Môžeme bez obáv konzumovať surové vajcia? Poznáme odpoveď!

Môžeme bez obáv konzumovať surové vajcia? Poznáme odpoveď!

Od majonézy až po rôzne dresingy, surové vajcia sa zvyknú v kuchyni pravidelne používať. Mnohí ľudia ich však v tomto surovom stave pravidelne pijú kvôli vyššiemu množstvu bielkovín a údajnému pozitívnemu účinku na naše zdravie.

Naše maminky a staré mamy nás ale vždy učili, že sa surové vajcia konzumovať nemôžu. Kde je teda pravda?

Budete prekvapení, koľko živín je zabalených do tak malej škrupiny. Jedno surové vajce obsahuje tri gramy bielkovín, vitamíny A, B2, B5, B12 a E.

Nájdeme v ňom aj cholín, čo je minerál, ktorý je nevyhnutný pre funkciu mozgu. Rovnako z neho získame luteín a zeaxantín, t.j. antioxidanty, ktoré udržujú zdravie očí. Tepelná úprava vajec mierne znižuje množstvo týchto živín a zdravých látok, no výživový rozdiel medzi surovým vajíčkom a vareným je tak malý, že ho môžeme považovať za bezvýznamný.

Odporúčame: Chceš byť krásna a zdravá ako celebrity? Vegánska strava pomáha 

konzumácia surových vajec

Zdroj: Shutterstock®

Nesie to so sebou zdravotné riziká?

Surové vajcia obsahujú veľké množstvo bielkovín a tiež veľa živín, ktoré môžu podporiť funkciu mozgu, imunitného systému a nervového systému. Avšak prakticky žiadna z týchto živín sa nestratí pri ich varení. Takže pokiaľ ide o výživovú hodnotu, surové a varené vajcia sú do značnej miery rovnaké.

Varené vajíčka však majú výhodu pri trávení týchto živín. Jedna štúdia ukázala, že naše telo v prípade surových vajec absorbuje len 50 percent vaječných bielkovín oproti deväťdesiatim percentám, ktoré absorbujeme pri konzumácii varených vajec.

Ďalším problémom je absorpcia biotínu. Jedna z vaječných bielkovín, avidín, sa môže v prípade nedostatočnej tepelnej úpravy viazať s biotínom (vitamín B), a tým pádom ho nevieme absorbovať. Jediný spôsob, ktorým zabezpečíme príjem biotínu z vaječného žĺtku, je jeho dôkladná tepelná úprava. Inak povedané, neuvarené vajcia sú nielen ťažšie stráviteľné, ale spôsobujú aj to, že neprijmete väčšinu z tohto vysokého obsahu bielkovín a vitamínov. V takom prípade nemá význam pridávať  surové vajcia do mlieka, prípadne ich vypiť len tak. Ak hľadáte spôsob na budovanie väčších svalov, oveľa väčší úžitok získate s kvalitnými doplnkovými prípravkami ako so surovými vajcami.

Pozri aj: Recept: Jablkový zakrytý koláč ako od maminky

varené vajcia

Zdroj: Shutterstock®

Vedeli ste, že malé kuriatka sa liahnu z toho istého miesta na škrupine, ktoré sa dotýka pozadia kury pri jeho znesení a následne keď na ňom sedí? Určite vám je jasné, že vďaka tomu je vajce vystavené všetkým škodlivým látkam a baktériám, vrátane známej salmonely. Tieto baktérie sa neprenášajú len na povrch vajíčka, ale dokážu preniknúť aj do vajíčka samotného. Kontaminácia môže byť tiež ovplyvnená faktormi, ako je vek a veľkosť kuriatok, tým, čo kurčatá prijímajú a čistotou prostredia, v ktorom sa nachádzajú.

Hlavným rizikom pri konzumácii surových alebo nevarených vajec stále ostáva nakazenie sa infekciou salmonely. To spôsobuje príznaky otravy jedlom, ako sú napríklad žalúdočné kŕče, hnačka, nevoľnosť, horúčka a bolesť hlavy. Tieto príznaky sa môžu objaviť počas prvých šesť až 48 hodín po konzumácii surových vajec a môžu trvať až sedem dní.

Nechceme vás strašiť, ale pokiaľ netušíte, z akého chovu a odkiaľ pochádzajú vajcia, ktoré sa chystáte konzumovať, zrejme nebude dobrý nápad konzumovať ich v absolútne surovom stave. Nezabúdajte, že aj v tomto prípade platí staré známe heslo: „Dôveruj, ale preveruj." 

Bude ťa zaujímať: Vzácny vitamín B12: Ako spoznáš, že ti chýba?

čerstvé vajcia

Zdroj: Shutterstock®

Takže konzumovať surové vajcia alebo nie?

V podstate je to na vás. Mali by ste si však uvedomiť, že surovými vajcami svojmu organizmu nedodáte dostatok bielkovín, resp. dodáte o 50 % menej bielkovín než uvarenými vajíčkami natvrdo alebo prostredníctvom omelety. Podobne to je aj v prípade vitamínu B7. Jeho vstrebateľnosť zo surového vajca je podstatne menšia, zväčšuje sa jeho tepelnou úpravou. 

Naposledy aktualizovaný článok: 17.8.2022

- Anketa

KONZUMUJETE VAJCIA AJ V SUROVOM STAVE?

Odpovedalo 11204 ľudí  

Nie, nemám na to odvahu, ani žalúdok.
4%
Áno, pravidelne konzumujem surové vajcia.
96%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Soňa Krátka 27.10.17 08:04

SK
karma
114.00

nekonzumujeme surové vajíčka, nanajvýš, keď robím zákusok a miešam žĺtky s cukrom, tak neodolám a obliznem...

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 27.10.17 08:48

SK
karma
86.00

tak ani lizat netreba... moja znama piekla babovku a tiez si len tak lizla vsjicka s cukrom... a veru skoncila v nemocnici so salmonelou.. a veru ta vie poriadne vystavit cloveka.... a ako ste spominali hlavne nejest take ktore nevieme ze odkial pochadzaju... ked robim zakusok tiramisu tak tiez by tam malo ist surove vajicko do kremu... ak mam nase domace tak ho pouzijem ak nemamtak ho vynecham

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 27.10.17 12:28

MM
karma
100.00

presne pred týždňom som tŕpla, robím tortu s čokoládovou penou, kde sú surové vajíčka, po dvoch dňoch som mala črevné problémy, našťastie z rodiny iba ja, takže to bolo z niečoho iného

  • 0
Odpovedať

Dana Hajzušová 27.10.17 12:52

DH
karma
-1.00

ako malá som si vyšlahala surové vajíčko aj s grankom a cukrom, nikdy mi nič nebolo, ale teraz by som to už nedala

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 27.10.17 13:03

karma
108.00

Nezjedla by som surové vajce nikdy.

  • 1
Odpovedať

Monika Červinková 27.10.17 14:37

karma
87.00

ked som bola malá, starí rodičia mi bežne dali vajcia takto konzumovať, spravili dierku z jednej druhej strany a šup do mňa.. ale boli to domáce vajcia, nič z obchodu... a mala som to strašne rada.. etraz s odstupom času neviem či by som opäť do toho šla :D

  • 2
Odpovedať

Tomáš Kamenár 27.10.17 15:57

TK
karma
105.00

dobre vedieť

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 27.10.17 16:09

MD
karma
132.00

Keď som bola malá, mama nám namiesto kupovaných sladkostí radšej robila pudingy,koláčiky alebo penu z vajíčka s cukrom a kakaom-tú sme zbožňovali.Samozrejme, mali sme čerstvé domáce vajíčka. Občas tú penu robím aj ja svojim deťom, ale pokiaľ mám len kupované vajíčka, tie nikdy nepoužívam v surovom stave...Manžel dostal salmonelózu v podnikovej jedálni zo šišiek s jahodovou penou- odvtedy si ich už neobjednal...pokiaľ si nevaríš sám-nikdy nevieš čo v tom je....

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 27.10.17 19:07

KK
karma
105.00

nikdy som nejedla surové vajíčka, ani domáce, asi by mi to ani nechutilo

  • 0
Odpovedať

Peter Maňák 28.10.17 21:42

PM
karma
107.00

Máme vajíčka domáce, doteraz mi nikdy nič zo surového nebolo, milujem vajíčko vyšľahané s cukrom :) Ale kupované by som si surové netrúfol jesť.

  • 4
Odpovedať

Daniela Bieliková 29.10.17 18:42

DB
karma
117.00

surové vajíčka zásadne nekonzumujem..

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 30.10.17 06:50

MR
karma
109.00

surové nejem a tepelne upravené na rôzne spôsoby milujem

  • 0
Odpovedať

Michaela Horváthová 21.11.17 15:09

MH
karma
89.00

Ako malá som jedávala vyšľahané vajíčko s cukrom. Ale teraz by som sa už neodvážila. Ani mojim deťom by som to nedala.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní