Načo je dobrá škorica? Jej liečebné účinky sú neobyčajné!

Načo je dobrá škorica? Jej liečebné účinky sú neobyčajné!

Dávno známe a na prvý pohľad obyčajné korenie – škorica. Snáď každý z nás si ihneď vybaví varené víno, babičkinu štrúdľu alebo Vianoce. Načo je dobrá škorica? Pozrite sa, aké zdravotné účinky v sebe ukrýva. 

Škorica je korenie, ktoré určite nájde doma každá gazdinka. Jej liečebné účinky sú ďaleko rozsiahlejšie. Ak si vezmete na pomoc med, ktorý zmiešate s lyžičkou škorice a horúcou vodou, vytvoríte si nápoj, ktorý vám pomôže pri ďalších problémoch.

Ponúkame niekoľko dobrých rád, ako so škoricou naložiť. Aké sú vlastnosti škorice, aké hlavné typy škorice poznáme a aké problémy môže naopak spôsobiť nadmerné užívanie škorice?

Liečivé účinky škorice:

  • pomáha zlepšovať trávenie,
  • známe sú antimikrobiálne účinky škorice,
  • má antioxidačné účinky,
  • má protizápalové účinky,
  • pomáha pri nevoľnosti,
  • je osožná proti nachladnutiu,
  • napomáha odstraňovať bolesti svalov a kĺbov,
  • znižuje prejavy reumatizmu,
  • škorica pomáha v boji proti infekcii,
  • pomáha v boji proti celulitíde,
  • znižuje zlý cholesterol (ten priaznivý ponecháva),
  • podporuje zdravé srdce (znižuje riziko srdcových ochorení),
  • používanie škorice podporuje apetít,
  • zmierňuje menštruačné ťažkosti,
  • škorica obsahuje rôzne antioxidanty, polyfenoly, flavonoidy, vitamíny, minerály, vlákninu.

Rozlišujeme dva hlavné druhy škorice:

  • cejlónska škorica (ceylónska škorica) – je to pravá škorica, je kvalitná a drahá,
  • škorica cassia – je bežne dostupne a najčastejšie predávaná pod označením škorica.

Pozri aj: Ako piť kávu, aby nám prospievala a neškodila?

účinky škorice

Zdroj: Shutterstock®

Prečo a ako je užívanie škorice pre nás prospešné?

1. Škorica a choroby srdca

Zmiešajte med a mletú škoricu, natrite na chlieb namiesto džemu alebo marmelády a jedzte pravidelne na raňajky. Znižuje to hladinu cholesterolu v krvi a cievach a chráni pacientov pred infarktom. Tí, ktorí už infarkt prekonali a doprajú si toto denne, budú sa držať míle ďaleko od ďalšieho infarktu.

2. Škorica a rakovina

Nedávne výskumy vykonávané v Japonsku a Austrálii dokázali, že aj pokročilá rakovina kostí, žalúdka a čriev môže byť s úspechom liečená. Pacienti trpiaci týmito druhmi rakoviny by mali užívať lyžicu medu a lyžicu škorice mesiac 3-krát denne.

3. Škorica a chronická únava

Cukor obsiahnutý v mede najviac pomáha pri regenerácii telesných síl. Seniori užívajúci med a škoricu v pomere 1:1 sú čulejší a ohybnejší. 1 lyžica medu a malá lyžička škorice zmiešaná s vodou a niekoľkokrát denne (hlavne okolo tretej hodiny popoludní, kedy začína klesať telesná vitalita) obnoví do týždňa vitalitu tela.

4. Škorica a prechladnutie

Tí, ktorí trpia na časté prechladnutie, by mali užívať 3-krát denne 1 lyžicu vlažného medu s 1/4 lyžičky škorice po dobu 3 dní. Tým sa vylieči nachladnutie, chronický kašeľ a prečistia sa priedušky.

Odporúčame: Vianočné slané koláčiky z lístkového cesta – až 23 inšpirácií, ktoré ťa nadchnú!

čo obsahuje škorica

Zdroj: Shutterstock®

5. Škorica a problémy so žalúdkom

Med so škoricou úspešne lieči bolesti žalúdka a chráni žalúdok od vzniku žalúdočných vredov.

6. Škorica a hrubé črevo a nadúvanie

Škorica v kombinácii s medom je bezpochyby výborným zdrojom vápnika, vlákniny a rôznych druhov minerálov. Z tých najdôležitejších je to hlavne mangán. Vápnik a vláknina pomáhajú z tela vylučovať nadmieru soli a škodlivín. Vďaka pravidelnej stolici tak pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny hrubého čreva. Je vhodná, ak vás bude trápiť plynatosť, zápcha alebo hnačka.

7. Škorica a posilnenie imunitného systému

Každodenné užívanie medu a škorice posilňuje imunitu, chráni telo pred vírusmi a baktériami a bráni útokom vírusových infekcií. Vedci zistili, že med obsahuje obrovské množstvo železa a vitamínov. Pravidelné užívanie medu posilňuje biele krvinky v ich boji s vírusmi a baktériami.

8. Škorica a zápach z úst

Ľudia v Južnej Afrike už oddávna kloktajú ráno 1 lyžicu medu a lyžicu škorice zmiešanú s horúcou vodou. Ich dych tak zostáva čerstvý po celý deň.

Odporúčame: Zdravotné účinky imela: Pozri, nemusí byť len na okrasu

benefity škorice

Zdroj: Shutterstock®

Škorica však pôsobí aj bez medu, a to napríklad ako:

  • Prírodný repelent – získate zmiešaním s rastlinným alebo olivovým olejom a aplikujete na zápästie, spánky, za uši alebo do podkolenných jamiek.
  • Životabudič – škorica je lepšia ako káva. Škorica (predovšetkým vo forme oleja) sa v aromaterapii užíva na podporu sústredenia, udržanie pozornosti a zrýchlenie reakcií. Hodí sa preto ako interiérová vôňa do pracovne alebo do auta.
  • Afrodiziakum – opäť ide o aromaterapeutické účinky. Škoricová sviečka alebo škoricový esenciálny olej v aromalampe pomáha odstrániť stres, uvoľniť myseľ a navodiť atmosféru tepla a intimity.
  • Proti akné i na vlasy – esenciálny olej zo škorice má antibakteriálne účinky, takže podporuje hojenie akné, pupienky a hojí drobné zápaly. Stačí si teda pripraviť masku zmiešaním pár kvapiek esenciálneho škoricového oleja s kokosovým olejom, naniesť na pár minút na pleť a potom umyť vlažnou vodou. V prírodnej kozmetike nájdete škoricu ako prísadu v produktoch pre zmiernenie akné a vo vlasových produktoch, ktoré sú určené na liečbu padania vlasov. Škorica má aj zosvetľujúce účinky na vlasy –  postačiť by mala kávová lyžička škorice, ktorú pridáte do kondicionéru na vlasy po každom umytí.
  • Na chudnutie aj ako liek – má silne antibakteriálne účinky, ktoré oceníte pri nachladnutí aj žalúdočných neurózach (stačí si okoreniť jedlo). Tiež reguluje hladinu inzulínu a zrýchľuje metabolizmus. Hodí sa teda tiež ako podporná ingrediencia pri chudnutí.
  • A kto by si mal jej konzumáciu radšej rozmyslieť? Aj keď je škorica tak vítaným prírodným pomocníkom pri zlepšovaní zdravotného stavu, neodporúča sa jej konzumácia tehotným ženám, ktoré by sa napokon mali vyvarovať viac-menej akémukoľvek ostrému koreniu.

Neprehliadni: Zuby múdrosti - dokážu potrápiť, ale aj pomôcť: Tušila si o tom?

účinky škorice

Zdroj: Shutterstock®

Vedľajšie účinky nadmernej konzumácie škorice

Konzumácia veľkého množstva škorice môže viesť k vzniku rakoviny pľúc, pečene a obličiek. Rovnako môže spôsobiť rany v ústach, a to vplyvom veľkého množstva konzumácie tejto koreniny. A v neposlednom rade môže viesť k nízkej hladine cukru v krvi. Preto pri jej užívaní nájdite správnu mieru.

Článok aktualizovaný 19.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

17 komentárov

Ľubica Šťastná 22.12.19 08:35

ĽŠ
karma
100.00

Škorica je naozaj skvelá a všestranná!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 22.12.19 08:46

KK
karma
105.00

milujem vôňu škorice a jablkovú štrúdľu so škoricou

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 22.12.19 10:38

MR
karma
114.00

dávam si škoricu do čaju

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 22.12.19 23:36

karma
109.00

Škoricu doma používam,či už je to jablková štrúdľa,posypem si cappuccino,posypem si krupicovú kašu,do ovsených vločiek,celú škoricu do vareného vína...ani som netušila,že je taká zdravá.A platí staré známe: "Všetko s mierou".

  • 0
Odpovedať

Edita Paráková 23.12.19 14:32

EP
karma
-1.00

Ďakujem za tipy

  • 0
Odpovedať

Renáta Gallerová 23.12.19 18:11

RG
karma
108.00

Milujem vôňu škorice, hlavne v zimnom období.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 25.12.19 17:06

DB
karma
117.00

Škorica je moja najobľúbenejšia korenina..

  • 0
Odpovedať

Zlatka Zmatková 26.12.19 18:33

ZZ
karma
-1.00

Milujem škoricu. Už dlhé roky si ju pridávam do kávy, milujem každý čaj s prídavkom škorice a tiež si škoricu dávam do mliečno-tvarohových kokteilov.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 30.12.19 14:23

JK
karma
100.00

Mám rada všetko škoricové a na vlasy určite vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Anna Bútorová 30.12.19 19:12

AB
karma
76.00

Škorica je nádherné voňavé, vianočné a ešte k tomu aj zdravé korenie...

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 16.01.20 00:26

MK
karma
100.00

milujem škoricu:))

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 19.01.20 09:56

KS
karma
133.00

Nedávno som čítala tiež článok, že stačí zaliať vriacou vodou celú škoricu, nechať vylúhovať a vznikne skvelý a hlavne zdravý čajík, určite vyskúšam :-)

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 11.09.23 21:12

karma
-1.00

Všetko škoricove môžem a tá vôňa

  • 0
Odpovedať

Alena Kmecová 19.12.23 21:52

karma
-1.00

Máte to tam síce spomenuté, že reguluje inzulín, mam otca cukrovkara a môžem odporučiť aj na zníženie hladiny cukru v krvi. Niektorí si ju pridávajú každý deň do kávy a po dlhodobom užívaní ma také účinky. Ale musí byť cejlonska. My ju kupujeme v DM za symbolickú cenu.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 20.12.23 12:47

AS
karma
108.00

škoricu už používam dlhé roky v domácnosti, niektoré koláče si neviem ani predstaviť bez škorice

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 20.12.23 21:34

karma
94.00

dochucujem si nou kavu

  • 0
Odpovedať

Anežka Turčiková 20.12.23 21:47

karma
-1.00

Davame si ju do kavy alebo narezeme ovocie,polejeme medom a skoricou :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní