňuje stres, lieči astmu, zápchu, ale aj depresiu, posilňuje pamäť a povzbudzuje mozog.

Neprehliadni: Čaj z fazuľových strukov: Pre toto by si ho mala rozhodne vyskúšať!

najzdravšie čaje

Zdroj: Shutterstock®

Prečo elixír mladosti?

Modrý čaj zároveň výrazne prospieva pokožke tým, že ju čistí, dokonca má schopnosť vyhladzovať vrásky, dodáva pleti pružnosť a čo je zaujímavé predovšetkým pre nás ženy, spomaľuje tvorbu šedín a zastavuje vypadávanie vlasov. Už chápete, prečo hovoríme doslova o elixíre mladosti? :-) Najmä v ázijských krajinách je popíjanie modrého čaju doslova rituálom večer pred spaním, nakoľko človeka dokonalo upokojí a odoženie akýkoľvek stres. Modrý čaj nateraz v bežných obchodných reťazcoch, žiaľ, nekúpite, ale na internete či v bio obchodoch ho zoženiete bez problémov.

Odporúčame: Podceňované melónové jadierka: Žiadny odpad, naopak, liečivý zázrak!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Ľubica Šťastná 15.08.18 06:44

ĽŠ
karma
100.00

S modrým čajom som sa ešte nestretla; veľmi rada ochutnám, zaujal.

  • 5
Odpovedať

Mária Maxianová 15.08.18 08:31

MM
karma
100.00

prvýkrát čítam o modrom čaji, ak je taký chutný a zdravý ako jeho farba, tak prečo neochutnať

  • 3
Odpovedať

Ľudka Uličná 15.08.18 17:03

ĽU
karma
100.00

vyzera zaujímavo

  • 1
Odpovedať

Mária Liščinská 15.08.18 18:16

karma
132.00

VAU! Už len.. kde ho zohnať;) a budeme mladé a krásne.

  • 2
Odpovedať

Alzbeta Hartinikova 16.08.18 13:00

AH
karma
90.00

Da sa niekde zohnat da.

  • 0
Odpovedať

Alzbeta Hartinikova 16.08.18 13:13

AH
karma
90.00

napise sa clanok o modrom caji,ale zaujima ma ci ho dostat kupit v eshope a tak.Clanok potom onicom .....................................................

  • 0
Odpovedať

Ivana Riljaková 16.08.18 14:45

karma
100.00

Pani Alžbeta, mrzí nás, že je pre Vás tento článok "o ničom". Nemá však propagačnú funkciu, preto nie je možné uvádzať v ňom presné miesta, kde si ho môžete zakúpiť. Tento článok má slúžiť výlučne ako informačný. Veríme, že napriek tomu sa Vám bez problémov podarí nájsť miesto (pretože ich vôbec nie je málo), kde sa dá modrý čaj zohnať.

  • 0
Odpovedať

Alzbeta Hartinikova 16.08.18 13:21

AH
karma
90.00

dostat ho v eshope

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 16.08.18 16:45

JK
karma
100.00

Určite vyskúšam ešte som o ňom nepočula až teraz

  • 1
Odpovedať

Daniela Balakova 09.12.18 09:21

DB
karma
96.00

Tak to je pre mňa príjemná novinka,ešte som o modrom čaji nepočula.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní